Петък, 13 Декември 2019
22
юли
 

Жени Начева: Пари в системата има достатъчно, но се разходват неефективно

Болните са принудени да плащат огромни суми, смята проф. Радослав Гайдарски

Понеделник, 22 Юли 2019 | 10:37:11
16

В момента не е проблем приходната част и 8-те процента здравна вноска, която се плаща, а по-скоро ефективността на разпределение и на разходване на разходите. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР по повод предложението за

В момента не е проблем приходната част и 8-те процента здравна вноска, която се плаща, а по-скоро ефективността на разпределение и на разходване на разходите. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР по повод предложението за нов здравноосигурителен модел.

„Сектор здравеопазване е секторът с най-голям ръст на средствата всяка фискална година спрямо предходната, с над 6 до 10 процента има ръст в приходната част на бюджета и преди да започнем дебата за приходната част, трябва да започнем дебата върху това как се разпределят разходите и баланса в разходите. Другият важен момент е средствата, които се влизат извън здравните вноски в здравната система, да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората“, каза Начева.

По думите й най-голям е делът на доплащанията при разходите за лекарства, които не се финансират на 100%, някои медицински изделия, както услуги и дейности, които болниците включват в ценоразписите си. Именно този фрагмент ние желаем да изсветлим. „Остойностяването на дейностите ще даде най-после прозрачност и яснота върху толкова дебатирания момент – достатъчни или не са тези здравни вноски. Защото ефективността на системата преди всичко трябва да започне от преоценка на разходите и баланса в разходите между отделните направления на медицината, които се заплащат. Обхватът на дейностите планираме да бъде същия, които в момента се заплащат от НЗОК, ние ще направим прецизен анализ на основния пакет с всички наши партньори в системата, с които работим и в момента“, каза Начева, но уточни, че основният пакет няма да бъде променян, така че здравноосигурените лица дори при нов модел да бъдат лишени от което и да е от правата, които в момента имат в широкия спектър на здравноосигурителни дейности, които касата заплаща.

Хората трябва да знаят точно какво получават срещу тези 8 процента здравна вноска. „Като казвам основния пакет, имам предвид всички видове дейности, които Касата финансира в областта на първичната медицинска помощ. Досега говорихме само за болнична медицинска помощ, но тя е само 50 процента от общите разходи. В тях влизат още лекарствата, европейските плащания, медицинските изделия, всички сегменти на здравноосигурителните плащания, както и това, което хората дават, било то срещу заплащане или чрез настоящите застрахователни дружества също да се знае за какво се дава и да има регламент в тези средства.

В отговор на думите на зам.-министъра, бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски  заяви, че здравната ни система разполага с недостатъчно средства. „Зам.-министър Начева каза, че парите горе-долу засега стигат, но вие виждате, че почти 40-50 процента има доплащания. Следователно явно е, че парите не достигат. И второто нещо, от което аз най-много се страхувам е слабия контрол за разходване на средствата. Защото дори тези малко пари, които има държавата, с които разполага НЗОК не се разходват по правилен начин. Всяка една болница си измисля някакви критерии, по които може да натовари съответния пациент. И накрая се получава една огромна сума, която всеки болен трябва да заплати“, каза той.

„Преди да говорим за размера на парите, които в момента са достатъчни, тъй като здравеопазването е сектор, който е приоритетен от гледна точка на публичните финанси, ние трябва да говорим за ефективност на разходване на тези средства. Затова професор Гайдарски изключително резонно и правилно поставя и втория въпрос за контрола в системата. Този контрол в няколко аспекта може да бъде елиминиран и той отбеляза един от тях. Единият от тях е контрол върху работата на лечебните заведения, който минава както през правила и стандарти, които ние въведохме за финансово управление и елиминиране на практиките за трупане на просрочия, които няма кой да покрие във времето. Другият минава през националната здравна карта, медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика, които в момента разработваме също с подкрепата на цялото лекарско съсловие и професионалистите в тази сфера. Това ще даде гаранция на пациентите, че на територията на цялата страна лечебните заведения отговарят на правилата за най-добро медицинско лечение или лечението такова, каквото трябва да бъде. И третият аспект, по който работим, е Националната здравна информационна система. Там частично имаме подобрения, казвам частично, защото част от поръчките са с европейски средства, които стартирахме, вече по тях сме сключили договори и започваме работа, по други аспекти все още спазваме процедурите на Закона за обществените поръчки“, отговори Жени Начева.

Тя допълни, че преостойностяването на клиничните пътеки също е нещо необходимо и задължително, което вече се прави. „По всички тези въпроси работим още сега и не чакаме новия модел, за да коригираме стойностите на медицинските дейности в по-добра, по-оптимална, посока в рамките на възможностите, които имаме и при спазване на новите медицински стандарти, които ще разработим“, каза тя.

Жени Начева коментира и ситуацията с личните лекари при предложения здравноосигурителен модел. „Най-големия проблем при тях е недостигът на кадри на територията на цялата страна по ред причини, предимно демографски и ние се опитваме в сферата на първичната медицинска помощ да преодолеем именно този проблем, в това число и с политиката по специализация и бъдещо обучение на кадри в медицината. А що се отнася до бъдещите фондове мисля, че там водещ ще бъде изборът на пациентите, които ще изберат съответния фонд. Не считам, че фондовете ще допуснат да изпаднат в противоречие с техните клиенти или лица, които са ги избрали, защото не са направили съответния подбор на общопрактикуващи лекари. Те са дефицитни и ние ще анализираме много внимателно механизмите за сключване на договори именно на ниво първична медицинска помощ“, каза тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bjBr

999 23.07.2019 07:43:41

Първо, парите не са достатъчно. Второ-Жени Нечева участва в управлението им повече от десет години. Трето-разпределението на средствата е очевидно неправилно. Четвърто-тези, които плачат, че болниците са много, ходят да откриват нови. Изобщо много пръсти трябват, за да се изброи всичко. На тези дефекти демонополизацията на НЗОК няма да намери решения. Просто няма как. Няма от къде да дойдат нови пари, освен от повишаване на вноската в абсолютен размер. Всичко друго не може да се определи с приличен език.

Гост 23.07.2019 08:50:36

Пари има и те ще дойдат от пациентите с ДОПЛАЩAНЕТО . Така ,че лелката частично е права. Ние лекарите изобщо не се интересуваме от %-та вноски, след като те реално не отиват до изпълнителя или отиват 0.001 %

Един ОПЛ на 33 22.07.2019 16:22:06

Мантрата се повтаря до безкрай.

БЛС-Въоръжено Крило 22.07.2019 14:02:19

Тази лелка наясно ли е ,че българското здравеопазване е финансирано между 20 и 30 ПЪТИ под това на нормална европейска държава ?!?!? Докога с тези педалски постановки: 'Пари има ама...' И кога в тази кочина ше се престане със заблудите към простите народни маси и посланията приемани за верни само от изключително прости хора.

Гост 22.07.2019 23:23:02

А ти наясно ли си, че у нас се плаща 10-15 пъти по-малка заплата за същата работа във всяка една професия, а ватенка?

Гост 29.07.2019 13:42:57

Ей ватенко, Гост 22.07.2019 23:23:02, преди седмица платих 1450 лева за смяна на съединител! Мислиш ли, че в Германия, Испания или Белгия това би ми излязло 14 500 лева? Кажи бе, отворко!

Гост 23.07.2019 09:27:06

Да ама ламтите да се лекувате 10-15 пъти по-качествено от германеца.Като сте бедни ще се лекувате като сомалийците.Със закъсняващи линейки и липса на лекари и поради това увеличени смъртни случаи.

Гост 23.07.2019 08:55:36

Ватенка си ти чекиджията сиромах. А ти ватенка наясно ли си ,че като не желаете да плащате лекарския труд има други страни които се нуждаят още от десетки хиляди лекари за тяхната здравна система. И всеки ден България губи по 2ма лекари и 4 медсестри летящи за Европа. Я ГЛЕДАЙ ТИ ЩЕ МИ ПЛАЩАТ ПО 30-70 ЛЕВА ЗА ШЕЗЛОНГ И ЧАДЪР И НЯМА ДА ПЛАЩАТ ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ ТРУД НА ЛЕКАРЯ. Оставате без лекари бе алооо. Сега скатаните си пари ще ги давате на турските лекари утре. Запиши си го.

чукча 22.07.2019 13:36:51

Огромна част от разхищенията са законно регламентирани - да не се прави на ущипана мома! Малък пример - клиничните пътеки за санаториумите на наште хора... Голям пример - децентрализацията на лекарствените търгове, позитивния списък... и т.н.

Гост 22.07.2019 12:05:35

Гост 21.07.2019 15:15:55 Проф. Радослав Гайдарски: Това, което се предлага, няма да подобри здравеопазването „Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел, който се опитахме да въведем през 2006 – 2007 година - по същия начин с разбиване на монопола на НЗОК, с въвеждане на здравни фондове. Тогава не успяхме по същите причини, по които и сега този модел няма да успее. Защото България е малка страна с много малко пари. Няма друга страна в Европа, която да има толкова малко финансови средства, вложени в здравеопазването“. Това коментира в предаването „Неделя 150“ проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването, част от ръководството на БСП. Проф. Гайдарски изрази притеснение, че може да настъпи регионализация в здравеопазването и фондовете по-скоро ще ограничат пациентите в избора им къде да се лекуват, а няма да им дадат свободата, която имат сега: „Това, което се предлага в момента, няма да подобри здравеопазването като организация и като начин на работа в системата… Най-положителното, което предлага министър Ананиев е, че не въвежда, не казва – ето сега започваме по този начин, а предлага една идея, която ще се обсъжда“. „Системата може да се подобри само с увеличаване на парите в Здравната каса - здравната вноска да стане поне 10%. Всички трябва да бъдат равнопоставени - тези 8% сега се вземат само от около 1,5 млн. здравноосигурени, за децата не се дава достатъчно, всички държавни служители трябва да бъдат равнопоставени с останалите хора, които работят. Тогава ще има увеличаване на парите в НЗОК. Трябва да има и строг контрол на разходване на парите“.

Гост 22.07.2019 11:52:59

Дакато зам.-министърката смята, че парите в здравеопазването са достатъчни, то подобрения в системата няма да има. И не би могло да има.

Гост 22.07.2019 11:27:28

Правилата и стандартите за финансово управление, които са въвели в болниците няма да доведат до значимо намаляване дълговете на болниците, защото причините за дълговете са свързани с недофинансирането на дейностите, липса на обвързаност между цените и реалните разходи, вменяването на дейности, които изобщо не се зеплащат и т.н. Всичко това на фона на непрекъснато покачване цените на електроенергията, горивата, водата, лекарствата и минималната работна заплата. Със стандарта им за финансово управление няма да се получи...

Странно 22.07.2019 21:13:21

Как един път казва,че парите са достатъчно, след това- не били достатъчно, след като се налагало пациентите да доплащат?????Айде,да се спре на един вариант-стигат или не стигат! Защото се обърках!А по отношение на контрола,Ами, нека да заповяда,да покаже как точно се прави ефективен контрол, защото ми омръзна да слушам умнотии.На теория-много сме велики да казваме как,а на практика?Само празни приказки е това интервю, нищо съществено-въздух

Гост 22.07.2019 11:22:08

Защо имам чувството, че това е поредния екип в министерството, който се упражнява в измислянето на нови концепции за контрол и свръхрегулация и който си мисли, че това е реформата, от която системата има нужда.

123 22.07.2019 11:45:56

Защото, ако имаше закон, който да преследва неуместни и неработещи нормативни решения за административния апарат, никой нямаше да си позволява прокарване на всякакви скудоумия и хрумки под формата на държавна политика! Като лекар плащате глоба за всичко, което административно ви се налага, при повторни нарушения ви се прекратява договора или прокуратурата се занимава с вас. А държавните хрантутници най-много да ги уволнят, ако и да са причинили беди за милиони левове след себе си.

Гост 22.07.2019 14:04:37

Абсолютно вярно.


Още новини
Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано
12.12.2019 18:17:03 Надежда Ненова

Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано

В навечерието на Събора на БЛС за даване на мандат за подписване на НРД 2020-2022, от ...

НЗОК няма да допусне текстове в НРД, които нарушават права на пациентите
12.12.2019 17:09:32

НЗОК няма да допусне текстове в НРД, които нарушават права на пациентите

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да допусне да се приемат в НРД текстове, които ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...