!
Вторник, 23 Април 2024
13
септ
21
 

Експерти: Увеличаване на приходите без контрол върху разходите няма да промени нищо в здравната система

Четвъртък, 13 Септември 2018 | 11:40:30
21

Застрахователите могат да се включат в модела за здравно осигуряване, въпросът е по какъв начин. Управляващите, ако имат такива намерения, трябва да попитат Конституционния съд при наличието на задължително осигуряване как се вписва задължителната здра

Застрахователите могат да се включат в модела за здравно осигуряване, въпросът е по какъв начин. Управляващите, ако имат такива намерения, трябва да попитат Конституционния съд при наличието на задължително осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка. Това каза председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане д-р Мими Виткова пред Bulgaria on Air.

„След това трябва да направят добре сметките, как при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, се вписва в тези проценти задължителната здравна застраховка. Според мен по този начин процентите лично участие ще се повишат, а Брюксел вече ни направи забележка, че това е много висок процент, най-високият в Европа“, допълни тя.

По думите й застраховането е сложна математика, което се базира на актюерски разчети. На този етап според нея изглежда, че всяка болница ще си образува цените сама за себе си и застрахователят ще е длъжен да плаща до плюс безкрайност. „Трябва да е ясно, че застрахователят ще си направи своите актюерски разчети, ще поеме ангажимент до определена сума. Т.е. възможно е доплащането да остане с нови лични средства на гражданите“, каза д-р Виткова.

Та подчерта, че никъде по света няма потвърждение, че колкото повече пари се наливат, толкова качеството е по-добро. „Само мерки върху приходната част, без контрол върху всичко останало, което е в пълен хаос в системата, няма как да променят нещата“, категорична беше д-р Виткова.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите, изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация, ще има ли разделение на плащането между работодател и работник, за което също няма информация. Второ – какво правим със 720-те хиляди здравнонеосигурени. И трето – това не е промяна в цялото здравеопазване, това касае само и единствено болничната помощ. Вътре не влизат доболнична помощ, не влизат медикаменти, не влизат медицински изделия", коментира и здравният икономист Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монополът на Здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането му е по-малък, отколкото рискът от допълнителното задължително застраховане", заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Ако премахнем монопола на Здравната каса, ще получим конкуренция между осигурителите и това е най-силният стимул за повишаването на качеството. Така е поне на теория. Напълно съм съгласен, че предложенията касаят само приходите в системата. Ако увеличите приходите, но оставите лимитите на болниците, оставите всички други регулации и ограничения, които съществуват в момента, начинът, по който се определят цените, най-вероятно няма да получите никакъв резултат като качество и достъп на медицинската помощ“, каза още д-р Кацаров.

Експертите подчертаха, че все още няма завършен документ за готвените промените и са получили уверение от министерството на здравеопзаването, че предложенията ще бъдат представени официално и в детайли на  26 септември. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ws8e

Компетентен 13.09.2018 23:24:52

само един аспект . Политиците са склонни да разсъждават за здравната услуга като за хотелиерство , картофопрозводство , ресторантьордство и пр. честни бизнеси . Има болен , има диатноза , следва лечение и изписване .Много просто , нали ? Ами ако се усложни ? Ами ако от болест , плащана от НЗОК за която е влязал , прелее в болест , която се плаща от застраховател , каквато пък застраховка няма ? Ще го изпишат или ще го лекуват ? Или ще го чакат да плати , па тогаз ще го лекуват ? И ако е застрахован - иди доказвай пред застрахователя че лекувайки пациента , лекарите не са го вкарали зорлем в новата хипотеза ... айде апокалипсис !

Гост 13.09.2018 18:58:28

Не се хващайте на въдицата със застрахователите. Само един пример: пациент е опериран и болничното му лечение възлиза на 1500 лв. 595 лв плаща Касата, 105 лв пациента (15% от определената линия 700 лв). След това болница тръгва останалите 800 да си ги търси от застрахователите, които започват: дай този документ, дай онзи документа, ама защо това скъпо лекарство, ами нямаше ли по-евтина протеза. Задават се безкрайни дела между болници и застрахователи и познайте кой по-напред ще фалира: болница или застраховател?

Гост 14.09.2018 11:10:50

То така трябва и касата да работи. КОНТРОЛ, а не каквото се подаде към касата, всичко да се плаща! За това застрахователите имат пари/всичко трябва да се докаже/, а не като касата. За това е вечно в преразход. А докторята се научиха, че няма да ги проверяват, защото няма капацитет от мърдите в касата, и не си мърдат пръста да си опишат като хората случаите. При тях няма никакви доказателства какво са извършили. Само пари да им влизат от всевъзможни места! Ако в касата работеха като застрахователите, нямаше да го има този теч и вечно да е на минус. Ама там не мислят как да запазят всяка една стотинка, а как повече пари да излязат. Ето това е.

Аз 13.09.2018 20:39:17

Затова изхода е следният.Никакъв договор с комунистически застрахователи.Болният плаща кеш в болницата и с фактурата си търси парите където ще.

Гост 13.09.2018 16:08:09

На председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров му плащат частните болници.

Гост 14.09.2018 10:13:09

Хей каскет издишаш с тъпите си послания и внушения. Единствено тезата на д-р Кацаров по темата е адекватна ,но на теб като на комунистката Виткова няма да се харесват естествено. ЗАЩОТО ИДВАТ КЕШОВИТЕ ПЛАЩАНИЯ за вас червените мародери ха-ха-хаааааа

Компетентен 13.09.2018 13:21:40

Пълен хаос се задава . щом народът и политиците не искат 15% здравни вноски, изходът е един. Пакетът на НЗОК се преработва основно, свива се за колкото стигат осемте процента. И останалото се плаща от пациентите . Застрахователите пък сами ще си разработят оферти за финансиране на това, което НЗОК не плаща.Всичко гениално е просто

Доктора 13.09.2018 13:40:40

И измислено ,приложено отдавна в белите държави!

Гост 13.09.2018 12:43:27

Киро цяло лято го обмисля този нов модел.

Гост 13.09.2018 12:42:36

Идва времето, в което Европа ще секне европейските фондове за лакомите креатури на ДС. Да, но тези знайни и незнайни герои са свикали да папкат чер хайвер и трюфели и не смятат да се откажат. След вдигането на гражданската и предизвикания от мутрите фалит на Олимпик, ред е да се захлеби и от пари за здраве.

БЛС-Въоръжено Крило 13.09.2018 12:36:32

Колеги аз мислех ,че по-големи тъпни от тези на Московеца не може нкой да сътвори, а този склерозирал старец Киро ни показва ,че можело. Как някаква си допълнителна вноска ще корегира ниското заплащане в сектора това тези глупаци от тиквеното правителство не могат да защитят логически. Пациентите ще се карат с лекарите какво се поема от НЗОК и какво от частните фондове това ще е резултата. От друга стрна здравните фондове не са толкова улави ,че да се вкарат в ликвидация и тази допълнителна вноска няма да е смешните кирови 12 лева , а 120 лева. Кого лъжем с тези педалски реформи . Единствения честен начин за финансиране към днешна дата е ОФИЦИАЛНОТО ДОПЛАЩАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ ДИРЕКТНО НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ . Той издава фактура и след това пациентът си търси кой ше му възстановява сумите. Всичко друго са чекии на Киро и шайката на Баце. Това ли беше новия модел на здравно осигуряване , който трябвше да бъде оповестен още преди 3 месеца? Абсолютни скопци. Че то всеки 10то класник с четворка по математика щеше да измисли нещо по-издържано.

Dr_Doolittle 14.09.2018 10:34:22

Абсолютно вярно. Няма да се занимаваме с нови хартии за попълване на застрахователя за да се плати на лекаря пак някаква жалка сума 0.00001% от поредната здравна вноска. Медицински преглед->фактура-> пациентът си търси кой да му възстановява сумите -ако ще застраховател ,ако ще леля му ,ако ще партийната организация на БСП и ГЕРБ по местоживеене. Дреме ни на стетоскопа....Поредните идиотии на Киро Тефтера няма да минат предимно при застрахователя, който ще фрасне солидни вноски при неясните правила и идващите не прогнозируеми пащания .... А иначе не знам дали забелязвате ,че мутрокомунистическата герберастка шайка иска да бутне освен здравната система май и застрахователния сектор заедно....

Гост 13.09.2018 14:26:47

Пич, за пореден път пишеш пълни глупости. Лошото е, че заради такива неграмотници като теб се формира мнение за цялото съсловие. Преди да почнеш да говориш за пари и финанси в здравния сектор си припомни българския правопис и граматика. Повярвай ми и най-умното нещо да си написал, като е неграмотно написано никой няма да му обърне внимание.

Гост 14.09.2018 10:21:14

Глупак, ти правиш ли разлика между глупости и технически грешки ? Явно на вас комунягите не ви харесва написаното, затова се концентрирате върху други неща в безсилието си да оборите тезата, която е реалистична и всъщност единствената вярна. Жалък си драги.

Не,не така 13.09.2018 20:40:14

Кое му е точното? Граматиката ли, правописът ли? Първо-пише се корИгира,не корЕгира.Второ-запетайки няма на много места, откъдето се губи смисълът.За изпуснати букви изобщо не говорим,това е най-дребното.

Гост 14.09.2018 08:45:53

Гледам смисъла на написаното. Директно доплащане на лекаря и после който иска да възстановява сумата на болния.Няма да чакаме някакви си застрахователи да ни платят когато и колкото поискат.

Гост 13.09.2018 15:11:05

Много точно си пише даже.

Гост 13.09.2018 12:05:48

И какъв експерт е комунистката Виткова.

Гост 13.09.2018 12:37:51

По научен комунизъм

Гост 13.09.2018 11:56:01

Смесването на осигуряването със застраховането е пълен правен абсурд. Предлаганите промени в системата на заплащане на медицинските дейности са противоконституционни.

Гост 13.09.2018 12:42:10

Ако не заплащате труда на лекаря ,не ми дреме дали нещо е конституционно или не . Няма да ви го вършим. Ей така ще си четете конституцията сами. Въртете още лингвистични номерца дали застраховането и осигуряването били различни термини. Никой в нормалния западен свят не прави такива разлики (няма и различен превод в английския език) . Просто заплащат достойно труда на лекаря


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...