Неделя, 26 Май 2024
08
апр
3
 

Е-направления вече се издават за всички медико-диагностични дейности

Петък, 08 Април 2022 | 11:48:45
3

Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ вече имат възможност да издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности и да прекратят напълно употребата на хартиените еквиваленти, съобщиха от „Информацион

Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ вече имат възможност да издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности и да прекратят напълно употребата на хартиените еквиваленти, съобщиха от „Информационно обслужване“ АД.

В Националната здравно-информационна система (НЗИС) са внедрени всички над 900 кода за различните изследвания и модулът за издаване на електронни направления за медико-диагностични дейности работи с пълната си функционалност. Досега електронни направления се издаваха единствено за изследвания, свързани с COVID-19.

Новата функционалност на системата позволява на лабораториите да изпращат резултатите от изследванията директно в НЗИС и са достъпни в електронното медицинско досие на пациента. Данните от електронното медицинско досие се достъпват единствено с Квалифициран електронен подпис (КЕП) и са на разположение на пациента по всяко време на денонощието.

„С интегрирането на всички кодове за медико-диагностични дейности в системата направихме поредната успешна крачка в изграждането на електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

От пускането в експлоатация на модула за е-направление в началото на декември 2020 г. досега са издадени общо над 380 000 електронни документа. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са близо 3600, а най-много са издадените направления  в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 000 пациенти са получили своите направления по електронен път.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dq$f

БЛС-Въоръжено Крило 08.04.2022 15:29:46

Те голяма част от пациентите или са с ниско интелектуално ниво или ще заберавят ,че имат назнаени изследвания приу кооето всичко оптива по дяволите.. ОСобено когато изследванията имат срок 1 месец за използване. А пък няма логика някой лекар да назначава електронно изследвания без преглед на пациента или някой пациент да ги чака да се назначат стоейки си в къщи. Така ,че пак напудрена полуелектронна работа .Пести се само хартия вместо това допълнителни нерви на доктора със звънене ама до кога са ми изследванията и дали сте ги пуснали . Същото както днес става с полуелектронните рецепти издавани от ОПЛ. Така ,че напразна радост и оптимизъм. И за пореден прът ще кажа -пациентът трябваше да има налична елелктронна здравна смарт карта , където тези неща да са отбелязани .А не кардиологът да се пита абе дали ОПЛ му е пуснал лишиди или не .

чукча 09.04.2022 19:03:12

Само след преглед се назначават изследвания - по закон /рецепти също/. Но по опасното е, че незнайно кога пациентът ще си направи изследването и няма да го покаже на лекаря си, щото "той ще си го види", което ще рече, че ОПЛ трябва да дебне непрекъснато дали на Ганчо са му излезли резултатите ... А такива като Ганчо са десетки на ден.

Гост 11.04.2022 09:58:09

Те пациентите точно така правят - провежда се изследването и....след това не го представя на лекаря ,а си ги държи резултатите в къщи. щото/ видял, че няма отбелязани неща с Н.Само ,че мнението на лекаря е меродавното ,дори с нормални стойности се изключват едни причини в диференциалната диагноза ,но се продължава с друго търсене на причината за оплакванията. А Ганьо си мисли,че изследванията лекуват,.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...