!
Четвъртък, 28 Март 2024
30
окт
4
 

Експерти: В България смъртността от инсулт е 4 пъти по-висока от тази в Германия

Българите не се отнасят достатъчно сериозно към лечението на високото кръвно налягане, казват специалистите

Сряда, 30 Октомври 2019 | 16:17:29
4

Епидемиологичен доклад на Световната здравна организация (СЗО) сочи, че България е една от водещите страни в Европа по брой на инсултите. В документа се посочва, че през 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а

Епидемиологичен доклад на Световната здравна организация (СЗО) сочи, че България е една от водещите страни в Европа по брой на инсултите. В документа се посочва, че през 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, което означава, че смъртността у нас е близо 4 пъти по-висока. Тези данни бяха представени днес на информационна среща на здравни журналисти по повод Световния ден за борба с инсулта, 29 октомври.

Лектори на проявата бяха акад. Иван Миланов, изпълнителен директор на МБАЛНП „Св. Наум“ - София и председател на Българското дружество по неврология и проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“ и председател на УС на Българска лига по хипертония.

 „България е в челните места по заболяване от инсулт, по инвалидност от инсулт и по смъртност от инсулт.

Причината е, че пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към контрола и лечението на високото кръвно налягане.“, отбеляза акад. Миланов.

Той припомни, че специалистите различават два основни вида инсулт.  Най-чест е исхемичният инсулт, като на него се дължат около 85% от случаите. Той възниква, когато притокът на кръв към мозъка е блокиран от тромб или стеснени кръвоносни съдове. Вторият по честотоа вид е хеморагичният инсулт и се развива при разкъсване (руптура) на кръвоносен съд. Специалистът се спря и на темата за рисковите фактори за възникване на инсулт: високо кръвно налягане (хипертония) и предсърдното мъждене, високи нива на холестерол, диабет, тютюнопушене, неправилно хранене, затлъстяване, прекомерна употреба на алкохол,  липса на физическа активност и стреса.

„У нас закъсняваме в диференцирането на рисковите фактори.

Факт е, че имаме сериозен проблем в контрола на артериалната хипертония. Факт е, че повишеното артериално налягане води до сериозни усложнения, но притеснителното като тенденция е подраняването на заболяването и контролирането му в дългосрочен план сред тези индивиди“, категоричен бе проф. Арман Постаджиян. Той добави, че 20% от случаите на мозъчен инсулт се дължат на тромби образувани в сърдечни кухини, като

типичен пример за това е най-честата сърдечна аритмия – предсърдно мъждене. Ето защо профилактиката е от изключително значение.

„Начинът, всъщност, ние да намалим броя на инсултите, е пациентът да си обръща внимание“, допълни акад. Миланов.

Следенето на кръвното налягане, редовното измерване на кръвната захар, спазването на хранителен режим, мярката в употребата на алкохол и тютюн, активното движение и избягването на стрес, са фактори, които могат и трябва да бъдат контролирани от самите пациенти. При хората над 60-годишна възраст това вече не е пожелателна, а задължителна отговорност - както към собственото им здраве, така и към качеството на живот на близките им.

Акад. Миланов обясни, че инсултът се разпознава лесно и от неспециалисти. Нарушава се речта, увисва устният ъгъл на пациента, едната му ръка или крак отпада. Съветът на невролога е:

още при поява на първите симптоми пациентът да бъде транспортиран до лечебно заведение,

където в рамките на 60 минути да му се направят всички необходими изследвания и да бъде подложен на терапия. Единственото лечение на исхемичните мозъчни инсулти е с инжектиране на медикамент, който разрежда кръвта. Той трябва да се постави в първите 4 часа от появата на инсулта. Ако лечението не се приложи своевременно, настъпват невъзвратими увреждания, подчерта  акад. Миланов.

„Посланието към хората трябва да бъде - бърз медицински контакт от първите минути на инсулта“, допълни проф. Постаджиян. Той обясни, че при инсулт е необходимо да се търси помощ от болница, която не само може да поеме такива случаи, но и да приложи адекватно лечение.

Не срещата бяха представени и данни от анализа на Кралския колеж в Лондон, изготвен за Алианса по инсулт за Европа. Според експертите инсултът засяга 17 млн. души по света всяка година. Това е втората най-честа причина за смърт и водеща причина за инвалидизиране при възрастните.

Очакванията са годишният брой на инсултите в страните от ЕС да се увеличи с 34% до 2035 г

- от 613 148 през 2015 г. на 819 771 през 2035 г. В същото време специалистите са категорични, че подобрената като цяло преживяемост след инсулт ще доведе до значително увеличение на броя на хората, живеещи с инсулт като хронично състояние - от 3 718 785 през 2015 г. на 4 631 050 през 2035 г.. Това е  увеличение с почти един милион души или 25% в целия ЕС.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$mwc

Гост 30.10.2019 16:36:38

Аз си мисля , че смъртността идва в периода след дехоспитализация . Защото се дават някакви пари в болницата , съвременни методи - алабала , но след това няма никой и нищо . Няма долекуване , няма развита система за помощ в дома , няма я доболничната помощ ................... Така , че смисълът от наливане на пари в една точка е никакъв . Т.н. фибринолиза не променя съществено смъртността . Все пак става въпрос за 4 - пъти !!! Търсете рисковите фактори в самото здравеопазване .

Гост 30.10.2019 21:17:44

Точно!

Гост 30.10.2019 16:25:31

При 25 пъти по ниско заплащане у нас,това си е направо постижение.

Гост 30.10.2019 16:52:53

Абсолютно вярна констатация! и аз мисля, че при 25 по-ниско финансиране, само 4 пъти по-висока смъртност си е направо уникално постижение!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра
28.03.2024 12:29:47

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 1 ...

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш
28.03.2024 11:41:48

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш

Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото COVID и респираторните вируси, но и те ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...