!
Сряда, 15 Май 2024
31
ян
 

Жалби спират обществените поръчки за медицински хеликоптери у нас

Вторник, 31 Януари 2023 | 16:59:43


Жалби пред Комисията за защита на конкуренцията спират обществените поръчки за доставка на медицински хеликоптери у нас, става ясно от регистъра на КЗК. Първата жалба е подадена на 11 януари 2023 г. от фирма "Уилинк" ООД срещу "България Хели ме

Жалби пред Комисията за защита на конкуренцията спират обществените поръчки за доставка на медицински хеликоптери у нас, става ясно от регистъра на КЗК.

Първата жалба е подадена на 11 януари 2023 г. от фирма "Уилинк" ООД срещу "България Хели мед сървиз" за наем на един медицински хеликоптер. Фирмата е с френски и български съдружници и сред предмета ѝ на дейност е търговско представителство. Производството е образувано от КЗК на 23 януари.  

Оферти по поръчката на „Хели Мед“ за Предоставяне на "Сух лизинг" на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух (хеликоптер), осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ“ са подадени от фирми от Словакия и Белгия. Преди жалбата изпълнителният директор на дружеството Георги Гвоздейков заяви, че хеликоптерът ще може да бъде доставен до средата годината, а изпълнителят на поръчката трябваше да бъде избран до 17 февруари.

Във фейсбук днес заяви, че жалбата забавя „умишлено доставката на хеликоптера до приключване на процеса и вземане на окончателно решение от КЗК“. „Кога ще се случи това аз не знам“, допълва Гвоздейков.

По думите му „всичко това е абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер, който трябва да спасява човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената държава в ЕС без HEMS!“

На 16 януари жалба срещу обществената поръчка на Министерството на здравеопазването за закупуване на 6 хеликоптера е подадена от американската компания "Бел Текстрон Инк." Производството по КЗК е образувано на 25 януари и МЗ прекратява обществената поръчка.

„На 25 януари 2023 г. в деловодството на Министерството на здравеопазването постъпи уведомление от Комисията за защита на конкуренцията за постъпила жалба от „БЕЛ ТЕКСТРОН ИНК" срещу решение от 6 януари 2023 г. за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. Жалбоподателят е направил искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“. Горецитираната обществена поръчка е спряна на 25.01.2023 г. (датата, на която възложителят е бил уведомен за образуваното производство по чл. 200, ал. 1 от Комисията за защита на конкуренцията)“, се казва в уведомлението на Министерството.

По тази обществена поръчка има постъпила една оферта от италианската компания „Леонардо“ AД на обща стойност 160 477 354 лв., която е по-висока от обявената от МЗ прогнозна стойност 135 593 113,22 лв. Това е последната предложена цена, въпреки че офертата е коригирана на 19 януари. „Посочената единична цена не подлежи на промяна през целия срок на действие на договора за изпълнение на поръчката. В предлаганата от нас цена са включени и всички разходи свързани с промени в минималните изисквания на хеликоптерите и тяхното оборудване и предлаганите от нас техни характеристики, които са следствие на изменение на нормативната база, с което се въвеждат нови изисквания към хеликоптерите и тяхното оборудване. Предложената цена е определена при пълно съответствие с условията от документацията по процедурата и приложенията към нея. При условие, че бъдем избрани за изпълнител на обществената поръчка, ние сме съгласни да подпишем и представим гаранция за изпълнение на задълженията по договора в размер на 5% от стойността му, без ДДС“, се казва в предложението на дружеството.

Спирането на процедурата обаче прави офертата невалидна и удължава периода, в който страната ни няма да разполага с въздушен медицински транспорт. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g568


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Николай Стоилов оглавява УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ до конкурс
15.05.2024 16:15:51

Д-р Николай Стоилов оглавява УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ до конкурс

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ „Св. Ива ...

НМД атакува във ВАС указанията на НЗОК за условията за отпускане на медицински храни
15.05.2024 15:28:49

НМД атакува във ВАС указанията на НЗОК за условията за отпускане на медицински храни

Национална мрежа за децата (НМД) входира жалба към Върховния административен съд срещу публикуван ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...