!
Вторник, 25 Юни 2024
01
дек
44
 

Закриват болници пред фалит

Преразходът при лекарствата и надлимитната дейност сред най-големите проблеми в системата според Ананиев

Петък, 01 Декември 2017 | 10:30:44
44

Болници, които са в лошо финансово състояние, могат да бъдат закрити. Това стана ясно от интервю на здравния министър Кирил Ананиев пред БНТ. Мярката ще бъде приложена за лечебни заведения, чиито пациенти могат да бъдат поети от други болници в региона

Болници, които са в лошо финансово състояние, могат да бъдат закрити. Това стана ясно от интервю на здравния министър Кирил Ананиев пред БНТ. Мярката ще бъде приложена за лечебни заведения, чиито пациенти могат да бъдат поети от други болници в региона.

Ананиев обясни, че сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е било именно финансовото състояние на болниците. Той припомни, че дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., а просрочените са 162 млн.

В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността“, съобщи здравният министър, като допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения. „По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена здравна карта да направим такава само за държавните лечебни заведения“, поясни той. Обект на финансова проверка са всички държавни болници с над 50% държавно участие. „Ние влизаме във всяка една болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи“, отбеляза той.

На базата на този анализ болниците са разделени на четири групи. В първата попадат болниците в добро финансово състояние, а във втората такива с неголеми дългове, които могат да бъдат стопени с добър финансов мениджмънт. Третият тип болници са тези с големи дългове и неточна според здравния министър структура на управление. Той обаче обясни, че в определени региони те са структуроопределящи и не могат да бъдат заместени от други болници. „В този случай ние ще вървим към едно преструктуриране на болниците във вид, в който те да могат да се самоиздържат и да вършат онези дейности, за които имат база и персонал“, обясни той. Четвъртата група касае болниците, които са в много тежко финансово състояние, но в региона им има други, които могат да обслужват този капацитет. Именно в тази група може да се върви към тяхното закриване, стана ясно от думите му. В тази връзка той изтъкна, че България е на трето място в света по брой на болници на 100 000 души население и на второ място в Европа по същия показател.

Той посочи, че на места има лош мениджмънт, както и корупционни практики, които са довели до лошото финансово състояние на болниците. Затова анализ ще бъде подготвен и за финансовия мениджмънт на лечебните заведения.

Здравният министър коментира и наложените мораториуми върху новите болници, новите дейности в тях и иновативните лекарства, като ги определи за временна мярка, която ще доведе до стабилизиране на бюджета на НЗОК. Той обаче изтъкна, че основните проблеми в системата са големият преразход на лекарства, възлизащ на 100 милиона лева, надлимитната дейност, за която болниците настояват непрекъснато да бъде изплатена,  както и нуждата от по-голям ресурс за извънболничната помощ. Според него бюджетът на касата за следващата година ще даде възможност за покриване на тези дефицити.

От интервюто му стана ясно, че предстои преглед и на клиничните пътеки, като цените на някои от тях ще бъдат увеличени.

Сред другите първи задачи на новия министър е бил проектът за модернизация на спешна помощ на стойност над 160 млн. лв, за който той обясни, че  е бил замразен. Вече е подписан анекс, който е създал възможност за усвояване на средствата по него, а регионалното министерство е публикувало условията, по които може да се кандидатства.

Като цяло Ананиев определи бюджета на НЗОК за 2018  г. за по-добър от този през 2017, защото позволява да продължи финансирането на доказалите се политики и програми и надгражда нови такива, които са част от управленската програма на правителството.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7$9K

Гост 02.12.2017 12:51:44

Питам К. Ананиев и Женя Начева. Защо частните болници вземат от здравносигурените лица за които НЗОК заплаща дейността за задължителни пакети . Престои в болницата по 120 лв на ден ,допълнително медицинско обслужване незнайно какво по 600 - 900 лв. Раждане 1 940 лв и други. Всичко това е за сметка на пациента. Ако това нормативно е възможно защо държавните и общински болници фалират? Тежките случаи не се поемат от частните лечебни заведения това е факт. И в заключение всичко идва от нормативната уредба. Еднакви условия за ЛЗ за БП. Спешно да се преразгледа и актуализира Наредбата за достъпа с ясни забранителни текстове, а не тълкувателни. ЧАСТНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗАБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВНИТЕ.

Некой 08.12.2017 17:02:07

Ебати тъпото говедо си дето питаш неща които са пределно ясни . Ама защо питаш хора дето сега започват да работят а не примерно Деса Дуловската миризливка или Андреева Тъпото парче , що не питаш Москов Палеца или Нелито Кеша , що бе . Говедар нещастен , к.р миризлив .Да не си от фарма бизнеса или директор на некоя фалирала окрадена болничка дето знаят само да морят бабите от селата .

гост 08.12.2017 16:56:44

Каква сган си ти дето питаш хора на по 2 седмици служба за изсраните лайна от всички преди тях .ц Да не би да си някой от предишните злополучни нещастници осрали здравеопазването в Бг . или само си крадец - просто .Какво и кого питаш бе плужек нещастен .

Гост 08.12.2017 16:53:55

Абе изрод ,що не пита до се сега за тези работи Петров , Москов , Андреева , Атанасова ,Гайдарски , Константинов , Глинка Комитов , Нелито Нешева , Румяна Тодорова и знайни и незнайни зам.министри и зам управители на Касата . а ,бе говедо . ЗАЩО НЕ ПИТА ДО СЕГА , А ПИТАШ ХОРА ДЕТО ОТ 2-3 СЕДМИЦИ СЕ МЪЧАТ ДА ВИ ОБЪРШАТ ЛАЙНАТА С ДЕТО СТЕ СЕ ОМАЗАЛИ ВСИЧКИТЕ КРАДЛИВИ МАЙМУНИ.

Гост 02.12.2017 18:28:55

Ти не си здравно осигурен бе плужек. Ти си само виртуално здравно осигурен със смешните ти здравни вноски я платил ,я не. Няма как да имаш обслужването като на австриеца с 20 пъти по-високи здравни вноски. А НЗОК не заплаща на болницата реалните разходи на преминал пациент , така ,че ЩЕ ПЛАЩАШ И ЩЕ ТИ ПЛЮЩАТ УЩИТЕ, иначе до 5=6 години ще трябва да ходиш в Турция и Австрия да се лекуваш и там ще видиш какво значи плащания

компетентев 02.12.2017 15:56:23

не е правилно да питаш само ананиев питай минисгри и правмителства от последните 15 години. Не е луд който яде зелнита ! Нали така ? Частните болници си взимат и от касата и от клЕЕнта, понеже това, което касата дава е порнографски остойностено за повечето КП. Не повече от 20 % от КП са добре платени . ДЗатова 1. Реалницени на КП 2. Здравна карта и 220 болници да работят с касата , но по основен пакет БЕЗ доплащане

Гост 02.12.2017 18:23:25

Глупости комуне , иди се хвърли от някой по-висок етаж. Скоро оставате без доктори, независимо как искате да си запазите комунистическата здравна система с държавен произовол ала КНДР. Пожелавам ти да останат само 10 болници с договор с НЗОК за бедни и да те лекуват там умствено бедния

компетентен 03.12.2017 13:38:59

тебе ако слушаме , тикво с тикво, в Германия например точно комунисти управляват. Щото 1. Не се доплаща 2. Има отпуснати бройки за болници и легла по фед. земи и НИКОЙ не може да работи с касите извън тези рамки 3. В частните болници Клеентите си плащат 100 % и НИКОЯ каса няма нищо общо с това. Пита се - ти ли си по-умен , американците ли или немците ? И БГ край Хонолулу ли е локализирана или в ЕС ?

Гост 02.12.2017 12:46:19

Ганювци , цървули,тикви и комунисти са всички,които искат денонощно да плюскат неограничено и безплатно висококвалифициран лекарски труд. Скоро обаче ще се задавят и ще им преседне!

Гост 01.12.2017 23:04:18

Киро, докога ще браниш схемата на ДПС и олигархията в здравеопазването?

компетентен 01.12.2017 21:34:04

Да ликвидираш окаяни малки общински болници , за да наливаш в пастта на частните болници е контрапродуктивно. Как е възможно да се говори за карта само на държавните болници ? Картата е за тези , с които НЗОК ще работи. Няма държавно - частно. Но частните болници, работещи с НЗОК следва да изпълняват пътеките БЕЗ доплащане . А това не е изгодно по редица пътеки сега. Правилният път е да се 1. остойностят пътеките реално 2. Частните болници, които скат да работят с НЗОК да бъдат задължени да не иска доплщания за дейности по НЗОК 3. карта , без разлика частно - държавно

Гост 02.12.2017 18:17:52

Хей, каскет ми частните не искат доплащане за дейности уж платени от НЗОК, въпреки ,че са уж платени. Те си искат за други неща около обслужването на пациентите. Може да ти се докаже с ценоразпис в който няма дейности на НЗОК , И то е напълно допустимо, приемливо и легално .Ама на комунета като теб не се харесва естествено. Трябва да са на загуба ,а ти да ги доиш, нали

Д-Р Гревански 01.12.2017 20:24:10

Това 25 годишно пионерче "м" е психично болен човек, за когото не са достигнали пътеките в психиатрията. Не му се карайте, бъдете мили, че току виж се хвърлил под влака, или ще скочи от накъде, ще се отрови или подпали. Ако пък оцелее ние ще трябва да му плащаме лечението...

ок 01.12.2017 22:27:45

ок господин психиятър :D

Друг математик 01.12.2017 19:00:11

Здравеопазването в Австрия (7,7 млн души) се финансира годишно с около 40 млрд ЕВРО. Здравеопазването у нас, в България (7,2 милиона души) - с около 3,8 милиарда ЛЕВА. Пита се в задачката - как може да се постигне същото качество на здравните услуги с 20 (двадесет) пъти по-малко финансиране? А? И не е ли това за сметка на РОБИТЕ, дето работят ангария?

Пичага, 01.12.2017 20:55:57

Минал си на бегом в часовете по математика. Парите за здраве в България са над 7,5 млрд. лв. Българинът доплаща най-много, като %, в цял ЕС. Отделно виж колко е здравната осигуровка и колко БВП на Австрия и тогава ела да ти проверим сметките!

Dr_Doolittle 02.12.2017 18:42:59

Чукча , ти си зле с математиката. Това с процента доплащане е елементарна комунистическа манипулация. Австриецът плаща месечно 320 евро здравна осигуровка и доплаща 10 евро за нещо си. Българинът плаща 15 евро здравна застраховка и след това евентуално доплаща 200 евро под масата защото никой не иска регламентирано доплащане.Или нищо не доплаща в повечето случаи. И така въпросът е КОЙ ПЛАЩА СУМАРНО ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. българинът или австриецът. Да ти го обясня като на прост човек : Пенисът ти например нееректирал е 3 см , а моя 16 см . При ерекция твоя ставал 6 см тоест 100% нарастване, а моя става 24 см тоест 50%. Пита се в задачата на кой пенисът му е по-дълг. Сега светна ли теи какво значи процентно от общите плащания колко е доплащането

Друг математик 01.12.2017 21:07:41

Пичага, даже (хипотетично!) да си прав(а), пак сметката излиза 10 (десет) пъти по-малко финансиране за една и съща дейност, с ПРЕТЕНЦИИ (денонощни!) за същото (че и по-добро!) качество на услугата! А колко ДОПЛАЩАТ АВСТРИЙЦИТЕ, Ганьо? М?

Друг математик 02.12.2017 07:32:41

Цървул (и Ганьо) - едновременно, като ти свършиха аргументите, и премина на обичайния си просташки изказ, нали? Гиди гнусни мекерета, проклети...

Друг математик 02.12.2017 07:32:06

Цървул (и Ганьо) - едновременно, като ти свършиха аргументите, и премина на обичайния си просташки изказ, нали? Гиди гнусни мекерета, проклети...

Гост 01.12.2017 23:01:09

Ганьо ще викаш на оня , който те е правил, цървул

Ядосан 01.12.2017 17:38:45

Г н Ананиев много добре знае че държавните болници са пред фалит защото трябва да цъфтят частните болници Така е в Русе.Враца.Ловеч...Здравната каса начело с новоизбраните си Директори изцяло обслужва само интересите на частните болници.Те възнаграждавани добре .плащат скъпи сметки..това г н Ананиев го знае...

Гост 01.12.2017 17:52:13

Глупак , частните болници получават заплащане по същата калкулация за клинична пътека както държавните и общинските. Те губят съшо от НЗОК. Единствената разлика е ,че те компенсират загубите с редица платени дейности за разлика от държавната болница с назначения там мухльо директор по политически причини , на който мухльо не му пука за загубите ,защото не са лични

Гост 01.12.2017 20:50:21

Пълни глупости пишеш! Работите леки диагнози по 3-4скъпи пътеки или пък търгувате с ЕГН на пациенти. Затова на всеки втори му е сменена тазобедрена става или е с по 3-4 стента.

Гост 02.12.2017 18:33:01

Мухльо, ти си противоречиш. На виртуално ЕГН няма как да вземеш пари кеш от плащане и доплащане. Само държавните болници въртят измислени пациенти. Частните имат нужда от някой РЕАЛЕН ПЛАТЕЦ , КОЙТО ДА ВАДИ ПАРИ И ДА ПЛАЩА. Толкова сте тъпи с логиката си ,че няма накъде. Абе тоя сайт не е за умствено изостанали, сбъркали сте рейса...

Прост математик 01.12.2017 15:32:05

Математическа задача: Болница "Х" в общински център, с персонал например 100 ч. Необходими средства за заплати и осигуровки 100х1107 лв/по данни на НСИ за отрасъла/=110700 лв + 20% други разходи/ток, вода, неотложни ремонти и др./=22000лв или общо прибл. 133000 лв. За да си ръководител завършващ месеца на нула, трябва да имаш приход не по-малко от 133000 лв. Да, ама не! Ако няма болни крачещи по пътеките, какво става? Варианти:1.Лъжеш,ама яко лъжеш, за да задържиш персонала, който едва си намерил! 2. "Честни сини очи"-ЗАГУБА...........и оценка изключително лош, неспособен ръководител! ИЗБИРАЙ.......!

Възмутен 01.12.2017 15:11:49

Не само мораториум за нови болници, а прекратяване на всички договори с частните ботикови болници. Повечето от тях са направени с пари от сивия бизнес и собственост на съмнителни бизнесмени. Всички останали болници трябва да бъдат ДЪРЖАВНИ! Какво значи-ОБЩИНСКИ. От къде бедните общини, без приходи могат да издържат тези болници, като населението от тях бяга в София, Пловдив, Варна, като "демокрацията" закри и малкото работни места и предприятия в тези общини? Премахване на клиничните пътеки! Болниците да са болници , а молове , в които да се продава здраве-описано в пътека. Търговско дружество-пълна недомислица и нещо, което кара ръководствата на болниците да лъжат и да хоспитализират и за хрема по принуда, за да вкарат пари за заплати на персонал и други нужди!

Гост 01.12.2017 17:47:26

Пише се бутикови бе галфон комунистически. В Европейския съюз здравните фондове частни или държавни работят с всички изпълнители на медицински дейности било то частни или държавни . ЗАЩОТО ПАЦИЕНТЪТ РЕШАВА КЪДЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВА И В КОЙ ФОНД, а няма една единствена кочина - държавната НЗОК. Виж в КНДР има само държавни болници и затова заминавай натам да ти сложат един бутиков чеп за зеле в някой трудов лагер и да те лекуват

Гост 01.12.2017 18:44:58

Чепа ще ти го забия отзад алчно, ненаяло се докторско недоразумение,, и без това халката ти е перманентно отворена!

Гост 02.12.2017 18:51:06

Ха-ха -ха при липса на аргументи , педалът си вади подсъзнанието и ежедневието ХА-ХА-ХА

Гост 01.12.2017 17:03:41

Прав си възмутени. Не само болниците, всичко държавно, никакви търговски дружества за нищо. Както си беше. И военен и политически съюз с КНДР.

Гост 01.12.2017 15:02:49

Става въпрос за болници с дългове в пъти над капитала им. Или, ако имаш дългове в пъти повече от имуществото ти.

мм 01.12.2017 14:07:14

фалит за мен означава че дължиш повече от колкото имаш .. при 4 млрда бюджет и 750 млн задължения математиката ми казва че можеш да натрупаш още 3.3 млрд дълг преди да започнеш да мислиш за фалит.. което щеше да ми хареса повече но както и да е .. същото нещо е и с заплатата която все още не получавам.. ако взимах 4000 лева годишно и имах дълг 750 лева нямаше да се притеснявам много много.. а за РЕАЛНИТЕ РАЗХОДИ на всеки пациент моето мнение е че има причина НЗОК да не плаща тези разходи и причината не е в нзок или политиците .. или поне в това ми се иска да вяврвам тъй като не ми харесва алтернативата но това е моето мнение.. колкото до гласуването . съжалявам да ви информирам че съм на 25 години и никога не съм гласувал и не смятам да го правя скоро време но все пак добра догадка хареса ми.. и пак ви казвам .. губите си времето да отправяте обвинения и да недоволствате .. не помагате нито на себе си нито на хората които обвинявате.. но може би греша поправете ме ако е така благодаря

Гост 01.12.2017 17:41:53

Ти чу ли се какво дрънкаш. Искаш да кажеш,че НЗОК може да натрупа още 3.3 милиарда лева задължения ли ? Абе сульо това означава НЗОК да спре да плаща на лекарите за медицинската им дейност за една година . И ТОГАВА ЩЕ ТИ СКЪСАМЕ ЗАДНИКА ОТ ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ и няма да е левче два , а прегледите ще започват от 80 лева .Хайде дай тъпата идея на Киро Халваджийския Тефтер, ама много ще се радваме, ха-ха-ха....

БЛС-Въоръжено Крило 01.12.2017 14:01:02

Дойдохме си на думата. Фалитът на болници беше умишлено заложен за да закриват здравни заведения и да се опитат да намалят още здравните разходи , които са най--ниските в целия Европейски Съюз. Безсрамни мръсници. И счетоводителя на Бочко Тиквето лъже- България не е на второ място в Европа по болници , още по-малко по брой болнични легла на 10000 души население Не само Германия , а и Австрия и Швейцария са с повече болнични легла, Литва и Унгария са почти като България в този показател -потърсете данни в интернет , а не от тези лъжци.

тии, да видиш 01.12.2017 13:27:06

А колко милиони се раздадоха "по целесъобразност" в годините назад на болници, част от които сега са тръгнали да закриват?! И то докато именно сегашния министър беше главатаря на раздаващите! Оп, що пък "беше" - видно от сегашната му риторика, министъра продължава да се изживява като основен разпределител, при все че НЗОК е уж независима институция!

Гост 01.12.2017 12:57:59

С две думи НЗОК дължи 750 милиона на български и чуждестранни болници и се има за нефалирал фонд ?!?!? Ис амо защото е креатура на партийната класа не го обявяват във фалит ?!?!? И смятат да си продължат с комунистическата здравна система и унищожаване на здравните заведенеи ?!?!?!

мали 01.12.2017 13:19:06

ма и вие сте някакъв гений .. ? как ще е във фалит нали бюджета на нзок е 4 млрд приблизително и дължат 750 млн.. ?? кое е фалит по точно? губите си времето да обвинявате и да недоволствате ми се струва. Унищожаването на медицинските и здравните заведения нзок ли го осъществява ?? сигурни ли сме в това ?

Гост 01.12.2017 13:41:17

Естествено бе каскет. 3.8 милиарда лева са за плащания за 2018 година не са за да плащаш само просрочени задължения. Ти ако не си си платил тока за 750 лева на какво разчиташ а ? На заплатата ти ли с която не си ги платил и досега? Ти си перманентен длъжник бе Алооо, банкрутирал тотално. И да, НЗОК унищожава здравните заведения, защото заплаща едва 60-65 % от РЕАЛНИТЕ РАЗХОДИ на преминал пациент. Фалитът е умишлено заложен от твоите комуняги за които гласуваш. Дебили ли сте или се правите на дебили ?

от другаря m 01.12.2017 22:38:20

В грешка сте.. искам да ви посъветвам да не обвинявате другите институции защото от това няма особена полза .. все някой ни е виновен на нас българите и за това седим отстрани и гледаме и също така да ви поправя защото пишете че НЗОК е фалирала ?? при 750 млн дълг вие казвате че е фалирала и аз ви казвам че имат 4 млрд годишно а дължат 750 млн и това за мен не е фалит.. но не знам не съм икономист може би греша иначе харесва ми хъс-а ви за изкарване на пари.. поздравления п.с. ако НЗОК натрупа още 3.1 млрд задължения предполагам че това ще е с цел да плащат точно на лекарите и медицинския персонал и на болничните заведения което няма да ви помогне особено да "скъсате задника от директни плащания" на който и да е било така че по полека с алчността и повече концетрация .. ;)

До другаря m 01.12.2017 17:38:37

Ти чу ли се какво дрънкаш. Искаш да кажеш,че НЗОК може да натрупа още 3.1 милиарда лева задължения ли ? Абе сульо това означава НЗОК да спре да плаща на лекарите за медицинската им дейност за една година . И ТОГАВА ЩЕ ТИ СКЪСАМЕ ЗАДНИКА ОТ ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ и няма да е левче два , а прегледите ще започват от 80 лева .Хайде дай тъпата идея на Киро Халваджийския Тефтер, ама много ще се радваме, ха-ха-ха....

ДО ДОЛНИТЕ 01.12.2017 17:31:54

Ама то никой няма да ви чака да си плащате дълговете бе пуйки. Как ще ги държите като се трупат и солидни лихви. Най-малкото германците и австрийците няма да чакат тъпаците от НЗОК да трупат дългове- просто ще откажат да лекуват българи в чужбина освен ако не си платят кеш на касата. През септемвир идва делегация от Германия , през октомври такава от австрийци да питат нашите идиоти какво става. И никой не огласи какво са им казали на тези преговори. А това за БВП е смешно защото бъгарският е много по-малък от която и да е друга държава в ЕС и сумата като % от БВП е нищожна като номинал

Гост 01.12.2017 14:46:55

Търсете си парите в богатството на директорите на болниците и на управителните съвети. Не ви е виновна касата. Като % от БВП, плащанията за здраве са на средноевропейско ниво. Българите не са виновни за ниския БВП

m 01.12.2017 14:07:44

фалит за мен означава че дължиш повече от колкото имаш .. при 4 млрда бюджет и 750 млн задължения математиката ми казва че можеш да натрупаш още 3.3 млрд дълг преди да започнеш да мислиш за фалит.. което щеше да ми хареса повече но както и да е .. същото нещо е и с заплатата която все още не получавам.. ако взимах 4000 лева годишно и имах дълг 750 лева нямаше да се притеснявам много много.. а за РЕАЛНИТЕ РАЗХОДИ на всеки пациент моето мнение е че има причина НЗОК да не плаща тези разходи и причината не е в нзок или политиците .. или поне в това ми се иска да вяврвам тъй като не ми харесва алтернативата но това е моето мнение.. колкото до гласуването . съжалявам да ви информирам че съм на 25 години и никога не съм гласувал и не смятам да го правя скоро време но все пак добра догадка хареса ми.. и пак ви казвам .. губите си времето да отправяте обвинения и да недоволствате .. не помагате нито на себе си нито на хората които обвинявате.. но може би греша поправете ме ако е така благодаря


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...