!
Понеделник, 24 Юни 2024
07
март
17
 

Кирил Ананиев:

Заплатите на медицинските сестри може да бъдат увеличавани постепенно (обновена)

Определени са конкретните размери на средствата, които ще получи всяко общинско лечебно заведение

Четвъртък, 07 Март 2019 | 17:18:17 Надежда Ненова
17

Заплатите на медицинските сестри могат да бъдат увеличавани постепенно, в рамките на няколко години, както беше направено със заплатите на учителите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след днешното заседание на парл

Заплатите на медицинските сестри могат да бъдат увеличавани постепенно, в рамките на няколко години, както беше направено със заплатите на учителите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след днешното заседание на парламентарната здравна комисия.

„Нека обаче да видим първо колко е недостига.

Няма две болници, в които да съвпадат началните заплати

Някъде са 580 лв., другаде са 620, 680, 700 лв. До 900 лв. можем да ги броим през 10-20 лв. Много е сложна картината“, каза министърът. 

По време на блиц-контрола той заяви пред депутатите, че на всички РЗИ са изпратени конкретни указания и искане да бъде предоставена информация за възнагражденията по категории труд, професии и видове възнаграждения – основни, допълнителни, нощни, дежурства, извънредни и други, получавани от персонала на лечебните заведения на територията на съответните РЗИ.

„Целта е да получим пълна картина и след като направим анализ, да установим какъв е точният дефицит, за да бъдат достигнати определените начални основни заплати в колективния трудов договор“ , каза министър Ананиев и припомни, че той е поел този ангажимент поех пред протестиращите професионалисти по здравни грижи, като е декларирал, че 

с анализа ще бъде готов в 20-дневния срок,

а впоследствие ще запознае и Министерския съвет, който пък ще вземе решение как да се процедира по-нататък.

„За мен най-големият проблем, който има в системата на здравеопазването е намаляването на броя на медицинските сестри. В Европа ние сме на едно от последните места, след нас е само Гърция. Има огромна необходимост от увеличение на медицинските сестри, но този проблем е свързан с необходимостта от увеличение на заплатите. Разбирам, че със заплатите от 580, 600 дори и 700 лв. трудно би могла една сестра да работи само на едно място.

Това означава, че ние ги принуждаваме да работят на няколко места,

те прекалено се уморяват, потиснати са. Това го усетих и по време на срещата, която направихме миналата седмица“, каза още министърът.

Министърът припомни, че възнагражденията на професионалистите по здравни грижи както в общинските, така и в областните болници, ще бъдат увеличени с 30 млн. лв., отпуснати по бюджет на Министерството на здравеопазването с решение на правителството. 18,5 млн. лв. са предвидени за 71 общински болници, като критерии за разпределението са труднодостъпността или отдалечеността на лечебното заведение, броя на обслужваното население и броя на преминалите пациенти през 2018 г. В МЗ са взели предвид и два други показателя – обема на приходите на съответните общински болници от МЗ и от Националната здравноосигурителна каса, както и относителния дял на разходите за персонал. По този начин са определени конкретните размери на средствата, които ще получи всяко лечебно заведение, с което екипът на министър Ананиев е запознал Сдружението на общинските болници.

Министър Ананиев подчерта, че общините могат да подпомагат болниците само за инвестиции и

нямат право да финансират за разходи за персонал,

защото това би било държавна помощ.

Другата точка от исканията на медицинските сестри, на която те държат, касае търговския характер на лечебните заведения и неговото премахване. „Този въпрос е свързал с бъдещия модел на финансиране на здравноосигурителната система. По време на дебатите доста хора поставиха този вариант на промяна на модела - чрез премахване на търговския характер на лечебните заведения и той ще бъде един от основните разглеждани по време на втория етап от разговорите, които ще продължат в скоро време“, каза министърът.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
hJGQ

Сърг 23.03.2019 22:28:58

Надеждата е за брутален натиск от сестрите седмици и месеци....иначе си спомените онези ухилините 2006 г дето си викаха време е да вдигаме седянката

Сърг 23.03.2019 22:25:17

Има прясно рамково споразумение за бранша, и как всички празни приказки се връзват с написаното в него, и защо се говори за средства за общинските болници, а за останалите....? Трябва да се натиска поне шест месеца за смяна на ред неща в системата през НС и Правителството. А не приказки за 50 лв......

ЕА 12.03.2019 19:55:09

Колеги, не се отказвайте. Всички ще излезем отново, ако не ни удовлетворят исканията! Стига търпение! Стига тирания! Ние не сме отрепките на скапаната ни система! Борбата ще е до победа! Ако не цар Киро Ананиев с бат Бойко ще си гледат пациентите!!!!!!!!!

17 11.03.2019 22:37:07

ж

123 10.03.2019 08:22:34

Само стачка! Да влезе Киро да обслужва пациентите. Хайде стига празни обещания!

Гост 08.03.2019 14:14:03

Какво е това изродено общество, което не му прави впечатление заплата 6 000 евро на футболист в средняшки отбор и 680 лева на медицинска сестра??? ПОЗОР!

Запознат 08.03.2019 08:54:49

Киро, а къде останаха останалите 36 млн.лв. цитирани от теб на една пресконференция? Нали ти твърдеше , че към първоначалните 36 млн.лв. допълнително отпускаш още 30 млн.лв. Разпределяш ги към областни и общински болници, но разпределяш само 30 млн.лв. И как така стана, че болниците достигнаха 71 бр. Стига лъжи и замазване на очите с приказки.

Неочакван гост 08.03.2019 01:33:43

Той какво казва всъщност? Това за отпусканите пари е еднократно затъкване на дупката. Сестрите трябва да направят истинска стачка и ще са напълно в правото си.

Гост 08.03.2019 00:40:58

МЗ разполага с индивидуалната заплата на всеки работещ в държава а болница, съгласно финансовата му полюция, която въведе и оряза заплатите на маса народ вкл и сестрите. Така че по отношение на държавните болници се знае индивидуално ВСЕКИ колко получава всеки месец. Да подава оставка!!! Не може сина му да взима 25000 лв в частна болница като счетоводителче а сестрите в същата болница да взимат десет и повече ПЪТИ по-малко от него!!! Да не говорим за момичетата бичещи нощни смени денонощно за да ОЦЕЛЕЯТ и работещи на сто места!!! Безсрамник

Гост 08.03.2019 00:39:20

МЗ разполага с индивидуалната заплата на всеки работещ в държава а болница, съгласно финансовата му полюция, която въведе и оряза заплатите на маса народ вкл и сестрите. Така че по отношение на държавните болници се знае индивидуално ВСЕКИ колко получава всеки месец. Да подава оставка!!! Не може сина му да взима 25000 лв в частна болница като счетоводителче а сестрите в същата болница да взимат десет и повече ПЪТИ от него!!! Да не говорим за момичетата бичещи нощни смени денонощно за да ОЦЕЛЕЯТ и работещи на сто места!!! Безсрамник

Марив стойкова 07.03.2019 22:07:38

Г-н Ананиев нсшите искания са от години както и при учителите.Само че,не е тайна че Вие и много като вас не се отнасят с у важение към нашата професия т.е кои са тези че да имат притенции.?Да това ни хо казха очи в очи-кои са те че да искат повече от учителте! тоест ние мед.сестри.И съм сигурна че и Вие мислите като тях.Ние нямаме прсво на искания.Е тогава ще ни търсите но ние сме на изчезване.Замислете се дали с тези си действия не погубвате една цяла гилдия?.Да някой ще каже не всичко е пари,но по важно е че вие не уважавсте професуята мед.сестра.За вас в здравеопазването се състои само от лекари.Ами пробвайте здравеопазването да работи само с лекари защото нещата вървят на там.Ако имате доблеста да признаете ,че това коет пиша е истина може и да ми отговорите г-н"МИНИСТРЕ"!!!!!

гост 07.03.2019 21:15:24

Никакво отстъпление,колеги...!!!

Гост 07.03.2019 21:07:01

Киро пак финтира сестрите. Нали всеки месец получава пълната информация по т.н." финансова конституция" със справките за заплати и други плащания. Всичко е тупане на топката и хаос. Жени може да му даде тази информация за 10 минути

Компетентен 07.03.2019 20:14:47

какви са тези дебилски изказвания и АНАЛизи ??? Всичко е ясно ! 1. Във всяка болница от държавно-областно-общински тип , парите се разпределят по различен начин . Първо - основните заплати са ясни и твърди . После - заработките от оборот , т.нар. "пътеки" се разпределят като една част отива по отделенията , друга за болницата , от която се налива и в гърлата на бордовете и шефовете ! Тези части , тези проценти са различни навсякъде . Едва след това , вече отдельонният шеф , разпределя в самото отделение - обикновено 3-4 към едно е отношението лекар - сестра . Оттук идват и дискрепанциите . Просто е като боза , но кой се чуди на всичко това ? Естествено сестрите и хигиенистите са най-онеправдани .

Гост 07.03.2019 17:54:02

Повръща ми се вече,как не ви е срам,бе! Оставка,дъртак! А Бойко да кара и 4ти мандат ,евала! Избирайте ги ,пак!

Гост 07.03.2019 17:32:16

Киро ще им купи колело, ама някой друг път.

Ха-ха-ха... 07.03.2019 17:30:41

Ето, замазаха им очите на горките сестри и сега се очаква да прекратят протестите. След години постепенно повишаване заплатите им ще станат нормални.


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...