!
Сряда, 24 Юли 2024
27
ян
25
 

Задържането на медиците у нас ще бъде приоритет на управлението

България може да получи 17 млрд. евро от еврофондовете през следващите 5 години за подобряване на здравеопазването

Четвъртък, 27 Януари 2022 | 18:48:44 Невена Попова
25

Задържането на медицинските кадри у нас ще бъде основен приоритет за управляващите, тъй като това е факторът, който предопределя в основна степен устойчивото развитие на здравната система и постигането на най-важните цели на общественото здраве. Това с

Задържането на медицинските кадри у нас ще бъде основен приоритет за управляващите, тъй като това е факторът, който предопределя в основна степен устойчивото развитие на здравната система и постигането на най-важните цели на общественото здраве. Това стана ясно от дискусията в парламентарната Комисия по здравеопазването, която се проведе днес под наслов „Здравеопазването след пандемията – политики, инвестиции, технологии, човешки капитал“.

В нея участва и Йеррон Ютте, началник на отдел в Генералната дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ в ЕК. Той припомни, че България е изправена пред сериозни предизвикателства в здравеопазването, които са отразени в доклада на комисията и са добре известни от години – висока смъртност, регионални дисбаланси в организацията, застаряващо население, което не винаги може да получи адекватни здравни грижи, особено в отдалечените региони, приоритизиране на болничното здравеопазване за сметка на доболничната помощ и най-вече на профилактиката, остър дефицит на медицински сестри, който е на път да се превърне в критичен.

Той увери, че страната ни може да получи 17 млрд. евро от еврофондовете през следващите 5 години за подобряване на здравеопазването и призова за активен диалог с европейските партньори, заимстване на добри практики и дефиниране на ясни цели и приоритети.

„С малки крачки гледаме към бъдещето“. Така здравният министър проф. Асена Сербезова резюмира вижданията на управляващите за промени в сектора. Тя постави акцент върху усилията за създаване на условия за пълноценна професионална и социална реализация на бъдещите медици – лекари, медицински сестри и други специалисти, в това число и със заплащане на специализациите им.

Ускорена дигитализация, финансиране на патронажните грижи и стабилизиране на този модел като цяло, инвестиции в електронното здравеопазване, заплащане на специализациите на бъдещите медици - лекари и сестри, са сред приоритетите на ведомството, информира проф. Сербезова. По думите й става въпрос не само за е-рецепта на лекарства, отпускани от НЗОК, но и за всички останали по лекарско предписание, в това число и изписваните на жълта и зелена бланка. Подготвя се нов модул за е-преглед и е-хоспитализация, ще бъдат въведени 50 вида електронни услуги и 35 регистъра, допълни тя.

С над 33% ще бъдат увеличени средствата за доболнична помощ, като вниманието ще бъде насочено приоритетно към профилактиката и осигуряването на медицинска помощ в отдалечените региони.

Отношение по тази тема взе и заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. Той потвърди ангажимента на ведомството да съдейства максимално за разкриването на практики в трудно достъпни райони и увери, че правителството ще търси начини да създаде условия за задържане на медицински кадри, които да работят в тях.

Зам.-министър Кръстев постави акцент върху необходимостта да се обмисли и ускори изграждането на модел за здравно-социални грижи, като се създаде и стандарт за този вид услуги.

„Един от приоритетите, по които ще работим заедно с МЗ, е създаването на стимули за младите медици да избират българското здравеопазване като среда за развитие“, подчерта председателят на комисията доц. Антон Тонев. Той цитира проучвания, според които факторът „заплащане“ има само 35% тежест за младите медици, когато вземат решение дали да останат в България или да търсят реализация в чужбина, и това показва, че трябва да се върви към цялостно решаване на проблема за изграждането на стимулираща професионална среда за тях.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов информира, че управляващите работят по създаването на единна система за специализация на всички здравни специалисти у нас.  

В бюджета за здраве за 2022 г. са предвидени 5,8% от БВП, като стремежът е тези средства да достигнат до 8% от БВП, посочи председателят на комисията доц. Тонев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j#8S

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 02.02.2022 09:34:02

Направо ги арестувайте доживотно, какво задържане??

стар комунст 29.01.2022 10:53:51

На задържаните да се отнемат за постоянно паспортите, личните карти и актовете за раждане. Да им се дават временни пропуски с пътен билет от местоживеенето до местоработата.

Гост 29.01.2022 13:18:28

Имотите и личните автомобили къде ги забрави? Отнемайте и тях! И дайте по един велосипед и дървени сандали, да ходят на домашни посещения на работническо-селската аристокрация! Както другаря Мао Цзедун едно време го беше наредил! Да ви *** м*****а алчна мародери на лекарски ТРУД!

Elf 28.01.2022 20:25:49

Drugaria Kolchakov e tuk,drugaria ,,docent GP;;;drugaia Tikov e tuk.Mihail Tikov-mnogo dobar lekar-vzemete si chas za da se ubedite kakav korifei e!

Гост 28.01.2022 17:29:53

Еврофондове за здравеопазване са ТЛЪСТА ЛЪЖА на другарите популисти Кирчо и Кокорчо. Няма такива целеви фондове, всеки може да провери на сайта на Европейската Комисия. Така лъгаха и мутрите на Тиквата, така лъгаха и комунягите преди от Тройната коалиция. Субсидии като за зърнопроизводството или животновъдството НЯМА за този сектор . И това е така ,защото никой от ЕС не е вярвал ,че може да има такава идиотска кочина, която ПОНЕ за здравеопазването си да не намери средства. Може да няма космическа станция, но поне здравеопазване трябва да има на средноевропейско равнище. Така,че да не си говорим пак гнусни лъжи за да печели някой време. Няма нищо да се самооправи ей така с блъфове. След 5-6 години тук ще има САМО ЧАСТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕВ. Понеже сте много хитри Андрешковци и Ганьовци сами с комунизма ще си го нахлузите.....

Гост 27.01.2022 22:53:49

Да им вземем паспортите и личните карти и ги задържаме. Следва Г.М.Димитров

Гост 28.01.2022 17:45:44

Ще задържат баба си. 70 % от завърпилите медицина млади лекари заминават на Запад в рамките на 6 месеца, други още 20 % в рамките на година, Остават едни 10%, които не се чувстват готови веднага да заминат, работят малко и след това също бягат в нормалната Европа. В комунистическата дупка българия НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАНЕ С МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ. Скоро фризьорките ще инцизират циреи , а строителите баш майстори ще гипсират и изправят счупени крайници. Пандемията днес е нищо в сравнение с това ,което ще се случи до 5-6 години с гащниците подхвърлящи левче два в кабинетите на лекарите днес . Ей така ще се лутат да намерят някой с медицинско образование да им помогне.

Гост 28.01.2022 18:54:37

То и без това една част сте с пригодност на фризьори и дюлгери.

Гост 28.01.2022 19:45:11

Ти ли го казваш консуматора плюскач,който не плаша реалната цена на здравното си обслужване ? Ако плащахте както на фризьорки и педикюристки от 2000 г насам може би нямаше да има толкова заминали лекари и медсестри в чужбина а ,кво мислите ?

Гост 27.01.2022 21:19:54

Само малоумници могат да останат в тази кочина. Тук отношението към лекаря е като към роб- безправен и уязвим. Всеки чиновник може да дврибейства. Младите колеги да бягат докато е време. Слушайте препатилите. Мина но живота в лъжи за светло бъдеще. Манталитетът тук не позволява такова.

Crocodile 27.01.2022 20:12:57

Ми то в България останаа протежета, тук таме млади идеалисти и такива на доизживяване комунета и ченгета, дето без език и умения, отговарящи на западните изисквания никой ги не ще! Те така те Мангърчовци, Мутафета, гъаАнглета и вся осталная! Требе яка реформа! Преведете и препишете тази на Полша, накарайте партиите да подпишат, че 10 години ще прилагат едно към едно тази реформа и нещата са готови! Но, Тиковчета, Генчо Начевци, Мазнейковчета и вся осталная при нормална среда ще обеднеят! Затова Нема светлина в тунела, не за друго!

Малката ваксопродавачка 27.01.2022 20:02:21

Да набоцкаме всички и да ни платят както в Германия. Искам паник-бутон срещу родители, ако ще боцкам и бебенца.

Гост 29.01.2022 13:20:41

Несретникът, драскащ с ник "Малката ваксопродавачка", е МЪЖ! Разконспириран си, другарю! Скоро и още инфо ще излезе!

Гост 28.01.2022 17:36:27

Гащник, престани с педофилските си мисли .Смесващ вече педалските си пролетарски щения с други псиохоотклонения

Гост 28.01.2022 06:05:46

Ти си МЪЖ! Разпозната си! Ха ха ха х а

Гост 27.01.2022 19:59:06

Тая кукундрела от делиормана, какво се кипри още на преден план на снимката горе? Тя нали е пенсионера.... Толко ли е незаменима?

Гост 27.01.2022 19:01:02

"Oбщопрактикуващите лекари в Германия и така са добре платени - след приспадане на всички разходи за кабинета, им остава брутен годишен доход между 200 000 и 250 000 евро. А могат да стигнат и до 400 000 евро в зависимост от специалността си." Четете ли, мушмули? АРГАТУВАЙТЕ ОЩЕ НА МРЪСНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ И КАГЕБИСТКИ МУТРИ, СТАНАЛИ "БИЗНЕСМЕНИ" ЗА ЕДНА НОЩ (трети срещу четвърти април 1990 г.)...

Гост 27.01.2022 19:13:56

Кой ти пречи да си прекратиш договора и да отидеш да работиш в Германия? Кой?

Гост 28.01.2022 17:51:51

Никой не ни пречи бе, милиционер. Нито минни полета, нито стрелба от комунистическите граничари срещу бягащите, нито изходни визи вече има. Обаче утре като не намериш лекар си спомни тези ехидни думи. Ще си плащате с жалкия животец на пролетарски отпадъци, хей. После на никой няма да му дреме за воя, сълзите и сополите ви. 30 години ви предупреждавахме ,че ще патите с комунистическите си номера и тарикатлък.

Гост 28.01.2022 06:08:50

И що трябва да ходя в Германия и да си оставям семейството и работата? По-скоро ще докараме Германските Правила тук, у нас! Понимал, тавариш?

Гост 28.01.2022 08:27:45

Ооооо, далеч не само! Разбираме и германска месечна здравна вноска от поне 300 евро! За да се научат калъфи като тебе да уважават този свещен ТРУД!

Гост 28.01.2022 08:25:34

Под германски правила разбирате само норма на заплащане и нищо друго. Айдучета в белите страни никой не желае и затова цвилите из форумите. Анадъмо?

Гост 27.01.2022 20:39:03

Аз мога да отида винаги, ти обаче-никога. Защото си неграмотен, прост и беден.

Гост 28.01.2022 09:09:55

Ама висиш пред кабинета ми като сопол. Не аз вися пред твоя. Аз без теб мога, ти без мен -не.

Гост 27.01.2022 23:29:41

Ти глупако, не можеш да отидеш до съседния град, камо ли в Германия. Клошар!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...