!
Петък, 21 Юни 2024
19
апр
19
 

Жени Начева: Финансовият стандарт за болниците ще бъде прецизиран

Корекция на текстовете, свързани с ДМС, поискаха болнични организации

Четвъртък, 19 Април 2018 | 19:05:49 Полина Тодорова
19

Политика на подобряване на финансовото управление на болниците с държавно участие, единни правила за финансова отчетност и решаване на проблемите пред болничните мениджъри още в зародиш – това са основните принципи в Единния финансов стандарт за

Политика на подобряване на финансовото управление на болниците с държавно участие, единни правила за финансова отчетност и решаване на проблемите пред болничните мениджъри още в зародиш – това са основните принципи в Единния финансов стандарт за управление на лечебните заведения с над 50% държавно участие, който бе представен подробно днес от зам. здравния министър Жени Начева пред депутатите от ресорната комисия и пред представители на съсловните организации.

Тя подчерта, че стандартът има за цел най-вече подобряване на финансовото управление на болниците, като това се случва на базата на принципи, в които залягат правила за отчетност, икономичност, адекватност, законосъобразност и други.

„Искаме да има добре организиран процес на бюджетиране, който да стимулира ръководителите на болниците да правят предвидими разчети на база на приходите“, обясни Начева.

Тя даде и подробна справка за размера на просрочените задължения на лечебните заведения, които влизат в обхвата на стандарта. От нея стана ясно, че към края на февруари тази година половината от 70-те болници, които са разгледани от стандарта, формират просрочени задължения в размер на 155 млн. лв. Над 25 лечебни заведения формират просрочени задължения от над 1 млн. лв., а една болница има рекордни просрочени задължения в размер на 21 млн. лв. 13 от болниците формират просрочия в размер между 24 000 лв. и 1 млн. лв.

50% обаче нямат никакви просрочия,

стана ясно още от думите на Начева.

Тя отбеляза, че единните правила, които са заложени в стандарта, ще дадат възможност на болничните мениджъри да идентифицират проблемите в работата си още в зародиш и по този начин те ще бъдат разрешавани навреме. Една от мерките, залегнали в стандарта, е свързана с обществените поръчки, които провеждат държавните болници, като идеята е, ако те са над определен праг, поръчките да бъдат съгласувани с Министерството на здравеопазването.

Жени Начева се спря подробно и на основния момент в стандарта, който провокира критични реакции сред съсловието, а именно невъзможността за даване на допълнително материално стимулиране (ДМС), ако болницата има просрочия. По думите й анализът на Министерството е показал, че има общо

около 19 различни метода, по които държавните болници определят ДМС

Тя подчерта, че намеренията на МЗ в никакъв случай не са свързани с целта допълнителните възнаграждения за персонала да бъдат пряко обвързани с приходите от НЗОК. „Нашите цели са били обвързани с това, че когато се дават допълнителни възнаграждения в смисъл на ДМС, от гледна точка на труд, който не е съпоставим с този от предходен период, по смисъла на финансиране на други структури, тогава да се вземе предвид дали лечебното заведение има ръст на просрочията“, обясни тя.

Зам.-министърът изтъкна още, че с въвеждането на всички предлагани от ведомството мерки за оптимизиране на финансовите показатели на лечебните заведения ще бъде спестен ресурс, който би могъл да се насочи към кадрите, работещи в тях. В тази връзка Начева отбеляза, че стандартът залага елиминиране на всички порочни практики в болниците.

Мнение по стандарта изказа председателят на Сдружението на областните болници д-р Нели Савчева. „Нашите критики към стандарта не касаят страховете за бъдещето на болничните директори.

Те касаят страховете за бъдещето на нашите болници“,

посочи тя. От Сдружението са на мнение, че е необходимо да бъде въведен стандарт, но той не трябва да е единствената оценка за работата на болничните мениджъри. По думите й също така предложеният от МЗ стандарт трябва да разглежда не само отговорността на изпълнителните директори, а и на Съвета на директорите. От Сдружението не са съгласни и с това, че мениджърите трябва да представят своите бизнес програми от началото на януари. Те изтъкнаха, че тогава те все още не са сключили договори нито с Касата, нито с МЗ. От там настояват и текстовете, свързани с ДМС, да бъдат прецизирани. Те определиха и като „доста стряскащ“ текста, според който болниците не могат да трупат нови просрочени задължения. „Ние нямаме възражения за това, че директорите трябва да бъдат контролирани“, отбеляза в същото време д-р Савчева.

От името на университетските болници становище по стандарта изказа и Момчил Мавров, зам.-директор на най-голямата болница в страната – УМБАЛ „Св. Георги“. „Имаме притеснения дали стандартът ще помогне на лечебните заведения“, посочи той. по думите му е трудно да бъде обединено управлението на всички държавни болници в рамките на един стандарт. Мавров се обяви и против планирането на дейността за следващата година още през предходната. „Приходната част на болниците е обект на външни фактори и на практика много малка част от нея може да бъде управлявана от ръководния екип на лечебното заведение“, поясни той. Мавров също изтъкна, че Рамковият договор се сключва през април и отбеляза, че това създава доста проблеми в системата. Той също настоя за прецизиране на текстовете, свързани с даването на ДМС.

Според него редица основни за системата проблеми са довели до това финансово състояние на държавните болници. Като такива той открои дългогодишната липса на корекции в цените на клиничните пътеки, липса на критерии за изплащане на надлимитната дейност, кадровото оголване на системата и др.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев изтъкна, че на фона на 155 млн. лв. просрочени дългове, формирани от държавните болници, за последните две години и половина

неразплатената надлимитна дейност на лечебните заведения е над 100 млн. лв.

и подчерта, че реално тя представлява 2/3 от сумата на просрочията. Той също засегна основни проблеми за системата, довели до финансовите затруднения на болниците, сред които „непипаните“ от години цени на клиничните пътеки и най-вече липсата на остойностяване на медицинския труд. Д-р Грозев подчерта, че БЛС е готов от три години с предложения в тази насока, но изтъкна, че „никой не си е мръднал пръста“. Той също засегна темата за ДМС: „Дали частните болници ще могат да поемат целия поток от квалифицирани кадри“, попита д-р Грозев, предупреждавайки какво ще се случи, ако възможността за даване на допълнителни средства за работещите в държавните лечебни заведения бъде орязана.

Отношение взе и депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски, който изтъкна, че

над 50% от бюджета на Касата отива за лекарства,

медицински изделия и др., но не и за болнична помощ. Той се спря и на преразхода, свързан с онколекарства, като посочи, че в бюджета на Касата за тази година по това перо са заложени близо 300 млн. лв., но с темповете, с които расте преразходът за тях, към края на годината той може би ще достигне между 100 и 150 млн. лв. „Някой друг не спазва финансовата дисциплина, не болничните директори“, заяви Поповски.

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов беше категоричен, че лимитите за болниците трябва да отпаднат. „Махнете незабавно лимитите“, обърна се той към зам.-министър Начева.

В края на заседанието в заключение Жени Начева посочи, че предложенията, изказани по време на днешния дебат, ще бъдат взети предвид. Тя обаче изтъкна, че ако не бъдат предприети навреме мерки за стабилизиране на държавните болници, казусите като тези в Ловеч и Враца ще са още повече. „Без правила рискуваме да няма финансова основа за следващата бюджетна година“, подчерта Начева, като допълни, че стандартът ще позволи създаване на „ритмичен цикъл на планиране на финансовите потоци“. Тя увери още, че системата ще има период, в който да се „напасне“ към предложените мерки.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@yzd

Гост 26.04.2018 11:50:55

След като излезе информацията, че жена е починала, тъй като нямала пари да си доплати операция за смяна на сърдечна клапа, друга жена заяви в ефир „Аз съм следващата“. Мария Стойнева разказа пред Нова телевизия, че спешно трябва да ѝ бъде направена същата операция. През януари лекарите насочили Стойнева към няколко болници. Отишла в „Света Екатерина“, където лекарите били много любезни, направили ѝ много изследвания. Там ѝ казали, че задължително трябва да ѝ се смени клапата, защото операцията е животоспасяваща. По това време още важели старите правила за финансиране на такива операции. Минали февруари и март и на Стойнева ѝ било съобщено, че трябва да извади 10 000 лева за доплащане на тази животоспасяваща операция. На въпрос дали може да плати, възрастната жена отговори: „И дума да не става, аз съм пенсионер. Всички, които бяха на прегледи там, бяха възрастни хора“. „Смърт, гибел. Те ни обричат на смърт. Дали няма да ни направят операцията, която е животоспасяваща или ще ни забият нож в гърба, е едно и също“, добави тя. „Моля тези хора да преразгледат това тяхно решение, което ни обрича на смърт“, призова жената. Проф. д-р Юлия Джогова от болница „Света Екатерина“ посочи, че жената, за която беше съобщено вчера, не е починала, защото не е имала пари за клапа, а защото е била в много тежко състояние. По думите ѝ, ако болницата имала тази клапа на склад, щяла да я сложи без да чака пациентката да плати. „Ние всъщност сме принудени да чакаме фирмата да ни снабди с такива клапи“, посочи Джогова.

Жени Начева-Гробокопачката 26.04.2018 09:15:06

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент. Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака”, обясни Кацаров.

Гост 24.04.2018 18:41:10

Няколко дни след влизането в сила на НРД 2018, НЗОК и БЛС са се договорили да подпишат анекс, който в петък бе обнародван в Държавен вестник. Изменението на НРД обхваща значителен брой членове, променени са имената на част от клиничните пътеки, както и 8 от общо 22 приложения към договора. Обект на промяна са изискванията за сключване на договори с лечебните заведения и първичните медицински документи. Предварителна информация за водените преговори не бе дадена нито от БЛС, нито от НЗОК. Анексът към договора е подзаконов нормативен акт и законът изисква в такива случаи същият да се поставя за обществено обсъждане за срок от 30 дни, заедно с мотивите за извършената промяна. Анексът към НРД 2018 няма мотиви, не е публикуван изобщо за обществено обсъждане, а се оказа, че дори част от членовете на Управителния съвет на БЛС не са били информирани нито за съдържанието му, нито дори за подписването. Предстои да се разбере защо е тази тайнственост и какво поражда необходимост да се поставят всички пред свършен факт. Според информирани източници, сега се подготвя съвместно указание на Председателя на БЛС и Управителя на НЗОК за прилагане на анекса към НРД. Изменените изисквания, особено тези за сключване на договори, вероятно ще наложи всички лечебни заведения да преработят и внесат отново документите си в РЗОК, тъй като договорите за 2018 година все още не са сключени. Голяма част от измененията засягат общопрактикуващите лекари, но те самите и организациите им са били в пълно неведение за приетите промени в условията на работа.

hugo 24.04.2018 11:58:35

След множеството изненади, днес министерство бил изненадан, че още е мини-стер. Е за това Начевица зачестилите по медиите, та белким бб я срещне някъде по бардаците, административните де...

м-даа... 21.04.2018 12:41:54

движени са от едно единствено нещо, и то е идеята да се сдобият с още повече власт

Гост 21.04.2018 12:31:24

Ха-ха...! Струва ми се, че подобни хора по-скоро биха гледали как светът им рухва, отколкото да се откажат от властта си.

Гост 21.04.2018 10:28:28

Тази семпла женица се опитва да въведе пещерен комунизъм в системата. Няма как да и се получи. Време е да си хваща под ръчичка шуменската психиатърка и дружно да си хвърлят оставките.

Гост 20.04.2018 18:53:15

Жени Начева, която упорито лъжеше за размера на задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове, сега май отново е неточна с броя на болниците, които имат просрочия и които нямат просрочени задължения. Изобщо някой вярва ли и все още?

Гост 20.04.2018 18:18:15

Финалът наближава, колеги. Още малко... Тези счетоводители, химички и чантаджии съвсем скоро ще съсипят окончателно болничната помощ. Те не само не знаят какво правят, но и не подозират колко сериозни ще са последиците от малоумните им действия.

Гост 20.04.2018 18:13:19

Финалът наближава, колеги. Още малко... Тези счетоводители, химички и чантаджии съвсем скоро ще съсипят окончателно болничната помощ. Те не само не знаят какво правят, но и не подозират колко сериозни ще са последиците от малоумните им действия.

Elf 20.04.2018 08:51:53

Vseki koito raboti v sreda opredeliana ot urodite gore e bokluk.

Гост 20.04.2018 08:19:50

Аврамова и сиеГ романтично-далавераджийските снимки.... къде?

лекар от Испания 20.04.2018 02:01:51

Най-важното правило е -пари нема,действайте! Защо МЗ не поеме директно управлението на болниците,като знаят толкова?Какви печалби искат от болници?Дивотии на квадрат и куб ръсят некомпетентни хорица! В Испания системата е почти същата,но заплатите на лекарите са средно 2500 евро.И пак заминават за Швеция.Където няма клинични пътеки,а частни са само някои поликлиники и зъболекарите. Болниците в Швеция са държавни и заплатите на лекарите стартират от 6000 евро!

Гост 19.04.2018 23:51:01

не се притеснявайте за ДМС .................... ще имате право да вдигнете заплатите

Личко 19.04.2018 22:08:24

Абе тия първо да решат какво ще правят в здравеопазването комунизъм или капитализъм, а след това да се занимават с финансови стандарти

Гост 20.04.2018 08:35:53

Е то в здравеопазването се вихри от 70 г такъв пещерен комунизъм, че просто няма накъде повече .Ако се вкара поне 10% истински капитализъм подобрението ще е осезаемо за всички.

Д-р 19.04.2018 21:44:10

"Финансистите" от МЗ трябва да знаят ,че реформа в българското здравеопазване означава преди всичко осигуряване присъствието на човешкия фактор- лекари . Без тях не може да съществува нищо освен знахарство на племенно ниво. А това осигуряване на този медицински персонал означава заплати поне на средноевропейско ниво. Така че другари счетоводители, реформа означава да осигурите едни 20-30 милиарда лева общо за издръжка на цялото здравеопазване вместо някакви подхвърлени жалки 4-5 милиарда (реално заплащането на труда днес е не повече от 1 млрд). Така ,че парите ще осигурят реформата , а не някаква реформа ,която да осигури пари и още по-малко някаква евтиния. Защото медицинският персонал е лесен -една част ще замине в нормални държави , без лицемерни математици, а другата част, която остане тук или ще ви съдере задниците от кеш плащания или няма да работи качествено защото е дeмотивирано от "реформите" в здравеопазването . ИЗБЕРЕТЕ СИ КАКВА РЕФОРМА ИСКАТЕ ....

Реалист 27.04.2018 10:05:00

Ако има кой да плати реалната цена?!

Гост 19.04.2018 21:59:20

100 % !


Всичко за коронавируса
Още новини
Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков
21.06.2024 14:59:51

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков

След тежко боледуване на 59-годишна възраст почина д-р Димитър Казаков, акушер-гинеколог от Дупни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...