!
Понеделник, 15 Април 2024
07
март
 

Експерти: Вече може да се постигнат резултати и повече от 18 месеца след инсулт

Вторник, 07 Март 2023 | 11:48:04


„До 18 месеца след получаването на инсулта ние разчитаме най-много неща да се случат в рехабилитацията на пациента, т.е. да получим най-бързи резултати. След 18-ия месец рехабилитацията е поддържаща. Напоследък обаче поради невропластичността на

„До 18 месеца след получаването на инсулта ние разчитаме най-много неща да се случат в рехабилитацията на пациента, т.е. да получим най-бързи резултати. След 18-ия месец рехабилитацията е поддържаща. Напоследък обаче поради невропластичността на мозъка могат да се получат резултати и много по-късно.“ Това каза д-р Нина Гацова-Профирова, началник Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „Света Анна“ – София, в подкаста на БНР „В центъра на системата“ по повод организираното от болницата „Училище за пациенти с инсулт“.

„Все повече са случаите, когато може да се постигне възстановяване след инсулт, дори и ако се започне рехабилитацията по-късно от 18 месеца след получаването му.  Ние сме свикнали да получаваме най-добрите резултати в този срок, но подобрения се случват и по-късно, имаме случаи на хора, които са проговорили и са се изправили и след тези 18 месеца“, допълни доц. Росен Калпачки, началник Клиника по нервни болести към лечебното заведение.

По думите му Центърът за лечение на инсулти в УМБАЛ „Света Анна“ е организирал училището за пациенти, защото невролозите са длъжници на обществото. „То трябва да е наясно, че след инсулта битката за възстановяването на пациента не приключва, а продължава. Пациентите на д-р Нина Гацова от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „Света Анна“ – София, започват веднага възстановителни дейности“, каза той.

Той коментира, че първия един месец след изписване от болницата за съжаление пациентите остават в ръцете на близките си, няма поета от НЗОК незабавна рехабилитация. А това е ключов период и голяма част от тези пациенти си отиват точно в този период. „Това е една голяма пропаст между острото отделение и мястото за квалифицирана рехабилитация и физиотерапия. И след това може тази рехабилитация да продължи в санаториум, за да се запазят като живот тези пациенти“, поясни още доц. Росен Калпачки.

„При нас започваме веднага, но с не много натоварване, с пасивни упражнения с кинезитерапевт, с рехабилитатор. Ако обаче, пациентът е изписан на легло в къщи, близките му трябва веднага да започнат упражнения за вертикализация, с поставянето на пациента в специални положения, като това е консултирано със специалист“, каза д-р Гацова.

Тя допълни, че в България липсват центрове за рехабилитация, които да поемат пациентите веднага след острото състояние. „Това е много голям проблем, има санаториуми и центрове, които поемат болния, когато е в по-добро състояние. Но в периода между 5 и 10 ден, в който изписват пациента, и в рамките на този един месец, когато трябва да се започне с активна кинезитерапия, няма къде да отидат пациентите. Има клинични пътеки за продължително лечение на инсулта, които биха могли да се изпълнят, но няма бази, които да го вършат това“, каза още д-р Гацова.

„Извънредно много неща научих на училището за пациенти с инсулт в болница „Света Анна“, нямам думи, колко съм доволна. Първо не знаех много неща за болестта, не знаех и как да се грижа за дъщеря ми, как да се справям именно с настроенията й, как да имам търпение... Доста интересна беше лекцията и ако има такива лекции занапред, бих ги посещавала, защото ние не сме толкова напреднало общество и много неща не знаем за тези заболявания, които са много тежки“. Това сподели пред БНР Стефка Стоилова. Нейната 50-годишна дъщеря, по професия журналист, е преживяла вторичен тежък инсулт с увреждания на мозъчния ствол, с парализа на дясната страна на лицето и невъзможност за комуникация. Жената започва късно рехабилитация и възстановяването е много трудно.

„С надеждата съм, че може да се получат добри промени занапред“, допълни тя.

„Логистично всичко трябва да е така организирано за пациента с инсулт, че на него и на неговите близки да им е удобно, тогава ще имаме мотивирани пациенти и активни близки, които да търсят тази рехабилитация. Информираността е най-важна. Ние като пациентска организация сме изготвили дигитална карта на центровете и болниците за лечение и рехабилитация на инсулт, както и специалистите, които се занимават с това. Подготвяме тази информация да бъде качена на безплатно софтуерно приложение“, каза Дорина Добрева, председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

Пациентската организация работи и за създаването на първия Дневен център за болни с инсулт в столицата. Вече има готово Ръководство за грижата за пациент с инсулт. То ще бъде публикувано и в интернет с цялата необходима информация за институциите, към които заинтересованите хора трябва да се обърнат, къде да намерят специалисти, как да се отнасят с пациента у дома.

Целия епизод на подкаста можете да чуете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Dxk


Всичко за коронавируса
Още новини
Ехограф с изкуствен интелект вече работи в ДКЦ
15.04.2024 12:40:37

Ехограф с изкуствен интелект вече работи в ДКЦ "Софиямед"

В ДКЦ „Софиямед“ функционира ехографска система от най-висок клас и последен модел на ...

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“
15.04.2024 11:51:44

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново днес ще бъде открита хе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...