!
Сряда, 24 Април 2024
30
ноем
5
 

Жени Начева призова IT-фирмите да не възпрепятстват създаването на информационната система

Промените, които прави МЗ, трябва да послужат за основа на новия модел, каза зам.-министърът

Петък, 30 Ноември 2018 | 11:41:32
5

Новият здравноосигурителен модел, който искаме да изградим от догодина, е свързан с останалата основа на сектора, както и на националната здравна интегрирана информационна система, която се опитваме да изградим. Поредната жалба саботира изграждането й

Новият здравноосигурителен модел, който искаме да изградим от догодина, е свързан с останалата основа на сектора, както и на националната здравна интегрирана информационна система, която се опитваме да изградим. Поредната жалба саботира изграждането й и се обръщам към всички IT-фирми да не възпрепятстват тази система, защото чрез нея ще има пълен контрол върху разходваните средства. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНТ по повод поредната жалба, която спря изпълнението на обществената поръчка за изграждане на интегрирана информационна система, чрез която трябва да се изградят е-регистри за изпълнението на НЗИС, да се разработи подсистема за електронни административни услуги, да се изгради здравно-информационен портал и др.

По думите на Начева Министерството на здравеопазването се опитва да въведе правила в системата на здравеопазването, които няма да възпрепятстват справедливото разплащане на средства и ще послужат за основа на новия здравноосигурителен модел.

„Най-важно сега е да въведем правила за добри медицински практики по всички специалности, медицински стандарти, фармако-терапевтични ръководства по отделните заболявания. В момента подготвяме устройствен правилник на новата изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Целта е да създадем нещо, организирано по правила и стандарти, които прилагат и другите европейски държави“, каза Жени Начева.

„Няма да допуснем поради административно безхаберие да продължи ситуацията, в която сме изпаднали при трансплантациите на бял дроб. Проведохме среща с координаторите по донорство, с трансплантолозите. Разговорите с проф. Клепетко и Евротрансплант са ежеседмични. Бихме искали да обявим резултатите, когато приключим преговорите“, каза още тя.

Жени Начева подчерта, че се полагат всички усилия договорът за белодробните трансплантации с Университетската болница във Виена да бъде подписан наново като най-спешна мярка за осигуряване на вариант за спешно чакащите пациенти у нас, които към момента нямат шанс за спасение нито у нас, нито в чужбина. Тя подчерта, че реалностите налагат на първо място да бъде осигурено донорството на територията на нашата страна и да бъдат убедени близките на пациентите, че администрацията подхожда сериозно към това.

По отношение на преместването на Фонда за лечение на деца в НЗОК Жени Начева каза, че то е било мотивирано единствено от факта, че Касата има невероятен практически и професионален  опит. „Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави членки по тези въпроси и заплаща две трети от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от ЦФЛД. Намаляваме административната тежест за родителите на тези деца, тъй като документите ще се подават на едно място в Касата, запазваме правата, които са имали децата както за лекарствата, които не са включени в позитивния лекарствен списък, така и за логистика, транспорт, пребиваване на техните родители, преводи. Тези средства са осигурени чрез трансфер от МЗ към Касата. Тя има административния опит и необходимия опит безпрепятствено и без да се нарушат правата на децата да се осигури това лечение“, каза Начева.

По думите й вече е създадена организация съвместно с НЗОК и МЗ да се издадат необходимите наредби и указания, които ще осигурят абсолютно плавен преход за лечението на децата. Лекарите и експертите ще взимат своето решение за лечението на деца, които и в момента дават своите становища, когато децата са получавали разрешение за лечение през ЦФЛД.

„В момента Фондът изпраща за становище всички документи за лечение в чужбина и Касата по отношение на медицинската страна на лечението на децата. Тоест ние запазваме медицинската експертиза и водещото мнение на медицинските експерти, свързани с лечението на децата. Касата носи отговорност и проследява лечението на всички български граждани и преди, и след оказване на лечението в чужбина, защото по този начин ще се взима най-доброто решение за проследяващо наблюдение състоянието на тези пациенти“, каза още Жени Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
emfz

Гост 30.11.2018 13:40:14

На госпожа Пълна скръб трябва да и е ясно,че ако продължават да не плащат на западните болници както правят тук никой няма да лекува български граждани в чужбина и ще видят трансплантации на куково лято. А и никаква информационна система не може да замести 20 кратното по-ниско финансиране на здравния сектор тук и това лесно ще се види когато стартира тази система. Да не говорим ,че тя трябва да започне с издаването на лични електронни здравни карти за 7 милиона българи ,а това е някъде в бъдещето при такива лицемерни управляващи....

IT 30.11.2018 14:00:33

Какви "лични електронни здравни карти" бе човек, вземи прочети проекта за Национална здравно-информационна система и тогава коментирай. А и имаме закон който разглежда електронната идентификация на гражданите. Това с картите беше 80-те години на миналия век. Сега има облаци и big data.

Гост 30.11.2018 19:23:28

Глупости. Това с картите е днешната практика във Франция, Дания, Германия и т.н. Облаците не заместват този носител, както никакви облаци не ти заместват банковата карта. Сигурно си някой от ментарджиите цанени да правят куц софтуер без базов хардуер. А включването на здравната информация в личната карта на българските граждани както е в Естония е пак въпрос на време и сериозни финанси и нямат никакво готовност дори и в този вариант българските чиновници. Но пък нищо не ви пречи да продължите с лъжите. Чуваме ги вече още от 2004 година как щели сте да правите информационна система. Някой да каже колко милиона лева изтекоха покрай тези лъжи Така,че няма смисъл да четем чекиджийските лъжи в някакъв пореден проект за Национална здравно-информационна система

Гост 30.11.2018 19:37:21

Този IT сигурно си джитка игрички на компа и дори не е крак с новините Личните карти с чип се отлагат за пореден път, сега за 2020 г. Тоест каква електронна идентификация на гражданите бе, майна ,какви 5 лева ? Тиквоний няма да дава пари за такива неща след като в асфалтът е далаверата . Чакайте си информационната система- 20 години сме изостанали от Естония

novina 30.11.2018 13:16:40

Борисов посъветва Африка да вдигне БВП и да намали ражданията, за да няма мигранти в Европа


Всичко за коронавируса
Още новини
37-годишен мъж се нуждае от средства, за да се справи с онкологично заболяване
24.04.2024 09:48:44

37-годишен мъж се нуждае от средства, за да се справи с онкологично заболяване

37-годишен мъж от Троян се бори с тежко онкологично заболяване. След дълга сага по родните болниц ...

Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ
24.04.2024 09:01:22

Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ

В Националния център по трансфузионна хематология се търсят шест медицински сестри, за да може да ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...