Събота, 28 Ноември 2020
21
окт
12
 

Задължават всички болници да приемат пациенти с COVID (Обновена)

Сряда, 21 Октомври 2020 | 17:20:19 Надежда Ненова
12

От началото на следващата седмица всички многопрофилни болници, независимо от собствеността си, ще бъдат задължени да приемат пациенти с COVID-19. В случай, че лечебно заведение откаже прием на заразен с коронавирус пациент, то ще подлежи първоначално

От началото на следващата седмица всички многопрофилни болници, независимо от собствеността си, ще бъдат задължени да приемат пациенти с COVID-19. В случай, че лечебно заведение откаже прием на заразен с коронавирус пациент, то ще подлежи първоначално на финансова санкция, а впоследствие ще бъдат предприемани стъпки за прекратяване на договора му с Касата.

Това бе решено днес на среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов, директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директори на болници. Срещата, продължила близо два часа, е проведена по искане на столична РЗИ във връзка с големия брой заразени.

"На срещата начертахме организационните мерки, които ще предприеме директорът на РЗИ-София. Искам да стане ясно, че директорите на РЗИ в страната са здравните министри на място. Няма да има директор, който да казва „не съм чул“, „не знам“, „не разбрах“, „не видях“, „не мога“. Те могат да направят всичко, което може да направи министъра на здравеопазването, в дадената област. По тази причина днес с всички присъстващи директори на лечебни заведения в София коментирахме какви ще бъдат организационните действия. Това са разкриване на допълнителни болнични легла във всички структури, които са за лечение на COVID и подготовката на лечебните заведение за приемане на такива пациенти. Т.е., ако има пациент, който постъпи в лечебно заведение, той трябва да постъпи на място, за да може да пестим и разкарването на линейките", каза министър Ангелов пред медиите.

Той уточни, че съвместно с НЗОК се обсъждат текстове за промяна на закона, които да регламентират налагането на санкции на лечебните заведения, които отказват да лекуват болни с COVID.

„Към момента няма директен отказ от лечебни заведения да откриват COVID-легла. Имаме няколко писмени опасения, че някои заведения нямат специалисти, които да обслужват тези легла. След окончателното решение по този въпрос ще оповестим въпросните лечебни заведения“, каза директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Министърът заяви, че в нито едно лечебно заведение не са свършили леглата, но основният проблем в цялата страна е в недостига на персонал. „Лекарите и сестрите са изключително изморени, голяма част от тях са позитивни, голяма част са под карантина. Легла ще намерим, апарати - също, но хора - не. Именно за това призоваваме всички български граждани да спазват мерките и точно за това ще въведем допълнителни мерки с маските“, каза той.

Министър Ангелов допълни, че те трябва да се носят на открито там, където има риск, където има струпване на хора и не може да се спазва дистанция от 1,5 метра. „Целта е колкото се може по-малко хора да бъдат заболели и колкото се може по-малко български медици да се заразят и да липсват в тежките дни, които предстоят както по отношение на инфекцията, така и на сезонния грип“, каза още той.

Всички органи в държавата, които имат контролни функции, ще подпомагат органите на РЗИ до контролират спазването на мерките. „Основното нещо, на което разчитаме обаче, е самосъзнанието на всеки един човек. Вчера се гориха публично маски. Само че маските спасяват животи и тези маски можеха да бъдат използвани някъде, където има нужда от тях“, допълни проф. Костадин Ангелов.

По отношение на решението на РЗИ-Благоевград да не се дават направления за PCR-тестове днес, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че държавата не е налагала лимити на тези изследвания. „Проблемът там е чисто технически, понеже лицето, което ги прави, излезе в болнични. Реорганизацията на персонала забави тези изследвания. От утре РЗИ ще продължи да ги дава“, каза той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zX$x

futurehealth 02.11.2020 14:17:05

банка за стволови клетки

ГАЛИНА 28.10.2020 10:30:00

Не е редно в онкологична болница да има ивфекциозно болни. Дори децата знаят, че онкоболните са със снитен имунитет и всяка инфекция за тях е смърт. Профилът на рисков болен е над 60 години със сърдечно-съдови заболявания и онкологично заболяване. Министърът в паниката си е издал заповед в която пише всички болници и КОЦ. Тово е пълно безумие. Директорите на частните болници ще скочат, защото няма да позволят геноцид на онкоболните, но сиресторите на държавните болници само и само да си запазят службата ще клекнат. А после отново ще има - леле какво стана. Да ама ще е късно. Докога безмозъчни ще определят правилата.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 02.11.2020 07:17:43

Скоро очаквам сърцераздирателни репортажи по медиите, как приемат отрицателни за китайската чума пациенти в КОВИД отделение (болница), и - О, Ужас! Приетите пациенти се ЗАРАЗЯВАТ там, в болницата (отделението), представяте ли си! Разбира се, и за това ПАК са виновни лекарите...

Проф. В. Данов 27.10.2020 12:42:54

Бедствието в българските болници, в мирно време, е резултат от липсата на медикаментозна профилактика на медиците. Лекарите трябва да се прeдпазват по всички възможни и известни начини и да лекуват хората без прекъсване. Европейска България със 156 смъртни случая на милион население е в риск да се откъсва от групата на Германия и Австрия със 121 и 110 и се устремява към Франция с 596. Това е единственият обективен индикатор за успех или провал в борбата срещу вируса. Проф.д-р Владимир Данов, д.м.н.

Гост 24.10.2020 20:05:34

Да де, ама Сити Клиник на пинчера Марков няма да приема болни с Covid 19, защото в заповедта са с "0" легла, за разлика от другите болници. Питам се, защо ли е така???

Гост 24.10.2020 20:16:42

Сити онкология на Цариградско няма как да приема болни с ковид.За Сити кардиология на Околовръстното не знам.

Гост 27.10.2020 16:20:19

Защото е онкология и няма легла за лежащо болни там.Лекувал съм се там и съм се излекувал,така че имам поглед. Ако се омешат ковид с онкологични ще настане масов мор.

Гост 24.10.2020 22:30:45

Що да не приемат? Да не са богопомазани? Айде стига! Великата болница на пинчера и рязаните карабини. В Дървеница ще приемат Covid.

Лекар 23.10.2020 22:24:43

Мечтата на Фармамафията е всички болници да станат държавни и да купуват скъпите им лекарства !!! И от бюджета за здраве да има за лекарства 90% и 10 % заплати за медецинския персонал !!!

Гост 21.10.2020 22:42:30

стар доктор 19.10.2020 09:25:46 За да се оправи нещо трябва да се почне от върха! 1. Да се извадят частните болници от здравната каса; 2. Всички публични болници да станат държавни под прякото управление на министъра на здравеопазването; 3. Разделяне на здравната каса на основен и допълнителен фонд; 4. Прекратяване с възлагането на съпътстващи дейности на външни фирми; 5. Всяка областна болница да стане университетска; 6. Колективни трудови договори и заплатите да се приближават до европейските

Компетентен 22.10.2020 11:09:12

Какви заплати , бе ? Заплата в бг здравеопазването няма. Има заработка . Генчо Начев - 70 бона. Специализантъ 1000 лв. Мед сестра 800 лв. Да не би шефовете на клиники и лекарите от частни и общински болници да имат съпоставими доходи ? Да не би хирург, педиатър и психиатър са имат скодни доходи ? Ти да не пишеш от Германия, бе?

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 22.10.2020 10:52:47

Що чак на 6-то място си сложил заплатите, таварищ? И що "приближени" до европейските? Всички стоки и услуги са равни на европейските, особено авточастите (оригиналните) са НАД европейските цени!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев:  Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%
27.11.2020 19:01:23 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%

Ние не коментираме мерките, а сме задължени да ги подсигуряваме финансово. Движението на леглата ...

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход
27.11.2020 17:34:43

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход

Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...