Четвъртък, 01 Октомври 2020
28
май
4
 

Експерти: И при електронното здравеопзване не може без директен контакт между лекар и пациент

Четвъртък, 28 Май 2020 | 14:04:26 Надежда Ненова
4

Пациентите с хронични заболявания се оказаха в параграф 22 по време на пандемия. От една страна те са хората, които са жертви на инфекцията с COVID-19 и за да не се инфектират, трябва да се изолират, но в същото време системата се е оказа недостатъчно

Пациентите с хронични заболявания се оказаха в параграф 22 по време на пандемия. От една страна те са хората, които са жертви на инфекцията с COVID-19 и за да не се инфектират, трябва да се изолират, но в същото време системата се е оказа недостатъчно ефективна, за да се погрижи за тях, що се отнася до основните им заболявания. Това каза председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев на пресконференция днес.

По думите му вече е станало ясно, че най-застрашени са хората с диабет, респираторни, сърдечносъдови, трансплантирани, автоимунни заболявания. „Втората застрашена група са медиците. Затова трябва да се осигури възможност тези две групи да бъдат защитени. Пациентът е преносител на документи, за да си получи нужните лекарства, като междувременно се среща с твърде много хора. Това може да се промени като част от документите на хартия преминат в електронен вариант. Така поне при хронично болните пациенти, може да бъде въведена някаква форма на електронно отчитане на документацията и дори на рецептите“, каза още д-р Хасърджиев.

Той представи инициативата COVID Алианс, която е подкрепена от водещи медицински дружества, пациентски организации, фармацевтичната индустрия и ИТ сектора. Тя има за цел да предложи нормативни, социално-здравни и дигитални решения за пациенти с хронични заболявания в условията на COVID-19, а в дългосрочен план да улесни дигиталното здравеопазване чрез прилагането на ИТ продукти, които да улеснят лекарите и пациентите в стабилно състояние по отношение на достъпа до терапия и лечение.

Проф. Цветалина Танкова, началник на Клиника по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” и на Клиничен Център по ендокринология в МУ-София, допълни, че пациентите с хронични заболявания, особено тези с диабет, са били призовани да останат вкъщи по време на пандемията, но тогава е станало ясно колко важно е да има и други възможности за консултации. „Обучението на пациентите със захарен диабет е от основните компоненти на лечението. Те са обучени как да си мерят кръвната захар, обучени са да си дозират инсулина, както и да боравят с инсулиновите помпи, затова и можем да ги консултираме дистанционно. В същото време за нас е много важно да можем да оценим ефекта от терапията на всеки 6 месеца. Можем да издаваме протоколи за една година, но на 6-я месец трябва да си направим изследванията и да можем да оценим ефекта от терапията, дори и по телефона“, каза проф. Танкова.

„Предстоят ни срещи с НЗОК, на които да регламентираме това. Както и да не се налага за всяка промяна в терапията, пациентите да се срещат със специалист лице в лице, след като това може да се случи дистанционно“, каза още тя.

„Може би тази пандемия беше за „добро“. Можем да консултираме пациентите си без да се налага да ги разхождаме“, каза проф. Коста Костов , консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“.

Той подчерта, че пандемията е показала и един много интересен факт – въпреки че COVID-19 атакува белите дробове, жертвите на вируса с ХОББ са едва на пето място по смъртност с 1,5%. Водеща е хипертонията с 16,9%, следват мозъчносъдовите заболявания и диабета. „Болните с ХОББ от общата популация са 6%, а от заразените – 3%, показва проучване във Великобритания. Текат много изследвания за инхалотрните кортикостероите и тяхната функция при зараза с новия коронавирус и дали биха могли да имат протективна функция както при болни с ХОББ, така и при пациенти, които са заразени, но нямат хронични болести“, каза проф. Костов.

Той беше категоричен, че дистанционните консултации са възможни само след директен първичен контакт.

„Ние работим дистанционно отдавна, но стои въпросът с обективизирането на този преглед  - нашето назначение, изпълнението на пациента и резултата от лечението“, каза членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова. Тя подчерта, че от БЛС винаги са работили за реализирането на електронни рецепти, направления, протоколи. „Наша беше инициативата да бъде удължен на една година срока на протоколите за скъпоструващи лекарства. Важно е да бъдат използвани всички съвременни средства в лечението на пациентите, но живият контакт с нищо не може да се замени“, каза тя.

„Електронното здравеопазване няма да премахне нуждата от посещението на пациент при лекаря, а ще помогне да се премахнат тежите административни процедури. Вместо да се разнасят физически, те могат да се придвижват по електронен път. Това може да се реализира и сега и чрез платформата на НЗОК за сигурно и електронно връчване. Приложимо е и към момента , даже е и регламентирано през НРД. При електронната рецепта има нужна от нова платформа, но тя е необходима, защото в момента хартиената рецепта се дублира два пъти - в протокола и рецептурната книжка. Технически е лесно осъществимо, проблемът е в синхронизирането на нормативните документи“, каза Д-р Константин Сотиров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PA6@

Лекарка 29.05.2020 08:54:45

Стига с тези електронни игри и ала-бализми!

Гост 29.05.2020 07:58:32

Откога Хасърджиев разбира и се занимава с електронно здравеопзване? Едно и също лице, символ на усвояване на бюджети и омазняване на екраните. Престанете да лансирате този неопределен човек.

БЛС-Въоръжено Крило 28.05.2020 15:38:59

Телефонните консултации на германските лекари с пациенти се калкулират и ЗАПЛАЩАТ от германските здравни фондове. И това е практика от повече от 25 години там .Тук как ще стои въпросът с кочината НЗОК, която не плаща реално нищо, нито в реален преглед , нито като консултация дистанционно , когато пак се ползват експертните знания на лекаря и се отделя време за това ?

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 28.05.2020 18:54:55

Най-вероятно тук телефонната консултация ще се заплаща 1.25 лева...само че ОТ Лекаря! Завършената, перфидна мечта на класическия здравен мародер.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината
01.10.2020 17:53:01 Надежда Ненова

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се сл ...

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...