!
Събота, 27 Април 2024
11
юли
4
 

Жени Начева: Целта ни е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите

Четвъртък, 11 Юли 2019 | 12:40:59
4

„Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. От близо месец водим конструктивен диалог с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения“. Т

„Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. От близо месец водим конструктивен диалог с тях, с лекарите, които лекуват децата, с представители на лечебните заведения“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред журналисти по повод протеста на родители на деца с онкологични заболявания, съобщиха от МЗ.

„Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – здравна каса“, каза още тя.

"Срокът, който сме си поставили с родителите, лекарите и лечебните заведения, за да финализираме промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила“, посочи още Жени Начева.

Процедурите и редът ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези заболявания, а и за заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време – 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с притежателите и търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

По отношение отпадането на някои лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък зам.-министър Начева обясни, че лекарствата отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка на лекарствени продукти от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от ПЛС. За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който за деца се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях, обясни още зам.-здравният министър.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sQgM

гост 12.07.2019 15:32:47

С д-р Илийна, съвсем ще го закъсате в НЗОК

NZOK 11.07.2019 22:32:05

Жени, нали знеш- всичко да се свърши в спешен порядък и при строго спазване на бюджетната дисциплина!

Гост 11.07.2019 20:18:24

Целта на тебе ти е да ликвидираш НЗОК и здравеопазването в БГ и така като гледам, с какъв размах го правиш, в най-скоро време ще се срути всичко !

гост 11.07.2019 17:11:44

Тъпаци? Не само за деца, а за всички има Наредба 10. Проблемът е, че в протоколът се посочва доставчик, а за една част от медикаментите трябва "търг", респективно договор и накрая няма желаещи да осъществят доставката? Идиотската Наредба не работи, както и предишната Наредба? Отпадането на лекарства от чудесния ПЛС е резултат от неуместната и безумна регулация от лелките по учрежденията. Така и не видях, къде и колко са събраните отстъпки от НЗОК и какво хубаво се случи?


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...