Четвъртък, 01 Декември 2022
08
ян
7
 

Започва подробен одит на общинските лечебни заведения в Пловдив

Ще има цялостно престуркутиране на общинското здравеопазване

Сряда, 08 Януари 2020 | 17:23:41
7

Всички общински болници, поликлиники и диспансери ще бъдат подложени на подробен одит, който ще стартира в края на този месец. Това съобщи днес директорът на Дирекция "Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов, цитиран от сайта Plovdiv24

Всички общински болници, поликлиники и диспансери ще бъдат подложени на подробен одит, който ще стартира в края на този месец. Това съобщи днес директорът на Дирекция "Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов, цитиран от сайта Plovdiv24.bg. Действията ще започнат още в края на този месец. По думите на д-р Каменов предишната общинската администрация до този момент не е имала яснота и не е проявила инициатива да бъде направен анализ на пловдивското здравеопазване, в което се крие и причината за неговото състояние.  

"Аз съм минал през цялата йерархия – няма лечебно заведение в системата на общинското здравеопазване, което да не познавам. Проблемите са много. Предстои ни страшно много работа, но това не ни плаши. Ако трябва да обсъждам проблемите, на този етап няма да бъда достатъчно обективен, тъй като за да коментираме една система от лечебни заведения, тя трябва да бъде анализирана“, коментира д-р Калинов.

Той бе категоричен, че сегашната местна администрация гледа на общинското здравеопазване като на единна система, която трябва да се развива и функционира като един общ механизъм. Също така не трябва да се гледа на медицинската дейност и на финансовите резултати като на две различни неща, защото те са еднакво важни и трябва да бъдат в синхрон. 

„Пропуски разбира се, има. Не мога да приема управителите на общински лечебни заведения да не се познават помежду си, а само да си знаят имената, дори и на снимка да не са се виждали“, каза д-р Калинов и потвърди, че при сегашната структура има дублиране на дейности, но има и липса на дейности и специалисти. 

„Има клинични лаборатории в общински лечебни заведения, които изпращат изследвания във външни частни лаборатории. Трябва да стане ясно защо това се случва“, даде пример той. Другият пример, който по думите му е много показателен, са физиотерапиите в седемте общински ДКЦ, които са със затихващи функции и работят с остаряла апаратура, докато една малка частна физиотерапевтична структура просперира.      

Д-р Каменов подчерта, че до този момент лечебните заведения на Пловдив са били разглеждани само като търговски дружества и единственият анализ, който се е правил се е ограничавал в рамките на годишните финансови отчети.

"Интересът на общинската администрация към медицинската дейност на тези лечебни заведение почти липсваше. Казвам това като бивш директор на ДКЦ и КОЦ. Въпросът за сливането на МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Св. Пантелеймон" ще бъде обсъден отново след като станат ясни точните финансови резултати медицинските дейности на двете болници. Не става въпрос за едно механично сливане, а за подобряване на дейността, за да могат тези болници да бъдат в полза на пловдивчани и да не затъват в дългове“, обясни той.  

По думите му преструктуриране на общинското здравеопазване ще има, след като излязат резултатите от одита.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XMgB

обърни внимание 09.01.2020 09:19:54

в момента има изтичане на огромен финансов поток от общински към частни лечебници.

Гост 09.01.2020 09:17:30

„24 часа“ съобщава, че в Пловдив започва пълен одит на 13-те общински здравни заведения в Пловдив - ДКЦ-та, диспансери и болници по нареждане на новият шеф на дирекция "Здравеопазване" в общината д-р Калин Калинов. „Целта е да се установи финансовото им състояние и какви медицински дейности се извършват в тях. След като системата се осветли, ще може да се преструктурира, каза той. По думите му в момента има изтичане на огромен финансов поток от общински към частни лечебници. Като пример даде клиничните лаборатории - всички ползвали услугите на външни центрове, като така се дублирала дейността. "Общинското здравеопазване трябва да функционира като единен механизъм, а сега между отделните звена липсва връзка. Управителите на ДКЦ-та дори не се познават", посочи д-р Калинов. Според него смущаващ факт е, че в нито едно от общинските заведения няма ядрено-магнитен резонанс. Липсвали и нови апарати за физиотерапия. Самият д-р Калинов призна, че се е принудил да ходи на процедури в частен медицински център заради модерното му оборудване. Той подкрепя идеята на кмета Здравко Димитров да бъде построен общински педиатричен център. За него вече имало идеен проект. Големият въпрос обаче бил откъде ще се намерят специалисти“, пише всекидневникът.

Да да 09.01.2020 09:08:19

Герберите, известни като гробарите.

Гост 09.01.2020 10:35:56

Щот при БСП,НДСВ, разни тройни коалиции цъфтяхме и хубавеехме!Нали?

Да да 08.01.2020 19:23:27

Той си е направо крадец, но неговите хора са на власт и той ще смуче пак. И той реформатор ще го раздава, той бая време се беше изгубил и изпълзя от дупката, която я гледа всеки ден!

Комсомолец в повече 08.01.2020 19:48:38

Кои са "неговите хора"?

Гост 08.01.2020 17:49:21

Този дребен мошеник...


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...