!
Събота, 18 Май 2024
17
дек
 

ЕMA препоръча Paxlovid заради нарастващия брой новозаразени и починали от COVID-19 в ЕС

Съветите към националните здравни власти целят да ги улеснят преди лекарството ще бъде одобрено за продажба в общността

Петък, 17 Декември 2021 | 13:54:39


Комитетът по лекарства в хуманната медицина (CHMP) на EMA излезе с препоръки относно употребата на Paxlovid (PF-07321332 и ритонавир) за лечение на COVID-19, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор. Лекарството на Pfizer все още не е разр

Комитетът по лекарства в хуманната медицина (CHMP) на EMA излезе с препоръки относно употребата на Paxlovid (PF-07321332 и ритонавир) за лечение на COVID-19, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор.

Лекарството на Pfizer все още не е разрешено в ЕС. То е предназначено за възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от прогресиране до тежко заболяване. Paxlovid трябва да се прилага възможно най-рано след диагностициране на COVID-19 и в рамките на 5 дни от началото на симптомите, посочват от агенцията.

„EMA издава тези препоръки, за да подкрепи националните здравни власти, които могат да вземат решение за възможна ранна употреба на лекарството преди разрешението за пускане на европейския пазар, например в условия за спешна употреба, в контекста на нарастващия процент на инфекции и смъртни случаи поради COVID-19 в целия ЕС“, допълват оттам.

Двете активни вещества - PF-07321332 и ритонавир, се предлагат като отделни таблетки и трябва да се приемат заедно два пъти дневно в продължение на 5 дни, гласи препоръката на експертите.

Тя се основава на междинни резултати от базисното проучване при нехоспитализирани, неваксинирани пациенти, които са имали симптоматично заболяване и поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежък COVID-19. Тези данни показват, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт, когато лечението започне в рамките на 5 дни от началото на симптомите. Около 1% от пациентите (6 от 607), които са приемали Paxlovid в рамките на пет дни от началото на симптомите, са били хоспитализирани в рамките на 28 дни от началото на лечението в сравнение с 6,7% от пациентите (41 от 612), приемали плацебо. Нито един от пациентите в групата на Paxlovid не е починал в сравнение с 10 пациенти в групата на плацебо.

По отношение на безопасността, най-честите нежелани реакции, съобщени по време на лечението и до 34 дни след последната доза Paxlovid, са дизгеузия, диария и повръщане.

Paxlovid не трябва да се прилага едновременно с някои други лекарства, защото поради своето действие може да доведе до вредно повишаване на плазмените им нива, или защото някои лекарства могат да намалят активността на самия Paxlovid.

Списъкът с лекарства, които не трябва да се използват с Paxlovid, е включен в предложените условия за употреба, допълват от регулатора. Paxlovid също не трябва да се използва при пациенти със силно намалена бъбречна или чернодробна функция, както и не се препоръчва по време на бременност и при жени, които могат да забременеят и които не използват контрацепция. Кърменето също трябва да бъде прекъснато по време на лечението. Тези констатации са резултат от лабораторните изследвания при животни, които са показали, че високи дози Paxlovid могат да повлияят на растежа на плода.

Предстои продължителен преглед на данните за лекарството, за да може компанията да подаде официално заявление за разрешение за търговия, поясняват от регулатора.

Paxlovid е перорално антивирусно лекарство, което намалява способността на SARS-CoV-2 да се размножава в човешкия организъм. Активното вещество PF-07321332 блокира активността на ензим, необходим на вируса за размножаване. Paxlovid също така доставя ниска доза ритонавир (протеазен инхибитор), който забавя разграждането на PF-07321332 и това му позволява да остане по-дълго в организма при нива, които засягат вируса. Очаква се Paxlovid да намали нуждата от хоспитализация при пациенти с COVID-19.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9A6d


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...