!
Четвъртък, 25 Април 2024
13
септ
 

Ендокринолози: Здравето на щитовидната жлеза е важно за целия организъм

Вторник, 13 Септември 2022 | 12:59:50


„Ако щитовидната жлеза увеличи обема си, се получава компресия на органите в предната част на шията. Когато обаче промени функцията си и има повишена или понижена продукция на хормони, това неминуемо оказва влияние върху целия организъм – в

„Ако щитовидната жлеза увеличи обема си, се получава компресия на органите в предната част на шията. Когато обаче промени функцията си и има повишена или понижена продукция на хормони, това неминуемо оказва влияние върху целия организъм – върху сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната система“. Това каза в подкаста на БНР „В центъра на системата“ д-р Николина Радулова, ендокринолог в 17 ДКЦ – София.

По думите й важно да се каже, че още в пренаталния период - в първи и втори триместър от бременността, плодът е изцяло зависим от състоянието на щитовидните хормони на майката. „Точно тогава започва да се формира щитовидната жлеза и ако количеството хормони, които произвежда майката са неадекватни, може да се получи увреждане на плода, което след раждане да се прояви в различна степен на хипотиреоидизъм, като започне от нервната система, костната система и е възможно да се появи глухота при детето. Гинеколозите вече изпращат при нас пациентките си, дори и профилактично, защото е много важно хормоните да се изследват редовно в първи и втори триместър“, допълни тя.

Д-р Радулова подчерта, че у нас се прави йодна профилактика и скрининг за гушавост, като тя е спаднала до 4%.

„Малък, но много важен орган е щитовидната жлеза. Тя оказва влияние върху целия организъм. Проследяването на хормоните се извършва от интердисциплинарни екипи включително при асистираната репродукция. Това изследване е заложено в програмите за инвитро и ние проследяваме тези бременни. Проследяваме не само бъдещата майка, но и сперматогенезата при мъжа, защото здравата щитовидна жлеза има отношение към мъжкия фактор. Много често проследяваме и двамата родители при асистираната репродукция, а при установяването на бременността – само майката. Вече имаме достъп до много методи за диагностика на щитовидната жлеза, особено при наследствеността“, каза ендокринологът в УМБАЛ „Света Анна“ д-р Десимира Миронова.

Тя допълни, че здравето на щитовидната жлеза е приоритет у нас. Има и програми за проследяване на болестите по линия на самия пациент. „Много често в тези програми попадат след посещение при кардиолог заради аритмия“, каза д-р Радулова.

„Много често при нас идват и дълго лекувани пациенти с депресия и затлъстяване, които са с нарушена функция на щитовидната жлеза. Има много модерни средства за изследвания, които подпомагат диагностиката“, допълни д-р Миронова.

По думите й не толкова се повишават случаите на болести на щитовидната жлеза, колкото се подобрява диагностиката. Освен това хората са по-загрижени за здравето си и си правят редовно изследвания.

По отношение на Хашимото д-р Радулова заяви, че това не е толкова страшна болест, колкото си мислят пациентите. „Това е автоимунен тиреоидит. Обикновено е генетично и се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, по-често след 30-40 годишна възраст, макар че я има и в детската възраст. Не всички пациенти обаче имат симптомите на Хашимото и понякога може да има само дискретни оплаквания като косопад, чупене на ноктите и промени в настроението. Лечението е чрез заместване на липсващия хормон и с проследяване, за да се определя дозата на медикамента. Най-важното за пациентите е да помнят, че заместващото лечение при хипотиреоидизъм е за цял живот, то не трябва да се прекъсва“, каза тя.

„Хашимото е една модерна болест. Много е важно да направим консултация с кардиолог, когато имаме хормонален дисбаланс, а когато нямаме и е нормално, тогава можем да приемаме през определен период селен или витамин Д. В момента текат нови клинични проучвания в света с имуномодулатори, имуноглобулини, като те показват добри първоначални резултати, но все още нямаме крайните резултати за бъдещи терапии при болестите на щитовидната жлеза“, допълни д-р Миронова.

Ендокринолозите бяха категорични, че не трябва да се правят изследвания на антителата, когато заболяването вече е доказано, но е добре да се правят хормонални изследвания веднъж годишно, най-често през пролетта и есента. Лечението обаче е за цял живот и пациентите не трябва да го прекратяват самоволно. 

Целия разговор може да чуете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zMqA


Всичко за коронавируса
Още новини
Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда
25.04.2024 12:30:29

Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда

„За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини. Не тряб ...

Заради гласуваната оставка на управителя на НЗОК свалиха Росен Желязков като шеф на НС
25.04.2024 11:44:42 Надежда Ненова

Заради гласуваната оставка на управителя на НЗОК свалиха Росен Желязков като шеф на НС

Заради гласуваната преди седмица оставка на управителя на НЗОК от ПП-ДБ внесоха искане за оставка ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...