Четвъртък, 04 Март 2021
27
ян
 

Екип специалисти от „Св. Иван Рилски“ се нареди сред авторите в престижното списание Neurosurgery

Сряда, 27 Януари 2021 | 11:36:47


Екип от български неврорентгенолози и неврохирурзи се нареди сред авторите в най-престижното списание в света в областта на неврохирургията – Neurosurgery, информират от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Освен това илюстрацията към нашата стат

Екип от български неврорентгенолози и неврохирурзи се нареди сред авторите в най-престижното списание в света в областта на неврохирургията – Neurosurgery, информират от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Освен това илюстрацията към нашата статия е избрана за корица на броя – нещо, което досега не се е случвало, допълват от там.

В статията се представя опитът на българските лекари при третиране на тежки мозъчни аневризми със специално устройство, което се нарича Команечи. Става въпрос за временно стент-асистирано койлиране при мозъчни аневризми с широка шийка, при които досега третирането е криело много сериозен риск от тежки усложнения.

При новия подход в кръвоносния съд в мозъка се въвежда нещо като временно скеле, което позволява на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични усложнения за пациента. Това е много важно за пациенти с мозъчни кръвоизливи в следствие на аневризма, които могат да се възстановят напълно след интервенцията, поясняват от болницата. Оказва се, че Референтният център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ първи в света е въвел метода с новото устройсто и е описал опита си в тази област. В статията се проследяват случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия метод.

Автор на публикацията е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в болницата.

Това е едва третата статия с изцяло българско участие в историята на престижното списание. Първата е от далечната 1981 г. и е на проф. Венцислав Бусарски, вече покойник, който години наред оглавяваше Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Автор на втората също е екип от болницата, начело с неврохирурга доц. Красимир Минкин.

Абстрактната картина, дело на графичния дизайнер Антон Робов, илюстрира една от водещите публикации в декемврийския брой - Comaneci-Assisted Coiling as a Treatment Option for Acutely Ruptured Wide Neck Cerebral Aneurysm: Case Series of 118 Patients.

„И публикуването на статията, и изборът на редактора илюстрацията към нея да бъде корица на списанието, са огромна чест за нас“, коментира доц. Станимир Сираков. Той разказа, че специално са търсили художник или дизайнер, който с изразните средства на изкуството, да пресъздаде какво се случва със засегнатите съдове, когато човек има аневризма в мозъка.

„Използвам случая да благодаря на всички колеги – неврохирурзи, рентгенолози, реаниматори, защото нашата работа е екипна. Според мен в основата на успеха ни е отличната колаборация между различните звена в болницата, това, че работим като един екип“, убеден е известният неврорентгенолог.

Доц. Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Доц. Сираков пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации (АВМ). В България годишно се откриват около 350-400 аневризми и 50-60 АВМ. 241 пациенти с мозъчни аневризми и АВМ са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. Само 2 от тях са били оперирани чрез класическите неврохирургични методи, а останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция, допълват от болницата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uTep


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...