Понеделник, 06 Април 2020
17
февр
11
 

Жени Начева: Подготвяме нова здравна стратегия, но секторът е напълно разединен

Едва 60-70% от реалната стойност на клиничните пътеки се финансира, каза Красимир Грудев

Понеделник, 17 Февруари 2020 | 16:40:43 Надежда Ненова
11

„Много трудно в сектора се постига консенсус по която и да е тема. Която и тема да подхванем, има диаметрално противоположни мнения“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на дискусията „Управление на съв

„Много трудно в сектора се постига консенсус по която и да е тема. Която и тема да подхванем, има диаметрално противоположни мнения“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на дискусията „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, която се проведе днес.

Зам.-министър Начева заяви, че във връзка със следващия програмен период на Европейската комисия, министерството работи по нова здравна стратегия, която ще бъде представена на обществено обсъждане. „Необходим е консенсус, за да може на базата на тази стратегия да се развият всички останали документи, сред които са медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика“, каза още Жени Начева.

Според депутата от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов визия се гради с мисъл за 15-30 години напред. „На нас ни трябват конкретни, начертани стъпки, които да се следват. Едва, когато разполагаме с единна електронна здравна система обаче можем да говорим за надграждане или демонополизиране на Здравната каса“, каза той.

По  думите му създадената вече Здравна карта е изключително важна, но не допринася за адекватното разходване на средства именно поради липса на електронна информационна система.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че когато е била въведена сегашната система, надеждата е била да се плаща за качество, а не само за преминал пациент, но това не се е случило. „Това доведе до сегашната ситуация, да се смята, че плащането за преминал пациент е нещо лошо, а забравяме, че тогавашното финансиране доведе до незаинтересоваността на персонала към пациентите, които бяха лекувани по местожителство, без възможност да отидат на друго място.

Искрено се надявам, че занапред няма да говорим само за индексиране на цени, но и за свършена работа и качество“, каза д-р Маджаров.

Според председателя на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев едва 60-70% от реалната стойност на клиничните пътеки се финансира. „С последния НРД е постигнат много важен консенсус – да се възстановят пропорциите в клиничните пътеки и отделните специалности. Но за да се осигури изправянето на пропорциите, те трябва да бъдат заплатени в пълнота и цялост. Направена е първата крачка, но ако искаме да продължим в тази посока, трябва да оправим недостатъците и да премахнем уравниловката, която е изключително голямо препятствие пред системата. Здравеопазването е бизнес, подчинява се на икономически закони. За да се постигне качество на лечението, трябва да има добро заплащане“, каза Грудев.

За да има справедливост в сектора, трябва да се гарантира, че частник, който ползва публичен ресурс, ще спазва същите правила като държавните и общинските лечебни заведения, заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров. „И санкциите, и привилегиите трябва да са еднакви, без значение дали собствеността е частна и държавна“, каза той.

"Искаме здравна реформа, базирана на експертност и опит. Отдолу можем да дадем добри идеи и е добре да се направят в министерството работни групи, които да съберат експертите. Това направихме и днес, да съберем експертите около тази маса, за да покажем, че имаме добри идеи. Поемам ангажимента да обобщя всичко, което излезе от срещата и да го предам на министерството, с което се надявам да поставим началото на такава работна група." Това каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация, която е и един от организаторите на дискусията. Тя заяви, че ще събере всички предложения и ще ги представи в Министерството на здравеопазването. В заключителните си думи адв. Димитрова апелира търговете за лекарства и медицински изделия да се провеждат от МЗ, тъй като болниците не печелят от това. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NQ@R

surg 04.03.2020 18:01:11

голям майтап бре, една седянка от идиоти, поставени лица, агенти на групировки, псевдо специалисти и безумни експерти. Само като чуеш че 80% само били оценени пътеките и се същиствам, за ЕС за някои патологии разликата не е 15 % а 15 ПЪТИ, кога ще проумеете бре.....какви реформи като не знаете за какво говорите - а именно колко струва, щото няма цени на нищо освен прескъпи лекарства, зер там са комисионните......дока тия ще се правят на светци ще кроят бъдещето на този нещастен затъпял народ не знам, ама от тях нищо добро не чакайте....

crocodile 20.02.2020 08:53:26

Прави ми впечатление,че дребнотемие и омраза към пациента са основни акценти в постовете по такъв важен проблем като реформата в българското здравеопазване. Прав е Стефан Цанев, че интелигентните хора са изтикани, а хора с посредствени възможности като сегашните и бивши управници на Лекарски съюз, Здравна каса и Министерство на практика дирижират геноцида на българския народ!

Д-р Ох Боли 18.02.2020 16:46:44

Коя поред стратегия е, мари, проста овцо? Пък и точно ти ли ще правиш стратегия? Ти и Киро Тъпото? Та вие и двамата сте на хапчета за кръвно и зобате Гинко Билоба! Прав беше Дечката! От пролет до лято стратегия и от есен до зима-пак стратегия! Не я ли измислихте вече тая стратегия и колко пари прибрахте за тази стратегия? Големи стратези сте всичките! Ти, Киро Тъпото, Лъчо Мозъка, Дана, Ванчето и онова смолянско чудо на природата Дариткова!

Гост 18.02.2020 10:42:00

Дана от делиормана.

Кой 18.02.2020 10:26:59

Кой ще е новият шеф на Касата сега?

Той 18.02.2020 09:03:42

Липсва ми тук позицията на Шарков.Сън не съм спал от петък да я чакам!За стандартите е ясно.Министерството не се съобразява със закона за стандартизация и продължава да залага на нац.консултанти.

crocodile 17.02.2020 19:17:19

Ами ако искаме да сме част от Европейския съюз, трябва да се съобразяваме с концепциите. Политиката в здравеопазването в Западна Европа е социална, ориентирана към всички онези, които не могат да си позволят това, което българските пациенти са принудени да плащат: от пирона при счупване до помпата за сондово хранене в домашни условия! Иначе реформата в здравеопазването е елементарна: ако се приложат стандартите от Западна Европа за поне 5 човека персонал на 1 пациент, наличие на диетолози и фармацевти във всяко отделение, калкулиране на всички разходи по лечение на пациент, ще останат около 74 болниц в страната! Лошото е че сегашната система удовлетворява немалка част от лекарите - 10% данци срещу 47% в Германия например, комисионни от изделия, консумативи за лапароскопски операции, ушиватели, конференции и СПА от фарма фирми и т.н. Експертите са отдавна ояли се личности като Финков с официална заплата по-висока от тази на професор по кардиология в Лондон или като Цеко Воденичаров - милионер от пордажба на здравен фонд, създаден за 10 000 лева! Кочинката е добра за паразитите, те няма лесно да се откажат от хрнаителната си среда, наречена здравеопазване!

Гост 17.02.2020 18:10:31

Забранете на измисленото Жени. на Лъчката, на Дариткова, Киро, Москов, останалите политици, политикани, на олигарсите от ЮЗУ, НБУ, НСА, школата на МВР... да се бъркат в българското здравеопазване, и нещата ще се случат.

Гост 17.02.2020 17:59:52

Не ви ли омръзна да подготвяте нови здравни стратегии, не се ли уморихте? И все не постигате консенсус...

?!? 17.02.2020 17:49:06

Това вече не може да се случи, и вие много добре го знаете!"Искаме здравна реформа, базирана на експертност и опит" Това ми звучи като - “ Учение и труд, жизнерадост и дръзновение “ Т. Живков

Гост 17.02.2020 19:59:21

Опитен адвокат с експертиза има предвид лелята


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души
05.04.2020 17:34:59

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от ...

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас
05.04.2020 12:10:16

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лаборатории ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...