!
Понеделник, 17 Юни 2024
15
ян
29
 

Жени Начева: Дебатът с общинските болници трябва да е за това как лекуват и как ще се преструктурират

Трябва да има щатни заплати, категоричен Иван Кокалов

Понеделник, 15 Януари 2018 | 16:37:16 Полина Тодорова
29

Дебатът с общинските болници трябва да бъде насочен към това какво ще лекуват, кого ще лекуват, как да преструктурират дейността си, така че да предоставят най-добрата болнична помощ за населението в района си. Това коментира пред журналисти след края

Дебатът с общинските болници трябва да бъде насочен към това какво ще лекуват, кого ще лекуват, как да преструктурират дейността си, така че да предоставят най-добрата болнична помощ за населението в района си. Това коментира пред журналисти след края на днешния Надзорен съвет на НЗОК неговият председател и заместник-здравен министър Жени Начева.

Тя информира, че във вторник здравният министър Кирил Ананиев ще се срещне с представители на областните болници, а в сряда - с тези на общинските. „След тези срещи ще очертаем насоките, в които ще работим съвместно“, отбеляза Начева.

Тя подчерта, че финансирането на общинските болници, както и на всички останали лечебни заведения, се реализира по общ ред и правила. В тази връзка тя отбеляза, че в момента текат преговорите по Националния рамков договор за тази година и част от него касае и финансирането на лечебните заведения. Освен това, отбеляза тя, общинските болници биха могли да водят разговори по въпроса с местната власт. „Обръщаме препоръка така, както започнахме да работим с областните болници, и към общинските болници – да оптимизират своята работа, да прецизират разходите си, да намалят някои разходи, например за издръжка, да оптимизират структурите си, за да можем да водим истински дебат каква медицинска помощ оказват“ , коментира още тя.

Начева припомни още, че МЗ е изготвило анализ за състоянието държавните болници и посочи, че същият подход на поведение ще бъде предложен на местната власт спрямо общинските лечебни заведения.

Що се касае до методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г., чрез която по-рано днес от ресорното ведомство съобщиха, че ще бъдат подпомогнати общинските лечебни заведения, Начева поясни, че тя не е нещо ново и съществува в практиката. „Разговорът с общинските болници трябва да бъде насочен към това как се лекуват пациентите, как да оптимизират своята работа и  дейността си и след това да разговаряме за конкретни финансови параметри в рамките на приетите от Народното събрание закони – бюджета съответно на здравната каса и Министерство и здравеопазването“, заяви тя. Самата методика обаче все още не е представена на договорните партньори, като предстои това да стане в края на месеца. „Параметрите по бюджета на Министерство на здравеопазването са определени от Народното събрание и в рамките на тези параметри ще търсим финансиране на структурите, за които то отговаря“,  заяви още тя.

До края на месеца предстои работа по наредбата за основния пакет от дейности, поемани от касата, медицинските стандарти и алгоритмите на клиничните пътеки, каза още Начева.

Според представителя на КНСБ в Надзорния съвет на касата д-р Иван Кокалов трябва да се смени начинът на финансиране. „Ако искаме да има персонал, трябва да има щатни заплати“, заяви той. По думите му заплатата за медицинска сестра трябва да е 1000 лв., а тази на лекар - минимум 1500. Според него държавата трябва да спре да третира здравеопазването като пазар, а да осигури здравеопазване за всички граждани. „Публичният ресурс, който всички ние отделяме, не трябва да формира печалба в държавните и общински заведения, а трябва да се изразходва за лечението на гражданите“, посочи той.

Д-р Кокалов съобщи, че ще бъде сформирана работна група, която да обсъди финансирането в системата. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P%bh

Гост 17.01.2018 18:50:17

Ако не си наясно дали ти е смешно или ти се плаче или редовно ги редуваш виж иди се прегледай може да е сериозно ,например БАР.Де да знаеш .Хапчета трябва да взимаш сигурно . Лечение да провеждаш , значи.

Наблюдател 17.01.2018 10:30:37

г-жо Начева, кога ще направите преструктуриране на НЗОК - и вашата приятелка Зоя Вълева която ви скрои страшен номер преди години пенсионер ще напусне системата, ами Багряна Маркова и другите пенсионери Геновева която не разбира от нищо , едноличните търговци като Красимир Симеонов, методи Гаров и много други които идват на работа заради осигуровки и заплати до тавана. Срам ме е да кажа че работя в система която не е преструстурирана.

Гост 17.01.2018 18:45:46

Шеф на НЗОК не е ли Плочев? Той отговаря за Касата.А от ГЕРБ са тези които кадруват .Депутати , национални и местни партийни структури .Така че какво очаквате от Начева ? Утре пак да я набедят ,че кадрува? Струва ми се , че въобще не сте наясно как се осъществява управлението у нас и кой коли и беси във властта.

Зомбито 17.01.2018 10:26:07

Преносното значение на думата в съвременния език е това на човек, който извършва работата си механично, без желание и без да влага смисъл във вършеното; човек без собствена воля. Жив човек може да се превърне в зомби и ако бъде ухапан от такова. Зомбито се храни с човешка кръв и плът. Стават бесни, когато са гладни.

Гост 17.01.2018 19:05:14

Има някой побеснял вече , опитва се да хапе и да пуска кръв , ама през стъклото на компютъра изглежда само жалостиво безпомощно.Тъпа работа.Я вземи мастурбирай може да ти олекне.Ако ли не , се захапи отзаде пък дъвчи на воля.

Гешев 16.01.2018 23:25:45

На Жени Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Първото е за това, че за периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в здравната каса е превишила властта и правата си, като неправомерно еднолично е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК - Сливен. Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба за периода 01.03.2010 г. - 31.03.2010 г. В този период Начева е разпоредила на директора на РЗОК-София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница "Токуда" и на Военномедицинската академия. Да се смееш, или да плачеш!?!?

Гост 17.01.2018 18:57:50

Що не ходиш да питаш прокуратурата дали да плачеш или да се смееш. Може пък и да ти отговорят . Стига да им плати някой ,веднага ще те уведомят.

Гост 17.01.2018 18:52:24

Ако не си наясно дали ти е смешно или ти се плаче или редовно ги редуваш виж иди се прегледай може да е сериозно ,например БАР.Де да знаеш .Хапчета трябва да взимаш сигурно . Лечение да провеждаш , значи.

Гост 16.01.2018 10:22:39

Кога уважаемата председателка на надзора ще провери, защо вече един месец Плочев и Зоя Вълева не изпълняват решение на надзора № РД-НС-04-127/19.12.2017 г. и не обявяват конкурс за директор на Столичната здравна каса.

!!! 16.01.2018 12:41:32

А, и това да провери - т.3 от решения № РД-НС-04-119 и 120/12.12.2017г. "Възлага на управителя на НЗОК да публикува на официалната интернет страница на НЗОК одобрения проект по т. 1. "(проекти на Договори за изменение и допълнение на НРД-2017 за медицински и дентални дейности). Както и защо не се спазват законоустановените срокове по публикуване на решенията и стенограмите(чл.16, ал.5 ЗЗО - "Решенията се публикуват най-късно в деня, следващ деня на тяхното вземане, а протоколите - до 7 дни от датата на заседанието")

Гост 15.01.2018 23:56:15

Много тролове се навъдиха. Преди години на този сайт бяха публикували от къде идват троловете. По IP адреса се установиха тралове пишещи от МЗ, Касите и даже имаше от МС. Сега ще е интересно да видим от къде са постнати някои коментари по всичко побликувано днес?

Гост 16.01.2018 09:13:19

Е, и? Притеснява ли те, че ще ти напишат IP

Гост 15.01.2018 19:52:41

То за да искаш някакво финансиране ,трябва да си направил разчет .Колко пари ще изкараш през годината ,колко пари ще са ти разходите и колко ти трябват да покриеш ако си на минус.Има ли Тотев такива разчети за общинските болници че иска точно 30 милиона? Това нещо намирисва на подгряване на вота на недоверие на БСП.

Гост 15.01.2018 19:47:06

Добре де . Тотев иска 30 милиона лева ,нали така. Е как ги сметна точно 30 ,а не 32 или 42 или пък 26 млн. лева ,ей това не ми е ясно. И друго не ми е ясно за коя болница по колко трябрат. ПРИМЕРНО сметнато ли е от общинските болници на коя колко е необходимо и тази сума от 30 млн краен резултат от общия сбор ли е?Или просто се хвъртя едни суми без изобщо да се има представа при кой колко и за какво ще отидат.Това е адски несериозно да не кажа по детски наивно.

Гост 15.01.2018 20:23:34

А, за колко болници са парите за всичките или за тези дето подкрепят протеста. Тези от БСП общините , де.

До zdrave.net 15.01.2018 19:42:31

Какво смятат да свършат м-р Ананиев и Жени Начева по въпроса за частните "болници", които отчитат дейност по 5-6 клинични пътеки? Ще им вдигат ли както досега лимитите, ще ги контролират ли като общинските, или ще си влязат в задълженията на висш мениджмънт в здравеопазването? Предлагам zdrave.net да подхване темата, ако им стиска.

Гост 15.01.2018 21:10:38

Частните болници са на турско-червената олигархия, а собственикът на здраве нет е човек на турчолята. Та не разчитай някой журналист от сайта да се затича да рови.

Гост 15.01.2018 19:56:44

Вече за стреляха един висш данъчен ,че си върши работата .Съветвам ги да не се захващат с мафията на частните болници .Мисля че досега им стига фармамафията какво направи .Ама нали сме говеда ще седим и ще гледаме сеир как ни грабят и ще плюеме по тези дето искат да свършат нещо.

Гост 15.01.2018 18:21:32

Таз булка май се интересува как общинските болници все още лекуват, въпреки липсата на финансиране. Години наред болниците бяха натискани, а сега се намерила чиновничка да се чуди как съществуват. Такива трябва да ги оставим една седмица без хляб и вода, а после да ги попитаме как смятат да оптимизират храненето си.

Гост 15.01.2018 18:18:48

Таз булка май се интересува как общинските болници все още лекуват, въпреки липсата на финансиране. Години наред болниците бяха натискани, а сега се намерила чиновничка да се чуди как съществуват. Такива трябва да ги оставим една седмица без хляб и вода, а после да ги попитаме как смятат да оптимизират храненето си.

д-р Г. Тодоров 15.01.2018 18:14:23

Кокалов, щатните заплати са връщаме в миналото! А ти си просто един фосилек!

Психиатър 16.01.2018 00:06:21

Не си прав. Кокалов предлага гениално решение. Болниците потънали в дългове да не работят на печалба, а заплатите на лекарите, които от месеци не са получавали такива, да се утроят.

тии, да видиш 15.01.2018 17:53:26

Ха, щото касата е една такава ефективна в разходите си, оптимизирана в структурата си и балансирана в заплатите на служителите си, че надзорниците й тръгнали акъл да ръсят другите как да се оправят!

Гост 15.01.2018 17:06:46

това е като темата за остойностяване на труда

Гост 15.01.2018 16:51:09

Абе те хората пари искат.ПАРИ ПАРИ ПАРИ .За друго не ги търсете. Само пари да има за крадене.Че не им стигат.Малко са откраднали досега искат още. А какво и как лекуват , а аа ааа ,не сакън не ги закачайте.

лили 17.01.2018 21:38:56

На нас в общинските болници ни писна да лекуваме безплатно, безплатно, безплатно и затова искаме пари, пари ,пари ..................В края на краищата и трите специалности съм ги защитила пред същите комисии в софия, както и вие.

Гост 15.01.2018 17:43:10

А плебсът иска безплатно,безплатно,безплатно,безплатно,безплатно.Ами ще го отучим от безплатното. Като не иска по лесния начин-по трудния!

гост 15.01.2018 21:57:00

Ха така, те това и правят общинските и държавни болници , отучват пациентите от безплатното . дет се викаше едно време : Да илядат , всички държавни и общински болници , те са нашия донор за платените пациенти .

Гост 16.01.2018 10:36:15

Oтучването от безплатното тепърва идва със страшна сила. И пещерният комунизъм,върлуващ в здравеопазването от 75 г не може да го спре,ама никак.


Всичко за коронавируса
Още новини
Още месец без износ на инсулини
17.06.2024 09:51:49

Още месец без износ на инсулини

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини ...

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
17.06.2024 09:16:33

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областнит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...