!
Вторник, 16 Април 2024
09
апр
 

Експертите от ИАЛ: АстраЗенека е много ефикасна и съотношението полза-риск е положително

Всички тромбози са след първа доза

Петък, 09 Април 2021 | 09:59:11


Продължава да е валидно становището, че тази ваксина е много ефикасна и съотношението полза-риск е положително. Нашият щаб взе решения, които са в рамките на това, което казва ЕМА. Това заяви пред bTV д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекар

Продължава да е валидно становището, че тази ваксина е много ефикасна и съотношението полза-риск е положително. Нашият щаб взе решения, които са в рамките на това, което казва ЕМА. Това заяви пред bTV д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата в коментар за ваксината на АстраЗенека и предполагаемата връзка между поставянето й и образуването на тромбози.

Става дума за много рядко срещано състояние, което комбинира тромбоза и тромбоцитопения, обясни тя. Д-р Попова изтъкна, че въпросът е проучван от огромен екип специалисти към ЕМА. „Тази комисия потвърди, че не е изключено да има връзка именно и само с тези редки състояния, свързани с двата противоположни процеса, така че препоръката беше да има мерки за повишено внимание“, каза д-р Попова.

От своя страна директорът на ИАЛ Богдан Кирилов определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни. „Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, именно поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции“, добави той. Кирилов допълни, че към момента няма препоръки за предварителни изследвания или да се взема профилактично даден медикамент преди поставянето на ваксината.

Директорът на ИАЛ каза още, че тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на „АстраЗенека“. Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция. Именно заради това лица, на които е поставена първата доза и имат добра поносимост, не се очаква да имат такъв тип събития след поставянето на втората доза, поясни той.

Няма нито една животозастрашаваща реакция след втора доза, категорична бе и д-р Попова. Тя допълни, че към момента в ИАЛ са подадени сигнали за разболяване с COVID непосредствено след ваксиниране или между двете дози и те са съобщени като нежелани лекарствени реакции, но няма информация за нито един случай, който да е завършил фатално или с тежко протичане на заболяването след двете дози. Въпросът за втората доза е много важен, защото огромен брой български граждани са на една крачка от желания имунитет – желан от тях и желан от обществото, коментира специалистът.

От думите й стана още ясно, че у нас най-вероятно ще се раздалечи максимално срокът между прилагането на двете дози на АстраЗенека, с цел време за събиране на повече информация.

Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втората доза на АстраЗенека, каза Попова, като допълни, че няма съобщени нежелани реакции. Тя обаче призова тези хора да сигнализират в ИАЛ, ако имат някакви оплаквания. До момента в агенцията са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции от всички прилагани у нас ваксини, като към АстраЗенека те са 1000, отчете тя.

Кирилов посочи, че се наблюдава известно недоверие към продукта. Вчера АстраЗенека е поставена на 1200 българи, така че предполагам, че в следващите седмици с новите данни от ЕМА, ще има развитие в обратната посока, допълни той.

Кирилов съобщи още, че следващата седмица се очакват първите доставки от ваксината на „Янсен“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d9Fu


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...