!
Петък, 26 Април 2024
17
ноем
 

Експерти: Сънната апнея крие много опасности, търсете навреме помощ от специалист

Днес бе даден старт на кампания под наслов "Сънната апнея - опасност за движението по пътищата"

Четвъртък, 17 Ноември 2022 | 17:15:36 Невена Попова


Национална кампания под наслов „Сънната апнея - опасност за движението по пътищата“ стартира днес по инициатива на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Целите й бяха обявени на пресконференция, на която председате

Национална кампания под наслов „Сънната апнея - опасност за движението по пътищата“ стартира днес по инициатива на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Целите й бяха обявени на пресконференция, на която председателката на асоциацията д-р София Ангелова припомни колко сериозно, но малко познато е това заболяване и колко важно е то да бъде диагностицирано, за да не живеят хората, които го имат, в непрекъснат риск от тежки усложнения и инциденти.

Д-р Ангелова бе категорична, че в цялата страна има достатъчно добри пулмолози, които познават особеностите на сънната апнея и могат да консултират всеки, който потърси помощта им с направление от личен лекар.

„Целта на кампанията е да призове хората със симптоми да потърсят лекарска помощ и ако бъде установено, че страдат от сънна апнея, да не шофират, защото създават риск за пътни произшествия и застрашават както своя живот, така и живота на останалите участници в движението“, каза д-р Ангелова.

Тя допълни, че тютюнопушенето е водеща причина за сънна апнея и по тази причина в асоциацията са взели решение да обявят старта на кампанията точно днес, на Международния ден без тютюнев дим - 17 ноември.

„Сънната апнея е хронично заболяване, което се характеризира с многократни спирания на дишането по време на сън, с прояви на сънливост през деня, нарушена концентрация и раздразнителност. Заболяването е опасно за движението по пътищата. В статистика от 2018 г. се посочва, че в предходните 8 години в страната над 5000 души са загубили живота си в резултат на заспиване на волана“, подчерта д-р Ангелова.

Тя поясни, че най-често сънната апнея се проявява при пушачи, хора с наднормено тегло – висок индекс на телесната маса, или такива с придружаващи заболявания, особено сърдечносъдови.

Симптомите, които насочват към тази диагноза, са неспокоен сън, чести събуждания през нощта с чувство на недостиг на въздух – т. нар. апнеични паузи, главоболие и отпадналост сутрин, изпотяване в областта на главата. По думите й обаче най-важният симптом си остава дневната сънливост.

Статистиката в цял свят е красноречива, каза д-р Ангелова и представи обобщени данни. Един от всеки 4 мъже и една от всеки 9 жени на средна възраст страда от обструктивна сънна апнея. Заболяването се среща, макар и по рядко, в детска възраст – то засяга 2-3% от децата на възраст между 2 и 8 г. В България обаче не разполагаме с точни данни за разпространението му.

Клиничната картина при децата, страдащи от сънна апнея, е различна от тази при възрастните, обясни анестезиологът доц. Йорданка Ямакова. За разлика от възрастните, през деня те не са сънливи, а хиперактивни и също така не могат да се концентрират, допълни тя. По думите й всеки родител, който забележи прояви на апнея, трябва да потърси помощ от специалист.

Кампанията „Сънната апнея – опасност за движението по пътищата“ е подкрепена от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата (ДАБДП). Росен Рапчев – главен експерт в Агенцията, припомни, че концентрацията и вниманието са определящи фактори за всеки водач на превозно средство и когато той започне да губи тези качества, става опасен за себе си и за останалите участници в движението. „Заболяването е изключително рисково при професионални шофьори, особено при водачи на автобуси, които превозват хора“ обясни експертът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Y51C


Всичко за коронавируса
Още новини
Иновативна операция за лечение на хронична болка направиха в ИСУЛ
26.04.2024 12:30:04

Иновативна операция за лечение на хронична болка направиха в ИСУЛ

Иновативна оперативна интервенция в сферата на лечението на хроничния болков синдром извършиха ле ...

63,3% от чуждестранните студенти у нас се обучават в областта на здравеопазването
26.04.2024 11:42:53

63,3% от чуждестранните студенти у нас се обучават в областта на здравеопазването

Студентите чужденци у нас избират да учат специалности предимно в областта на здравеопазването, к ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...