Понеделник, 20 Май 2024
26
юли
13
 

Експерти: Пациентите са тези, които могат да контролират плащанията на НЗОК

Сряда, 26 Юли 2023 | 11:45:00
13

Случаят с фалшивите хоспитализации е симптом за това какво би могло да се случва в системата и че е необходим непрекъснат контрол както от страна на здравноосигурените лица, така и от страна на институциите и на съсловните организации. Това каза пред b

Случаят с фалшивите хоспитализации е симптом за това какво би могло да се случва в системата и че е необходим непрекъснат контрол както от страна на здравноосигурените лица, така и от страна на институциите и на съсловните организации. Това каза пред bTV зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по повод разследването на медията, което показа, че по документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12 пъти за една година.

„Трябва да разширим възможността за контролиране на разходването на средствата на здравноосигурителния фонд, за да могат те да се използват рационално, ефективно и да стигнат“, допълни още проф. Гетов.

В конкретния случай на Невена Дънешка едното от й децата иска да отиде на училищна екскурзия, за което е необходима е медицинска бележка, че е здраво. Оказва се обаче, че според системата детето в този момент се лекува в пловдивската болница „Сентрал онко хоспитал“. Майката проверява електронното здравно досие на дъщеря си и с изненада открива, че от 2022 г. досега детето е лекувано осем пъти – седем от бронхопневмония и един път с алергия. Майката проверява и досието на сина си – и той се оказва лекуван четири пъти в същата болница за същия период със същите диагнози, отново без родителят да подозира. В тези периоди детето е посещавало детска градина.

Дънешка предполага, че болницата разполага с личните данни на семейството ѝ, тъй като преди години наистина са лекувани там. Адвокатът на семейството казва, че за да се стигне до тук, някой е съставил документи с невярно съдържание и е подписал родителя. Майката подава жалба в НЗОК, а оттам започват проверка.

От отговора на Касата става ясно, че за 12-те хоспитализации на децата са платили около 15 000 лева на болницата. Лечебното заведение отказва коментар, преди да е приключила проверката. Ако се докаже, че болницата е взела пари за лечение, което не е извършила, НЗОК ще прекрати договора с нея, но само за конкретната дейност.

Държавата продължава да развива и надгражда, и разширява функционалностите на Националната здравноинформационна система. Това е единствения път, в който засегнати лица могат да бъдат въвлечени в процеса на контрол на Здравната каса. Продължаваме с инвестицията в Националната здравноинформационна система, има планувани средства, надявам се другата седмица те вече да бъдат факт и да разширяваме функционалностите и това е приоритет както на ръководството на Министерството, така и на правителството.
Според проф. Гетов трябва да се изработи алгоритъм и задаване на точни критерии, при които такива случаи на многобройни хоспитализации поне да се проверяват. „Т.е. да излизат на повърхността, защото очевидно е, че хоспитализациите в България са твърде големи в сравнение с броя на здравноосигурените лица и би могло да се въведе някакъв контролен механизъм в електронната система на касата, така че те да излизат на повърхността, но всичко е обект на преговори“, каза той.

Темата коментираха и членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов и д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК.

„Това щеше да остане скрито, ако майката не беше направила проверката, защото проверките от НЗОК са документални. В случая майката е влязла в досиетата и е видяла, че има злоупотреба с данни. Това е начинът, по който може да се упражнява контрол, за да не се крадат от НЗОК пари. Затова моят апел към гражданите е, че те са най-добрият контрол и трябва да следят здравното с досие“, каза д-р Кокалов.

По думите му тези злоупотреби не са само от болници, а и в извънболничната помощ. „Отдавна казваме, че този начин на финансиране всъщност корумпира, защото след като се плаща по пътеки и след като всъщност парите влизат по този начин има най-различни корупционни методи, по които се източват парите от Касата. Пациентът е този, който контролира. НЗОК не може да сложи контрольор във всяка болница или до всеки доктор. Според мен наказанията също са възпитаващи. За мен това е криминално престъпление“, каза още д-р Кокалов.

„За мен има два проблема. Майката е влязла в персоналната информационна система на НЗОК, което е хубаво. Там достъпът не е толкова лесен – трябва да се извади код или електронен подпис. Там има данни за хоспитализациите. В прехвалената Национална информационна система, която е прави, ако влезете в електронното приложение, там няма данни за хоспитализации. Вторият проблем е да се сигнализира за такива рискови изпълнители“, каза д-р Димитър Петров.

От своя страна д-р Кокалов подчерта, че има 5-годишен договор с Информационно обслужване и всички проблеми ще бъдат решение, но това не може да стане с магическа пръчка.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MnFd

вечното присъствие 27.07.2023 15:16:58

Експерти казвате. Може и такива да са, но експертизата им не е в защита на обществения интерес

Гост 27.07.2023 09:46:58

Пациентите могат да контролират единствено плащанията от джоба си.

Цвъчко 26.07.2023 22:05:08

Премахнаха държавния контрол и сега ще се надяваме Баба Зимбила от Плевен да си погледне здравното си досие и да открие, че са и извършени 12 прегледа по Майчино здравеопазване за една година и ще подаде сигнал до Йорданките!

Гост 26.07.2023 16:54:02

Има два варианта за проспани 12 хоспитализации на детенцето - или експертите на Йордана са толкова тъпи, че една справка не могат да направят, или под натиск не им дават да работят от ръководството. Някой да не залага на второто има ли?

GP 26.07.2023 15:25:18

Да видим какво ще се случи със Сентрал Онко Хоспитал! Нищо!!!

Гост 26.07.2023 15:46:36

Е какво да се случи, като Йорданките видимо ги покровителстват. Въпросът е срещу какво и колко?

Гост 26.07.2023 14:52:51

И как така Кокалов 80 годишен вечен "експерт" се произнесе за информационната система нима той не си зарежда фирмите и магазините за боя с тез парички. Кой служител от НЗОК му помага и докога....????????

Гост 26.07.2023 14:52:50

И как така Кокалов 80 годишен вечен "експерт" се произнесе за информационната система нима той не си зарежда фирмите и магазините за боя с тез парички. Кой служител от НЗОК му помага и докога....????????

Гост 27.07.2023 15:20:00

Доста младолик за 80 годишен. Изглежда тази клатик.рска дейност и свързаните хубави приходи се отразяват добре на организма

Гост 26.07.2023 14:52:49

И как така Кокалов 80 годишен вечен "експерт" се произнесе за информационната система нима той не си зарежда фирмите и магазините за боя с тез парички. Кой служител от НЗОК му помага и докога....????????

Гост 26.07.2023 14:46:30

А на Дана кой ще бие шута? Тя унизи много хора!!!

Смешник 26.07.2023 14:30:37

И как точно баба ти Драганка от Долно-Нанагорнище ще контролира плащанията на НЗОК???? Гетов смешен си???!!!!

Гост 26.07.2023 14:25:48

Много пробиви нещо на пловдивска земя. Пенкова да бие шута на директорката на РЗОК. Всяка седмица новини, при това неприятни, идват от там!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Николай Болтаджиев влиза в Надзорния съвет на НЗОК
20.05.2024 13:10:20

Д-р Николай Болтаджиев влиза в Надзорния съвет на НЗОК

Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на работодателите. Той ...

ИАМН започва извънредни проверки по случай с починало петгодишно дете
20.05.2024 12:48:49

ИАМН започва извънредни проверки по случай с починало петгодишно дете

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва извънредна проверка от днес & ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...