Четвъртък, 30 Юни 2022
23
юни
 

Експерти: МЗ трябва да публикува Наредбата, която разрешава на медсестрите в училище да поставят инсулин

Четвъртък, 23 Юни 2022 | 10:59:26


„В България стандартите за лечение на диабет са изключително високи. Нашите деца имат постижения за метаболитен контрол, съпоставими с първите десет европейски държави. Прилагаме най-модерните инсулини, най-модерните инсулинови писалки за убождан

„В България стандартите за лечение на диабет са изключително високи. Нашите деца имат постижения за метаболитен контрол, съпоставими с първите десет европейски държави. Прилагаме най-модерните инсулини, най-модерните инсулинови писалки за убождане, достъпни за всички деца са инсулиновите помпи“. Това каза в подкаста на БНР „В центъра на системата“ доц. Радка Савова, ръководител на отделението по диабет в Клиниката по ендокринология, диабет и генетика на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

Доц. Савова подчерта, че НЗОК сега въвежда инсулиновите сензори за постоянно мониториране на кръвната глюкоза. „От октомври миналата година се включиха първите два модела, а тази година от 1 април в реимбурсния списък се включват още три-четири модела сензори“, допълни тя.

„Родителите трябва да знаят, че е добре предварително да видят дали моделите на сензорите са съвместими с техните мобилни устройства и на децата им. Така може да получите сензори, които са несъвместими с вашите телефони. Когато сензорите са съчетани с инсулинови помпи, пет души едновременно могат да следят кръвната глюкоза през телефона на детето. Проблем е малкият брой комисии. За децата те са в 4 града – София, Варна, Пловдив и Плевен, но за възрастни са само във Варна и София, а пациентите на инсулиново лечение общо са около 10 хиляди с натрупване, защото децата излизат от детска възраст. Само през нашата клиника са преминали 4800 деца на инсулин. Един по един всички тези пациенти могат да покрият критериите на Касата за сензор, но комисиите не са достатъчни и този проблем трябва бързо да се разреши“, каза доц. Савова.

По думите й всички пациенти имат равнопоставен достъп за отпускане на помпа за инсулин по Здравна каса. Има критерии, като най-важният сред тях е родителите и детето да бъдат обучени да използват инсулиновата помпа. Вторият критерий е пациентът да има добър контрол на гликирания хемоглобин. Ако тези критерии не са спазени, комисиите са в правото си да откажат да подновят протокола за консумативи за помпа.

„Тук обаче идва друг проблем - 75 на сто от нашите родители постигат добър контрол на диабета при децата си. Те си купиха още преди време сензори за своя сметка от Европа, ползват ги, направиха брилянтен контрола при децата с гликиран хемоглобин под 6,5%, имаме и над 200 души с помпи, също с брилянтен контрол. И по новите критерии на НЗОК сега те нямат право на сензори. Те са наказани, защото критерият сега да получат е да имат лош гликиран хемоглобин - над 7. Всички в заварено положение са лишени и трябва да влошат показателите си умишлено, което е абсурд и нонсенс. Новодиагностицираните с диабет първите 6 месеца също нямат право на сензори, а след това само ако са с лош контрол и ако са на инсулинови аналози, от което също няма смисъл“, заяви доц. Радка Савова.

По думите й, първите, които трябваше да получат сензори по НЗОК, са тези, които досега са си ги купували сами, като награда за усилията, които полагат, а след това да надграждаме със семейства, които така или иначе не постигат добър контрол.

„Редно е да има критерии, които да дисциплинират пациентите. Не може да смяташ, че щом имаш помпа, можеш да си правиш каквото искаш“, каза Елисавета Котова, председател на „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет”, член на Националната пациентска организация и майка на вече 24 годишна дъщеря с диабет тип 1. Заболяването е открито преди 19 години, когато момиченцето е само на шест.

"С диабет се живее, стига да правиш всичко както трябва, стига да спазваш правилата и да следваш напътствията, които са дадени от лекуващия ендокринолог", каза още тя.

"Тя реално е живяла 6 месеца с недиагностициран диабет. Имало е и признаци, но аз не съм ги знаела, тя беше вече изключително отпаднала, не искаше да се храни, само сладки неща искаше да яде, пиеше много вода и ходеше често до тоалетна. Личният лекар не успя да я диагностицира. Стигнахме до болницата и от там насетне започна убождането с инсулин. Но родителите трябва да знаят, че започне ли лечението, тези деца са като всички останали и не трябва да ги третираме като болни", поясни Котова.

Доц. Савова и Елисавета Котова призоваха Министерство на здравеопазването да качи на сайта си Наредбата, която разрешава на медицинските сестри в училищата и в детските градини по поставят инсулин на децата под 10 години. „Тя е приета още през 2018 г.,  благодарение на д-р Даниела Дариткова, но до ден днешен не е качена на сайта и никой не я прилага“, каза Котова.

На снимката: доц. Радка СавоваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
ehGW


Всичко за коронавируса
Още новини
Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа
30.06.2022 16:17:17

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта w ...

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...