!
Събота, 27 Юли 2024
13
май
8
 

Една четвърт от надлимитната дейност на болниците се пада на три от тях

Понеделник, 13 Май 2024 | 14:41:09
8

Надлимитната дейност на болниците за първото тримесечие е над 73 млн. лева, като една четвърт от нея е концентрирана в три болници в страната: две от веригата „Сърце и мозък“ и „Софиямед“. Като една от тях – „Сърце и

Надлимитната дейност на болниците за първото тримесечие е над 73 млн. лева, като една четвърт от нея е концентрирана в три болници в страната: две от веригата „Сърце и мозък“ и „Софиямед“. Като една от тях – „Сърце и мозък“ в Бургас, е генерирала 10 на сто от общата надлимитна дейност, пише Mediapool.bg.

10 болници в страната формират 50 на сто от надлимитната дейност. Тези данни представя на заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 25 април представителят на Българската стопанска камара (БСК) проф. Григор Димитров. Данните са част от негов анализ по темата, става ясно от стенограмата от заседанието.

Димитров определя данните като тревожни и предупреждава, че след отмяната на лимитите на болниците от Конституционния съд, НЗОК ще има големи проблеми. Затова призовава ръководството ѝ да бъде направен по-сериозен анализ за излизане от сегашното положение.

„И другото нещо е да помолим Министерството на здравеопазването отново, след като се е приел бюджета, да не разрешава нови дейности, нови болници. Бюджетът ще бъде провален и кой ще носи отговорност за това, очевидно не тези, които дават разрешения за разширяване на дейността. Като научаваме от медиите ще откриваме нови болници две, три нови болници, някои от тях в София", коментира той.

Проф. Димитров прави връзка между големия брой болници в някои области на страната и по-голямата надлимитна дейност, която се генерира. Според анализа му 60 на сто от новите дейности са направени в два града – в София и в Пловдив. В София има 97 изпълнители на болнична медицинска помощ. В Пловдив те са 49. Той дава пример, че РЗОК – Варна има надлимитна дейност в размер на 1.3 млн. лв., а РЗОК – Пловдив – 10 пъти повече. „Как няма да има, като в Пловдив има 49 лечебни заведения за болнична медицинска помощ, а във Варна има 24“, посочва той.

"Има кардиохирургия в Бургас, която има надлимитна 7 млн. лв. Има кардиохирургия във Варна, която няма надлимитна. Има кардиохирургия в Плевен, тя има 5 млн. лв. Те обхващат северозападния регион, Варна обхваща североизточния регион като население, има седем пъти повече дейности. Отново се замислям докъде ще продължаваме. Панагюрище има 2 млн. лв. надлимитна дейност, два пъти отколкото Варна“, казва той.

Димитров посочва, че 42% от договорените нови дейности са в Пловдив, а в София са по-малко – 15% и продължават да се разкриват нови дейности без да има особено основание.

„Разбирам, че трябва да отиват хората там, където има нови технологии, нови дейности. Това е нормално. Но числата показват, че има някаква аномалия“, заявява проф. Димитров.

Той е подкрепен от представителя на пациентите в надзора адвокат Пламен Таушанов, който също смята ръстовете в дейността на някои болници за ненормални: „Първо ми се струва, че е сбъркан начинът на контрол от страна на касата, тъй като ние още септември 2023 г. знаехме, че „Сърце и Мозък“ имаше сериозна над определените лимити дейност и прогнозни стойности в милиони. И от финансовото министерство ни обърнаха внимание на този факт. Сега продължаваме „Сърце и Мозък" в Бургас, Плевен и къде ли не още, където се откриват и се обяснява, че видите ли можело да има 70% увеличение на дейностите.

Моля Ви се, аз от над 10 години съм в Надзора, знам как се откриват лечебни заведения, откривани са „Софиямед“ и кой ли не – няма такива ръстове. Няма такива ръстове. Невъзможно е тези ръстове да са нормални. И поради тази причина не може едно лечебно заведение в дадена област да прави такива ръстове и ние да казваме – да, да, добре“.

Таушанов припомня и за дадените разрешения за разкриване на нови болници с по 500 легла на „Света София“ във Варна и на „Сърце и Мозък“ в Стара Загора и Кърджали, като посочва, че това е свързано с текучество на кадри от държавните и общинските болници и влошаване на качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

След като Конституционният съд отмени лимитите на болниците, Здравната каса няма заместващ механизъм за регулация, отбелязва Mediapool. Планът е НЗОК да разплаща цялата отчетена от болниците дейност до септември, след което ако се налага може да се пристъпи към намаление на цените на клиничните пътеки, за да се вмести в бюджета си, което е разписано като опция в Националния рамков договор с Лекарския съюз.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TE8s

Запознат 19.05.2024 11:56:54

ДС винаги наднича зад тези схеми. Няма значение дали са ДПС, ГЕРБ или комунистите... Сърце без мозък няма сами да спрат, някой трябва да ги спре, а не да им играе по свирката като Мавров и кондева.

Просто питам 17.05.2024 13:09:07

Който краде не отива ли в затвора? Или в България крадците не се наказват!?!?

Гост 15.05.2024 00:16:41

Кой нормален човек, при положение че в София има десетки болници ще отиде да се лекува в ПАНАГЮРИЩЕ?

Гост 15.05.2024 00:14:58

Наглеци

Диан Пенев 14.05.2024 14:07:04

В Софиямед, Пълмед и Бургасмед със сигурност има такива мъртви души

Гост 14.05.2024 13:08:58

и мазния, и тиков са наглеци!! трябва да се направят проверки и ще изскочат едни и същи пациенти хоспитализирани в различни болници без самите те да знаят за това. всезнайковците в надзора да се заемат с това!!

Иван Димитров 14.05.2024 12:38:50

На мазнейковата Света София и са издавани куп постановления, че е прибирала пари от здравната каса за “лечение” на несъществуващи болни и надписвания на изследвания и процедури...

Гост 13.05.2024 14:54:42

Наглостта на Каменов не може да бъде задоволена от бюджета на НЗОК


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...