Събота, 08 Август 2020
28
апр
3
 

Заплашват ген. Мутафчийски със смърт

Промяната в ситуацията се дължи на едно вредно говорене в обществото, когато бяха отправени грешни послания

Вторник, 28 Април 2020 | 14:38:03
3

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е заплашван със смърт. Това съобщи той в интервю за „Дойче веле“. „Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, ч

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е заплашван със смърт. Това съобщи той в интервю за „Дойче веле“.

„Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален“, казва той и допълва: „Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията“.

„Категорично има смъртни заплахи, даже съм ги запазил в телефона си. Мога дори да цитирам едно от последните такива послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума"“, казва още той.

Заплахите са както анонимни, така и с имена, но без да е ясно дали имената са реални. „Аз не мога да преценя реална ли е заплахата или не. Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си...“, казва ген. Мутафчийски. „Да оставим полицията да си свърши работата. Работи се по изясняването на поредния такъв случай. Смъртните заплахи се броят на  пръстите на едната ръка. Много повече са гневните вербални послания. Наложи се дори да деактивирам един имейл“, допълва началникът на щаба.

Ген.  Мутафчийски споделя, че всъщност мнозинството от хората подкрепят мерките, но има и едни други хора, които все не са съгласни. „А има и организирани групи, на които им е поръчано да правят това. Сигурен съм, защото има имейли, които са много професионално направени и ако се опитам да им отговоря, операторът казва, че няма такъв адрес“, уточнява той.

По отношение на мерките ген. Мутафчийски заяви, че сме имали невероятен късмет с това, че вече са били наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. „Това ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в България. След това тези мерки срещу грипа преляха в мерки срещу коронавируса и те бяха много адекватни. Но сега, като погледна назад, те ми изглеждат твърде либерални, защото не беше забранено например ходенето на работа. Независимо от това мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре“, казва той.

Промяната в ситуацията, според ген. Мутафчийски, се дължи на вредно говорене в обществото, когато били отправени грешни послания. „Стигна се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с COVID-19 в България. Хората започнаха по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това даде резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването“, казва той.

„В момента сме в период на преосмисляне на мерките. Първо, наистина трябва да се направи анализ кое е функционирало и кое - не. От чисто медицинска и епидемиологична гледна точка. Второ, наблюдават се изключително тревожни нагласи в обществото, които не са само български феномен. Хората имат болезнена нужда от някакъв светъл лъч в тунела, от разхлабване на мерките. И трето, задълбочава се противоречието между говореното на политиците и на експертите. Така че България трябва да преосмисли тези мерки. Включително защото болниците не могат безкрайно да бъдат затворени - COVID-19 не е единственото заболяване. Доста дълго бяха отлагани онкологични операции и други дейности, които просто "заспаха". Има пациенти, на които спешно им се налагат трансплантации и ние, по примера на наши западни колеги, изработихме протоколите за възобновяване на тази дейност. Има огромен обществен натиск относно процедурите за репродуктивно здраве и инвитро процедурите. Така че всички тези въпроси постепенно се решават, като например отварянето на парковете основно за майки с деца. По мое лично настояване беше включена забраната там да се консумира алкохол“, уточнява началникът на щаба.

Ген. Мутафчийски уточнява, че няма наложени на щаба решения и че премиерът и министрите вече са наясно с това. „Ние сме съгласни, но задължително трябва да се обясни на хората, че всички разхлабвания на мерки, които предполагат събирания на повече хора на едно място, ще доведат до влошаване на епидемиологичната ситуация. И политиците трябва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести“, допълва още той.

Цялото интервю четете тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Htm*

Бай Шиле 29.04.2020 07:18:39

Хайде сега пък на жертва се прави дупнишкият Генерал. Я да обяснят от щаба защо още раздават от РЗИ-Видин стари предпазни химически облекла с ръкавици с Два пръста и отдавна изтекъл срок на годност. Само за брак и музеите са вече годни. Дали пък това не е една от основните причини за големият брой заразени медици от болницата във Видин, липсата на лични предпазни средства... Или и тук важи максимата: "Не ни гледайте какво правим, а слушайте какво ви говорим на брифинга?!

6666 28.04.2020 23:01:15

Новата телевизионна звезда с генералските лампази си върши работата "на ползу роду", колкото може и както я разбира! Наистина дотегна на нацията с ежедневните си обременяващи статистики за заразени, болни, умрели и репресивни мерки! "Камионите с трупове" прозвуча много грозно, зловещо и всяващо страх - непремерено изказване, което едва ли беше оправдано!

Без ирония 28.04.2020 22:55:51

Вие сте гордостта на Дупница и района! Е разбира се след Сашка Васева и братя Галеви!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Всички пациенти с COVID в София ще минават през Координационен център в Инфекциозна болница
07.08.2020 17:23:05

Всички пациенти с COVID в София ще минават през Координационен център в Инфекциозна болница

„Ще посочим лице – координатор, което ще има отговорност за логистиката при превеждан ...

Милка Василева: За да работиш като медсестра, трябва да притежаваш високи морални качества
07.08.2020 17:10:59

Милка Василева: За да работиш като медсестра, трябва да притежаваш високи морални качества

30 000 медицински сестри липсват в България. В условията на COVID-криза това изключително тежък п ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...