Сряда, 29 Май 2024
31
ян
 

Жалби спират обществените поръчки за медицински хеликоптери у нас

Вторник, 31 Януари 2023 | 16:59:43


Жалби пред Комисията за защита на конкуренцията спират обществените поръчки за доставка на медицински хеликоптери у нас, става ясно от регистъра на КЗК. Първата жалба е подадена на 11 януари 2023 г. от фирма "Уилинк" ООД срещу "България Хели ме

Жалби пред Комисията за защита на конкуренцията спират обществените поръчки за доставка на медицински хеликоптери у нас, става ясно от регистъра на КЗК.

Първата жалба е подадена на 11 януари 2023 г. от фирма "Уилинк" ООД срещу "България Хели мед сървиз" за наем на един медицински хеликоптер. Фирмата е с френски и български съдружници и сред предмета ѝ на дейност е търговско представителство. Производството е образувано от КЗК на 23 януари.  

Оферти по поръчката на „Хели Мед“ за Предоставяне на "Сух лизинг" на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух (хеликоптер), осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ“ са подадени от фирми от Словакия и Белгия. Преди жалбата изпълнителният директор на дружеството Георги Гвоздейков заяви, че хеликоптерът ще може да бъде доставен до средата годината, а изпълнителят на поръчката трябваше да бъде избран до 17 февруари.

Във фейсбук днес заяви, че жалбата забавя „умишлено доставката на хеликоптера до приключване на процеса и вземане на окончателно решение от КЗК“. „Кога ще се случи това аз не знам“, допълва Гвоздейков.

По думите му „всичко това е абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер, който трябва да спасява човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената държава в ЕС без HEMS!“

На 16 януари жалба срещу обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за закупуване на 6 хеликоптера е подадена от американската компания "Бел Текстрон Инк." Производството по КЗК е образувано на 25 януари и МЗ прекратява обществената поръчка.

„На 25 януари 2023 г. в деловодството на Министерството на здравеопазването постъпи уведомление от Комисията за защита на конкуренцията за постъпила жалба от „БЕЛ ТЕКСТРОН ИНК" срещу решение от 6 януари 2023 г. за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. Жалбоподателят е направил искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“. Горецитираната обществена поръчка е спряна на 25.01.2023 г. (датата, на която възложителят е бил уведомен за образуваното производство по чл. 200, ал. 1 от Комисията за защита на конкуренцията)“, се казва в уведомлението на Министерството.

По тази обществена поръчка има постъпила една оферта от италианската компания „Леонардо“ AД на обща стойност 160 477 354 лв., която е по-висока от обявената от МЗ прогнозна стойност 135 593 113,22 лв. Това е последната предложена цена, въпреки че офертата е коригирана на 19 януари. „Посочената единична цена не подлежи на промяна през целия срок на действие на договора за изпълнение на поръчката. В предлаганата от нас цена са включени и всички разходи свързани с промени в минималните изисквания на хеликоптерите и тяхното оборудване и предлаганите от нас техни характеристики, които са следствие на изменение на нормативната база, с което се въвеждат нови изисквания към хеликоптерите и тяхното оборудване. Предложената цена е определена при пълно съответствие с условията от документацията по процедурата и приложенията към нея. При условие, че бъдем избрани за изпълнител на обществената поръчка, ние сме съгласни да подпишем и представим гаранция за изпълнение на задълженията по договора в размер на 5% от стойността му, без ДДС“, се казва в предложението на дружеството.

Спирането на процедурата обаче прави офертата невалидна и удължава периода, в който страната ни няма да разполага с въздушен медицински транспорт. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wsy@


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...