!
Събота, 20 Юли 2024
10
ян
2
 

Електронните прегледи в НЗИС надхвърлиха 25 млн. за по-малко от година

Вторник, 10 Януари 2023 | 10:44:55
2

Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това съобщиха от „Информационно обслужване“.

Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това съобщиха от „Информационно обслужване“. Те са станали за по-малко от година, след като модулът „е-преглед“ беше пуснат в експлоатация.

Средно на ден се регистрират 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7 200 лекарски практики. Общо със системата работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ. НЗИС дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти имат пълна проследимост на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др.

Все още по-голямата част от регистрираните електронни прегледи се издават по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В близките месеци предстои изготвяне и приемане на наредба за дейността на НЗИС. След влизането й в сила се очаква лекарите да въвеждат в системата всички прегледи, независимо от източника на финансиране.

„Данните показват, че НЗИС обработва близо 3 млн. електронни заявки на ден, което превръща платформата в една от най-използваните у нас“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му, чрез нея значително се подобрява качеството на здравните услуги в България. Средно на ден НЗИС издава близо 600 000 национални референтни номера (НРН). НРН се издава за всеки индивидуален електронен документ в системата.

Модулът за издаване на електронни рецепти също отчита внушителни резултати. За две години централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти е регистрирала над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях вече са изпълнени. Към системата успешно са свързани над 3 000 аптеки от цялата страна, а над  4 000 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Средно на ден се изпълняват по над 60 000 електронни рецепти, допълват от „Информационно обслужване“.

Близо 15 млн. са издадените електронни направления през здравноинформационната система. От тях повече от половината са направления за лабораторни изследвания, а над 5 млн. са направленията за консултация. НЗИС е регистрирала  над 1.1 млн. е-направления за хоспитализация, близо 530 000 за високоспециализирани дейности и над 280 000 електронни документа за медицинска експертиза.

Реализираните електронни хоспитализации в болниците доближават 1 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти беше въведен официално в експлоатация на 1 август 2022 г. в съответствие с Националния рамков договор. Той позволява на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведените лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 6 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$ct5

Medic 10.01.2023 15:06:12

Страшно много пропуски има, които допълнително губят времето на лекаря- липса на адрес, неподочен здравен район, грешни имена... Всичко това трябва да се коригира от специалиста. Мие не сме регистратори!

Гост 10.01.2023 14:53:53

Тази скапана електронна по-скоро полуелектронна система (при което аналозите на Запад работят по по-различен начин) заби тук лекарите по-дълбоко да си гледат мониторите и да си губят времето в чакане на НРН и обработка на данните от държавните сървъри . Пускаш изследвеания -чакаш обработката им, пускаш консултации -чакащ обработката им , пускаш рецепти -чакаш отговора от сървъра. Сумарно ОГРОМНО ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ ВЪВ ВЗИРАНЕ мили секундите стават минути сумарно Вместо медицинската част, която се очаква от лекаря или поне пациентът каквото нормално очаква. Очевидно IT чичките в България не се интересуват как тези проблеми са решени в истинските страни в ЕС с модерно здравеопазване ,където амб лист ЕДНОМОМЕТНО се качва на сървърите заедно със всички издадени документи ,а не един по един. Да не говорим за липсващата идентификация на пациента с електронна смарт карта тук и качване на медицинската документация изцяло или частично на нея. Не -тук пациентът трябва да си декламира на гишето в аптеката ЕГН тоест лични данни за да му намерят издадената му рецепта. Галфони от управлението,сър! Тепърва тук някой въвежда свои скопени практики не приличащи на европейските


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...