!
Понеделник, 04 Март 2024
01
ноем
 

Започва информационна кампания за повишаване на осведомеността за сърдечната недостатъчност

Кампанията „Сърцето говори“ ще предоставя информация, изготвена с помощта на лекари и на пациенти със сърдечна недостатъчност

Вторник, 01 Ноември 2022 | 17:42:18


Започва информационната кампания „Сърцето говори“, която цели да запознае обществото със симптомите и превенцията на сър

Започва информационната кампания „Сърцето говори“, която цели да запознае обществото със симптомите и превенцията на сърдечната недостатъчност, както и да помогне на пациенти с тази диагноза да водят пълноценен живот. Кампанията се организира от Дружеството на кардиолозите в България и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.

 Сърдечната недостатъчност е прогресивно, инвалидизиращо и потенциално животозастрашаващо състояние, което засяга, над 60 милиона души по света, като повече от 15 милиона от тях живеят в Европа. Хроничното заболяване е и причина за близо 2 милиона хоспитализации годишно.1

 „Диагнозата сърдечна недостатъчност звучи страшно и объркващо, особено когато сърцето не е спряло да работи или функцията му не изглежда нарушена. Но пациентите със сърдечна недостатъчност могат да водят пълноценен начин на живот въпреки сериозната диагноза“, каза проф. Гудев д.м.н., чл. кор. На БАН и бивш председател на УС на  Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

 „В помощ на пациентите и техните близки е създаден и специален сайт https://www.organs-talk.com/bg. Информацията на сайта е изготвена с помощта на лекари и пациенти и е предназначена за пациенти със сърдечна недостатъчност.“, допълни проф. Гудев

 Информационни листовки за пациента ще бъдат предоставени и в кардиологичните кабинети в страната.

 Как функционира сърцето?

 Сърцето е мускул с големината на юмрук, който отговаря за изпомпването на правилното количество кръв в тялото. То е част от кръвоносната система, която представлява мрежа от кръвоносни съдове, които снабдяват с кръв останалата част на тялото. Това е важно, защото кръвта доставя кислород и хранителни вещества, които са необходими за правилното функциониране на органите.

 Какво се случва при сърдечна недостатъчност?

 Сърдечната недостатъчност настъпва, когато сърцето има нарушена помпена функция и не може да осигури необходимата циркулация, за да отговори на нуждите на организма за наситена с кислород кръв или, когато, за да направи това се изисква увеличен обем на кръвта, което води до натрупване на течност в белите дробове и периферните тъкани.

 „Важно е да разграничаваме инфаркта и спирането на сърцето от сърдечната недостатъчност. Повечето хора са чували тези 3 термина, но често бъркат значенията им. Инфарктът представлява блокиране на кръвоснабдяването към сърцето, а спирането на сърцето представлява нарушение на функцията на сърцето и неочаквано спиране на сърцебиенето. Сърдечна недостатъчност настъпва, когато сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно количество кръв за нуждите на организма и предизвиква задържане на течности в организма.“, каза проф. Гудев „Сърдечната недостатъчност може да засяга едната или двете половини на сърцето, но наличието на сърдечна недостатъчност не означава, че сърцето Ви е спряло да бие. То продължава да изпомпва кръв, но се затруднява да изпомпва цялото количество кръв, от което се нуждае организма.“

 Признаците и симптомите на сърдечна недостатъчност могат да бъдат трудни за разпознаване в началото. Те може да се проявяват по различен начин при различните пациенти.  Сред някои от основните ранни признаци на болестта са задух, отмалялост, продължителна кашлица или затруднено дишане, както и задържане на течности, което води формиране на отоци. Разпознаването и разбирането на признаците и симптомите на сърдечна недостатъчност може да способства за ранното диагностициране на заболяването, което може да помогне да се почувствате по-добре по-бързо.

 Живот със сърдечна недостатъчност

 Да се живее с хронично заболяване като сърдечната недостатъчност може да бъде трудно, но много хора се научават да контролират симптомите и да водят активен живот. Познаването и редовното проследяване на симптомите дават възможност за контрол и повишават качеството на живот на хората със сърдечна недостатъчност. Съвместната работа с медицински специалисти, подкрепата от семейство и приятели,  оказват голямо влияние върху физическото и емоционално състояние на пациентите.

 Въпреки че сърдечната недостатъчност трябва да се лекува през целия живот, признаците и симптомите могат да се подобрят с подходящо лечение. Лечението може да помогне на пациента да живее по-дълго и да понижи риска от внезапна смърт. Пациентите винаги трябва да се консултират с лекуващия си лекар, който може най-добре да предостави насоки и подкрепа, съобразени с тяхната индивидуална ситуация и да предложи най-добрия подход занапред.

Научете повече за живота със сърдечна недостатъчност на сайта „Сърцето говори“ и сайта на Дружеството на кардиолозите в България, както и на официалната страница на ДКБ във Фейсбук и на https://www.facebook.com/BoehringerBG.

Източници:

 

  1. Health Policy Partnership. Heart failure policy and practice in Europe. Available at: https://www.healthpolicypartnership.com/app/uploads/Heart-failure-policy-and-practice-in-Europe.pdf. Last accessed: March 2022.
  2. American Heart Association. What is Heart Failure? Available at: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure. Accessed: June 2021.

SC-BG-01362Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zLUs


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...