!
Събота, 27 Април 2024
05
ян
7
 

Националната здравна стратегия 2030:

Електронното здравеопазване поставя пациента в центъра на здравната система

Вторник, 05 Януари 2021 | 18:04:58 Надежда Ненова
7

Технологичните постижения са създали предпоставки, които позволяват промяна на модела на здравеопазването. В него пациентът е в центъра на здравната система, като се създават условия да участва активно в процеса на лечение, определен от здравните специ

Технологичните постижения са създали предпоставки, които позволяват промяна на модела на здравеопазването. В него пациентът е в центъра на здравната система, като се създават условия да участва активно в процеса на лечение, определен от здравните специалисти. Това е записано в Националната здравна стратегия 2030 в частта за електронното здравеопазване.

Според стратегията главния приоритет на електронното здравеопазване е провеждането на цифрова трансформация в сектора, базирана на развитието на трите технологични стълба: облачни технологии, развитие на безжичните комуникации мрежи (4G/5G) и масовото внедряване на високоскоростни оптични мрежи за пренос на данни. Моделът ще дава технологични възможности за провеждане на активна „ежедневна“ здравна профилактика.

Технологичният гръбнак на електронното здравеопазване ще бъде Националната здравноинформационна система (НЗИС), върху която ще бъдат интегрирани всички софтуерни приложения, имащи отношение към здравето на човека.

Според записаното в стратегията в резултат на въвеждането на НЗИС и други системи за електронно здравеопазване ще бъдат подобрени прозрачността в управлението на финансовите разходи, както и дейностите по организация, контрол, планиране и прогнозиране в системата на здравеопазването. Ще бъде създадена система за оценка на качеството и безопасността на медицинското обслужване. Електронното здравеопазване ще спомогне за постигане на по-добри здравни показатели, повишаване нивото на превенция и въвеждане на персонализираната медицина.

Гражданите ще предоставят обратна информация и данни относно своето здравословно състояние на лекуващите ги лекари. Ще бъде съкратено времето за обслужване на пациенти и повишено качеството на здравните услуги в здравеопазването, както за целта ще бъдат предоставяне различни дистанционни здравни услуги. Ще бъде разработена и приложена концепция за развитие на телемедицината, особено за пациенти в труднодостъпни и отдалечени райони, както и за пациенти със специфични потребности - болни с хронични заболявания, възрастни хора и др. Ще бъдат въведени и иновативни приложения за мобилни услуги за наблюдение на състоянието на пациентите от разстояние.

Системата ще бъде използвана и за трансграничен обмен на здравна информация на гражданите на ЕС, на базата на регламентиран електронен информационен обмен. Същевременно са планирани обучения за здравните специалисти за събиране, анализ и защита на здравните данни.

Отделно пък ще бъде разработена секторна Стратегия за електронно здравеопазване в България за периода 2021-2027 г. със съответни планове за действие, която трябва да допринесе за оптимизацията, интеграцията и осигуряването на взаимосвързаност на съществуващите в сектора на здравеопазването информационни системи, регистри и бази данни, както и за повишаване на сигурността и ефективността при разработването на нови системи и приложения.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WUs%

Гост 06.01.2021 21:23:18

То и навремето са мислели.че земята е в центъра и слънцето обикаля около нея,ама се оказало,че не е така.

БЛС-Въоръжено Крило 06.01.2021 18:55:58

Ако управляващите мутрокомунисти искаха да поставят в центъра пациента, трябваше преди това да са поставили лекари и медсестри в центъра с европейски заплати. Иначе е пак баламосване на глупавия електорат. След като някой правителствен галфон плаща 4 лева на лекаря за имунизация, то това директно крещи ,че работата нa лекаря е ниско значима и затова евтино заплащана. Когато покажеш ,че работата на лекаря е ниско значима как тогава ще си поставил пациента в центъра на системата като обект на тази работа. Не ,просто казваш, че нито имунизацията е значима дейност ,нито пациентът. В държавите където пациентът е значим ,не си позволяват да подритват лекаря аллооо вие от властта комунета прости

Dr_Doolittle 06.01.2021 13:01:26

Комунистичеки митологии. Като пациентът е в центъра и нямате медицински персонал какво става а? Да видим утре, когато не намери лекари къде и в кой център ще е ? В Анкара при турските лекари ще му търсите центъра ? Защото това тредстои следващите 10 години да започне- тотален медицински туризъм с плащане по свободни цени + транспортните разходи. Заради популистките и нагли лицемернi постанoвки на пациентът в центъра и по същество презрението на комунистическите зомбита към лекарите и техния труд. Да,ама не....

стар доктор 06.01.2021 10:17:40

От двадесет години ги слушам тези лакърдии, а нещатата си стоят на кота нула

ghost 06.01.2021 00:07:20

Божке...

How 05.01.2021 19:10:11

То по,-добре да не плащам здравни осигуровки и да се лекувам чрез Гугъл !

млад доктор 06.01.2021 16:34:41

Успех! :)


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...