!
Петък, 08 Декември 2023
17
март
 

Жена с Паркинсон от Варна: Вече не треперя, в УМБАЛ „Св. Марина“ ми върнаха живота (Видео)

В „Откровено за Паркинсона“ пациенти с дълбоката мозъчна стимулация споделят историята си и вдъхват кураж на други

Четвъртък, 17 Март 2022 | 14:27:10


„Изживях голяма травма. Мъжът ми изчезна, той беше моряк. Много се притесних и започнах да си влача десния крак. Мисля, че тогава ми се отключи Паркинсонът. Аз съм много общителна личност, имам много приятелки, но спрях да излизам, защото започна

„Изживях голяма травма. Мъжът ми изчезна, той беше моряк. Много се притесних и започнах да си влача десния крак. Мисля, че тогава ми се отключи Паркинсонът. Аз съм много общителна личност, имам много приятелки, но спрях да излизам, защото започнах да треперя. Не исках хората да ме съжаляват“, разказва Кръстинка Зюмбюлева от Варна.

Заедно със своите лекари от УМБАЛ „Св. Марина“  - Варна – проф. д-р Явор Енчев, неврохирург, и д-р Михаел Цалта-Младенов, невролог, тя участва в кампанията „Открито за Паркинсона“ на Института за здравно образование. Видеоистории показват съдбите на пациенти с напреднал Паркинсон, които живеят с дълбока мозъчна стимулация (ДМС). Те разказват за промяната, настъпила в живота им след прилагането на този съвременен метод. Той представлява имплантиране на невростимулатор, който подава електроимпулси към мозъка и премахва неприятните усещания на болестта. Операцията се поема от НЗОК и е безплатна за пациента.

Кръстинка е вдовица, която живее сама. Синът й е в чужбина със семейството си, тя няма роднини във Варна и да се грижи сама за себе си е от първостепенно значение. А болестта на Паркинсон е коварна именно с това, че пациентът няма контрол над движенията си, постепенно се обездвижва и има нужда от придружител. „Когато вкъщи има болен от Паркинсон, страда цялото семейство. Затова, когато ние лекуваме такъв пациент, ние лекуваме и неговото семейство, и обществото“, посочва проф. Явор Енчев, който първи във Варна започва приложението на метода ДМС в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“.

Устройството действа по подобие на пейсмейкъра за сърце. Често е наричано „мозъчен пейсмейкър“. Самото устройство се имплантира под ключицата и от него подкожно, до точно определени места в мозъка се отвеждат електроди с диаметъра на човешки косъм. По електродите се подават импулси, които действат върху мозъчните структури, отговорни за симптомите на Паркинсона. Операцията продължава няколко часа, като златният стандарт е тя да се осъществява при буден пациент – така в реално време може да се види ефектът, който пациентът би имал след операцията, обяснява д-р Михаел Цалта-Младенов, невролог. В УМБАЛ „Св. Марина“ той се занимава с подбора на пациентите, на които да бъде приложен методът.

„При всички до момента преминали пациенти има значително подобряване на моторните функции. Има пациенти, които се върнаха към активния си живот, отново ходят на работа, пълноценни са за себе си, за семейството, околните“, посочва той.

„Когато се събудих от операцията, никъде не ме болеше. Не треперех, нямах тикове. За мен тези хора са гении. Проф. Енчев е Бог, той има златни ръце. А д-р Цалта е много човечен и те успокоява и предразполага, такова внимание ти обръща!“, споделя Кръстинка Зюмбюлева. Днес тя се грижи за себе си напълно сама. Вече излиза, ходи на разходка с приятелки, пазарува, готви. „Човек трябва да рискува. Тази болест е прогресираща, ставаш по-зле, колкото и лекарства да вземаш. Сега не треперя и се чудя – как съм живяла толкова години с треперенето?“, недоумява тя.

Критериите един пациент да бъде подложен на ДМС са заболяването да е поне от 5 години, пациентът да е под 75 години, а лекарствата вече да не действат. Преди операцията се извършват редица тестове и изследвания, за да се види дали стимулацията ще има нужния ефект.

По данни на НЗОК, диспансеризираните пациенти с Паркинсонова болест у нас са 15 000. В Област Варна те са 808, а в целия Североизточен регион, включващ Варна, Търговище, Добрич и Шумен - 1946. Новодиагностицираните пациенти са близо 1300 всяка година. 90% от тях са над 65 години, като жените са по-засегнати от мъжете.

Повече за проекта „Открито за Паркинсона“ и ДМС  http://healthedu.eu/-4060.html

Фейсбук страница от която може да се получи още информация за метода: https://www.facebook.com/ParkinsonDiseaseDBS


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AZng


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...