!
Събота, 20 Април 2024
24
авг
12
 

Е-рецептата – готова до средата на декември 2020 г. (Обновена)

До края на годината се очаква и функционалната спецификация на е-направлението

Понеделник, 24 Август 2020 | 18:05:02
12

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация. Това беше докладвано на здравния министър Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, а

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация. Това беше докладвано на здравния министър Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система /НЗИС/, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Направената днес презентация на свършеното до момента по НЗИС показва, че изпълнението на поетите ангажименти по изграждането на системата върви в разписаните срокове. По всяко едно от направленията на НЗИС се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации.

До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на  електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.

"Основната цел от въвеждането на електронната рецепта е най-вече да се спести разхождането на пациентите – от специалиста до Здравната каса, после до общопрактикуващия лекар, който да издаде рецептата и чак тогава да отиде в аптеката, за да си получи лекарството. Основната ни цел е този път да бъде съкратен и накрая да бъде ликвидиран. Пациентът да отива при специалиста и след това в аптеката", уточни по-късно през деня пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По отношение на електронното направление той уточни, че целта е същата – максимално съкращаване на пътя на пациента. „Електронната рецепта и електронното направление са част от електронното досие, което ще се формира за всеки пациент в лечебно заведение след интеграцията на всички болнични информационни системи в страната", каза той.

В отговор на журналистически въпрос как ще става идентификацията на пациента, министърът отговори, че се обсъждат два варианта. „Или с две имена и ЕГН, или с QR код. Много е важно да анализираме възрастовата структура на населението, което посещава лекар и съответно възможностите за боравене с QR код на всички хора. Да не направим така, че да затрудним някои от ползвателите на здравни услуги в България. Когато сме готови с окончателното решение, ще направим широко обществено обсъждане. Следващата седмица ще бъде представено функционалността на системата на срещи с Българския зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз“, подчерта министър Ангелов.

Въвеждането на електронната система ще започне от 1 януари 2021г. , като след това ще има тестов период от 3 до 6 месеца. "Това е оптималното време, за са да се усетят, нека да го наречем, всички "скърцащи моменти" в системата, ако има такива. Новата система няма да наложи допълнителен финансов ресурс от страна на участниците в нея – болнични заведения, лекари, специалисти, аптеки. Идеята е да се работи със същия софтуер, с който се работи в момента, а електронната системата да позволява "скачване на двете системи", каза министърът.

Подготвя се и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SyLs

Гешев 11.09.2020 12:50:03

ГъзАнгелов, кога ще снабдиш болниците в провиницията с Remdesivir?! Не те ли плаши бройката на починалите в Бъгария,а? На второ място в Европа е България по смъртност! Или това е директивата на гуруто ти Тиквопитеka - яко да мрат!

Гост 31.08.2020 11:13:49

Тиков е цинцарин, според някои сведения. Какво значи това според тълковния речник: 1. Остар. Румънец. 2. Книж. Лице от населението на Влахия (област в Румъния между Карпатите и р. Дунав). 3. Диал. Куцовлах, арумънин, цинцарин. 4. Стесн. Диал. Скотовъдец-чергарин от арумънски произход; каракачанин. 5. Обикн. мн. влася. Диал. Влашки циганин. Като прибавим и тези с произход от ДПС в Здравната Каса, наистина до 50 години България ще изчезне като държава! Но от историята е известно, че васалите рано или късно също ги изтребват и им вземат всичко!

Гост 27.08.2020 22:10:03

Мираж е, че електронното здравеопазване ще бъде направено срещу 6-7 милиона от ИТ специалисти които не познат нито един прилаган в света здравно-информационен стандарт, при липсващи съвременни класификации, терминологии и електронни бази от данни за лекарствени продукти. Лъжи и празно PR говорене е, че може да се финансира такъв проект, той да е написан изцяло с отворен код и да се осъвременява постоянно - няма ги нито специалистите, нито средствата с които да бъде направен и развиван. Най-много да се сътвори още една неработеща система, като тази на НЗОК и поредния ПИС, за които са похарчени много повече пари от тези които се харчат сега и видимо резултата не е блестящ.

Гост 26.08.2020 23:55:55

ГъзАнгелов е поставен да дооткрадне и последното, което може да се открадне от гробаджиите, уважаеми ибрикчии на "цънцарина" Тиков! Както Тиков, така и Тиквопитека нямат никаква аванта от въвеждане на каквото и да е електронно в българското здравеопазване! Защото това ше им спре далаверата и грабежа! Нужен е рестарт и вън мутрите, ченгетата, комунетата и всякакви кърлежи като Тиков от управлението!

Завръщане в Бедрок 26.08.2020 13:47:06

Ридая безутешно...Днес Българският конституционализъм загуби един от своите най-изтъкнати и самоотвержени представители.

Гост 25.08.2020 14:38:35

В средата на декември ще е станало виното и ще е заклано прасето и ще се настройваме коледно.Кой ще ви се занимава с електронни рецепти,бре тулупи сикаджийски.

Гост 24.08.2020 23:44:37

Ангелов твърди едно, онези от касата друго за срока на тази прословута електронна рецепта! В общи линии още един кьорфишек, който ибрикчиите на Тиков мятат в пространството без никакъв коментар и анализ. Истината обаче е друга: малко вероятно е това да се случи и то в средата на декември! Второ - грабеж на още едни пари, за които отчет няма да се дава! Трето: какво ще се реши с тази електронна рецепта, при положение, че електронната система на здравеопазването в България е все още мираж, който упорито се подхранва и същевременно старателно се иабягва от властимащите корумпета, по простата причина, че ако имаше електронно правителство и електронно здравеопазване, нямаше да може да се краде както сега! Нещо, което устройв както Тиков, така и всички ченгета, комунета и паразити в България! Мутри, ченгета, комунета и всякакви крадливи Маноловчета, вън от управлението на България!

999 24.08.2020 22:44:20

Поредният министър, който няма понятие от начините, по които функционира системата. Хората не ходят на лекар за рецепта, а за получаване на медицински грижи. Това, обаче е сложно да се обясни на поредния случайник в министерското кресло.

Гост 24.08.2020 19:03:47

Стоян Александров починал днес в ранния следобед !За всичките му мръсотии, които е причинил и като преподавател и като министър и като лихвар, е всичко се връща на този свят и ковчег джоб няма!!!!

Гост 24.08.2020 12:29:24

Много бързате ! Първо , извинителната бележка за учениците до 21 - 22г. , после останалото .

Гост 24.08.2020 11:50:26

Дайте да ги видим експертите, които ще попият 21 млн лв за нещо, което съществува и може да се използва за 10 пъти по-ниска цена. Отново дългите крадливи ръце на Информационно обслужване и бивши кадри на КТ Подкрепа

Гост 04.09.2020 15:20:52

ААА и ченгета далавераджии и ДС смукачи, другото е за прикритие и заблуда


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш
20.04.2024 10:51:16

Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш

Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш. Така смятат епидемиоложката д-р Христ ...

0,4% положителни проби, отново няма починали
20.04.2024 09:44:23

0,4% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 562 теста, което прави 0,36% ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...