Неделя, 26 Май 2024
29
дек
21
 

Жени Начева: Проблемът с надлимитната дейност трябва да се реши

Петък, 29 Декември 2017 | 12:47:37
21

Проблемът с надлимитната дейност на болниците трябва да се реши. В това е категорична председателят на Надзорния съвет и заместник-здравен министър Жени Начева, става ясно от стенограмата от заседанието на НС, проведено на 12 декември. По време

Проблемът с надлимитната дейност на болниците трябва да се реши. В това е категорична председателят на Надзорния съвет и заместник-здравен министър Жени Начева, става ясно от стенограмата от заседанието на НС, проведено на 12 декември.

По време на него тя посочва, че е помолила управителя на НЗОК проф. Камен Плочев „за следващото заседание, когато ще започнат плащанията от месец януари касово, да се предложи корекция в съответните компоненти, механизми за отчетност, така че проблемът с така наречената „надлимитна“, най-после да се реши“.

„От финансова гледна точка такъв термин, според мен, не съществува“, категорична е Начева. „Не само според мен, ние много коментирахме и когато бях в Министерството на финансите, и сега продължаваме, т.е. все едно всяко министерство да има надбюджетна дейност или нещо различно. Има параметри в Закона за бюджета, има утвърдени правила, има механизми за компенсирани промени в хода на годината“, завява още Начева, като допълва, че това са нормалните финансови и законово обосновани практики. Всичко останало от гледна точка на отчитане на дейност, която не е финансово обвързана и обоснована, вече навлиза в други хипотези, посочва тя.

Отговорът на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев е: „Има светлина в тунела". "Това, че вие толкова много ни помагате и не гласувате надлимитна дейност, нас много ни радва и всички сме единодушни, че в момента това е правилният път. Никакво разрешаване на надлимитна дейност от бюджета. Това е нашата молба", допълва проф. Плочев.  „Аз не съм бил преди това, но ми казаха, че е имало периоди, когато е имало пропукване“, заявява още той.

В заключение Начева посочва, че решението не трябва да е в посока актуализация на бюджета на касата, което за нея е категорично неприемливо решение, а да бъде нормативно издържано. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gsbR

Гост 05.01.2018 13:27:11

Ky-Ky

Гост 03.01.2018 10:28:55

Колкото и да са бегли и моите познания, не виждам много общо между силикати и финанси. Това ни провокира да проверим има ли г-жа Начева диплома за магистърска степен по някоя от изискваните специалности - икономика или финанси. И ето отговор от министерството на образованието: на такова лице такава диплома не е издавана. Направихме проверка и във връзка със стенограмата от Народното събрание от деня, когато Начева е предлагана за директор на НЗОК. Пред депутатите е казано, че тя има магистратура по публична администрация от университета “Джордж Вашингтон” в САЩ. Попитахме и за това и ни беше отговорено: не е открита информация лице с тия имена и ЕГН да има придобито образование в чуждестранно висше училище.

гост 05.01.2018 16:01:44

Пита ли прокуратурата ? Щото доколкото помня това им беше лайтмотива в обвиненията , обаче обвинения няма , що така бе .Ами най вероятно щото за разлика от маса нещастници дето не могат да завършат едно висше образование , жената има две висши . И като , как така е доктор по икономика без завършена магистратура по финанси ? Как става така да се явяваш на защита на дисертационен труд пред комисия от 10-15 професори ,без съответната квалификация и научни трудове в специалноста си ? И недейте писа глупости щото вече наистина е смешно . Човек който от 20 год се занимава с финансиране и икономика и заема висши длъжности в държавната администрация в тази област ,сега видите ли нямал образование за това . Вие съвсем за олигофрени имате хората . Олигофрени са всички бивши директори на НЗОК при които е била директор на финансовата дирекция , олигофрен е Дянков че е я назначил във Финансовото Министерство , олигофрени са Чобанов и Порожанов , олигофрен е Владислав Горанов при които е била Директор във Финансовото Министерство , най-после е олигофрен и Кирил Ананиев . А защо ти дето пишеш очевидната тъпня че си питал някъде и някой ти е отговорил , не вземеш да ходиш да питаш по закона за достъп до обществена информация в Министерството на здравеопазването , искай справка за дипломите й и после ни уведоми . А това със Джордж Вашингтон няма общо с българската и диплома по финанси , защото така или иначе за Държавата България тези дипломи не се признават , въпрос на престиж и трупане на опит е тяхното завършване , при това със стаж във Световната банка , ако разбираш нещата , там не се занимават с публична администрация , а с финансиране на международни проекти . Така че в писанията ти има само некоректност и дезинформация . Откровенни лъжи и глупости . Пък защо не питаш и прокуратурата най-сетне защо не й повдигна обвинения , ако щеш и за това , че заема пост пък няма диплома за него .

БГ 31.12.2017 00:55:52

https://www.prb.bg/bg/news/publikacii-i-intervyuta/steliana-kozhukharova-razdavani-sa-milioni-s--1796/ Мисля, че това е достатъчно да сложим край на спора.

гост 31.12.2017 10:20:13

Тя прокуратурата го сложи сама този край на спора като си свали измислените обвинения .Колкото до това дали е престъпление човек да бъде с две висши образования ,да е учил една година във Вашингтон ,да е бил на стаж в Световната банка и да е доктор по икономика .За тъпаците дето не могат да мислят явно не стига. Може би все пак ще обясниш ти дето вярваш на тая купена прокуратура как пък така се става директор в Министерсво на Финансите без диплома за висше по финанси. Като говориха глупости от прокуратурата поне не изпадайте в тази простотия да ги вярвате.

гост 31.12.2017 10:07:29

Ти друже наясно ли си как ставаше отпускането на допълнителни пари за над лимит ната дейност ? Става с решение на Надзорния съвет . На заседание на съвета се взема решение .Издава се заповед и след което до като се стигне до изготвяне на платентен го подготвят и подписват 6 човека от експерта който го е написал през началника на отдел на дирекция главен счетоводител директор и на НЗОК и то въз основа на заповед от прието решение на Надзорния съвет.Няма как финансово еднолично да се вземе такова решение .Това беше пълна тъпия в приказките на прокуратурата.

лъзгав кат о`люв 01.01.2018 18:02:08

Ха, ха, ха! Толкова е отработена процедурата за вземане на решения, че и самите надзорници останаха изненадани, че договора с МБАЛ Кардиол..ф "беше сключен против всякакви правила".

Гост 31.12.2017 09:57:48

Е що не и повдигнаха обвинения тогава.Това си беше явно скалъпи обвинения .Око вярвате на простотиите на тази прокуратува значи трябва да вярвате и в Дядо Коледа. Наред ли си изобщо да цитираш провалената прокуратура в България дето и децата знаят че за няколко хилядарки може да ти повдигне обвинение че си изнасилил починалия си дядо в гробищата.

Гост 30.12.2017 16:03:44

Да припомним - тази кикерица е химичка по образование, нещо което старателно крие, няма нищо финансово или медицинско като образование или специализация. Това дето си пише сама в биографията че била доктор по икономика - няма как щото няма основно икономическо образование. Завършила е от разстояние едногодишен курс по здравен мениджмънт, вероятно срещу кинти щото по това време е на основен трудов договор в НЗОК на 8 часа и няма как физически да е посещавала университета. Абе колко може да се разправя за тая, ама Бойко е глупак, каквото му предложат и той съгласен, а забрави как я маха като шефка наляво надясно, пък и дело и спретна чак...

Гост 31.12.2017 00:10:09

Е , тя като химик е била директор в Министерството на Финансите , като химик преди това е била директор на финансовата дирекция в НЗОК ? Пък още преди това е била в Комисията по ценните книжа и фондови борси като експерт . Доста тъпо да предполагаш , че в тези институции можеш да си на такива длъжности без висше по икономика или финанси . Колкото до това дали е доктор по икономика , най-малкото нямаше да го публикуват официално на сайта на МЗ . Малко поне мислете като пишете тука във форума . Не може само на чиста злоба да го карате . И понеже информация , стига да искаш , лесно намираш в интернет , провери - финанси е завършила преди започването си на работа в НЗОК , поне годината на завършване е преди годината на започване на работа там . Ама нали е въпрос да се чете и проверява , а не на свободни интерпретации от тъпунгери .

Гост 30.12.2017 15:48:12

ЗАЩО ТАЗИ НЕ Е В ЗАТВОРА ИЛИ ПОНЕ В ПСИХИАТРИЯТА КЪМ ЗАТВОРА В КАЧЕСТВОТО СИ НА ПРЕСТЪПНИК КАКВАТО Е!!! Това трябва да се случи скоро, за да потръгнат нещата! От години трови НЗОК по нейния начин, докладва на масончетата и тяхното клонче бахайките, тогава по скайп сега сигурно директно по пощата! Пък и си поръча тотален некадърник (и алкохолик) като Плочев за да управлява отзад без проблем!

Гост 31.12.2017 00:15:04

Плочев не е ли назначение лично на генерала бивш министър Петров ? Сега си седи глупака , ама нали е избран от Народното събрание , ни напред ни назад . А, тази не е в затвора защото най-вероятно не е престъпник . Това че тя пречи на кражбите и на далаверите на някой е по скоро истината . Може и ти да си от тези дето съсипаха от кражби здравеопазването и сега ревеш нещата да си продължават по старо му .

ИЗХОД 29.12.2017 21:29:22

ТЪРСЯТ ЛЕКАРИ И СЕСТРИ В КАЗАНЛЪК БОЛНИЦАТА В СМОЛЯН ОСТАНА С ЕДИН ПЕДИАТЪР. ТОВА Е РЕШЕНИЕТО ДРУГАРИ

Гост 29.12.2017 20:59:50

Тези цитати от Надзорния съвет потвърждават по нагледен начин твърденията на д-р Димитър Петров. Ясно е, че Жениту е най-големият вредител на системата, а ясно и че психически вече не е добре, а Плочев е най-неадекватният човек, появявал се на Кричим.

гост 31.12.2017 11:12:16

Човека е на ръководен пост от един месец и отведнъж стана най големия вредител.Как ставаш нй-голям вредител след управляващите с години в здравеопазването като Семерджиев баш крадеца .Митето ПетровТъпото.НелаКеша.РумянаЧервенатаКака.Пенков.Гайдарски.Евгени Желев .Дуловоската Гаубица.Петьо Москов Палеца Белото . Всичките тези свършиха много добра работа и сега пък някой взел че бил големия вредител . Мите да не пишеш ти по форумите тези глупости ?

Зомбиленд 29.12.2017 20:52:38

Зомбито Начева живее в света на зомбитата. Щауда като си скрие главата в земята мисли че не го виждат. Така е и с над лимита това че тя не го признава неозначава че го няма. Пък има и съд Той решава. А пък тази един път беше арестувана сега пак е наред за едно и също отклоняване на средства към определени болници

гост 31.12.2017 11:28:19

Ние живеем в света на зомбитата На зомби раните ог крадене и лесни пари тарикати . Каква надлимитна дейност те гони .Като в болниците приемат за щяло и нещяло здрави хора и истински болните ги разкарват. Каква надлимитна дейност като се пълнят болниците със здрави хора .Ами приемайте болни.Над 2 милиона хоспитализации.Примерно -една баба я прехвърлят от отделение в от деление без да и свършат някаква работа след което отива в друга болница и пак същото ,накрая я включат в проучване и сега вече лежи и Касата плаща престоя по време на проучването.Ами ЗА ТЕЛК колко само си приемат за да им се постави измислена диагноза.Нека някоя болница да съди Касата за тези надлимитна дейност .пък да ги скъсат от проверки и глоби.Ама директорите ги е шубе щото е пълно с измислени инсулти и неосъществени операции и шефовете на болници го знаят и си траят .А вие тука се дуйте като пуяци.

Гост 29.12.2017 15:03:29

Проблемът с надлимитната дейност ще се реши,когато всеки надлимитен болен си плаща в брой.И после с касовата бележка си търси парите от касата,от Боко,Цецо,Радев от когото си ще.Може от патриарха или от главния мюфтия-според вярата си!

Гост 29.12.2017 13:28:58

Скоро ще му светне в тунела.

Гост 29.12.2017 13:26:42

Тоя Плочев май тотално не е в час, горкия! Незнам какво го радва толкова и на кого отправя молбата си, но знам, че скоро ще го духнат от поста. По непросветен в здравното осигуряване до този момент не беше назначаван за управител на касата.

Някой 29.12.2017 20:59:09

То тоя се държи като невменяем. По некадърен шеф досега касата не е имала.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...