!
Петък, 29 Март 2024
25
май
 

Започва скринингова програма на щитовидна жлеза

Сряда, 25 Май 2022 | 14:48:26


Стартира Националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“ по повод глобалната инициатива Международна тиреоидна седмица, съобщиха от Националната пациентска организация. Кампанията се организира

Стартира Националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“ по повод глобалната инициатива Международна тиреоидна седмица, съобщиха от Националната пациентска организация. Кампанията се организира съвместно от НПО, Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ и шведските медицински лаборатории Синево, част от Medicover Group.

Кампания ще протече на 2 етапа – етап 1 (май-юни 2022 г.) и етап 2 (септември-октомври 2022 г.) и като част от нея са предвидени редица информационни инициативи, безплатни скринингови прегледи в рамките на лаборатории Синево, както и скринингови прегледи в ендемични райони на България.

Инициативите тази година акцентират върху необходимостта от ранна диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза, които много често се откриват късно и това води до значително влошаване качеството на живот на пациентите. С особена сила това важи в настоящата ситуация, в която пандемията от COVID-19 влоши състоянието на част от диагностицираните пациенти, а при някои отключи заболявания на щитовидната жлеза.

Именно затова, като част от информационните инициативи са предвидени, освен кампании в социалните мрежи и канали на пациентските организации, така също и пациентски уебинари, които ще се излъчват на страницата на Национална пациентска организация по следните теми: „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“ (26 май 2022 г. от 16:00 ч.); „Щитовидна жлеза и COVID-19“ (7 юни 2022 г. от 16:00 ч.) и „Затлъстяване, диабет и щитовидна жлеза“ (20 юни 2022 г. от 16:00 ч.).

В рамките на втората част на кампанията, през есенните месеци, се очакват пациентски уебинари по темите за: „Бременност и проблеми на щитовидната жлеза“, „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“, „Рак на щитовидната жлеза“.

Сред ключовите медицински специалисти, които ще станат част от информационната кампания и пациентските уебинари, са: доц. д-р Пламен Попиванов, д-р Наталия Темелкова, проф. д-р Здравко Каменов, доц. Боян Нончев, доц. Мира Сидерова, доц. Александър Шинков и др.

В рамките на месец юни 2022 г. се предвиждат скринингови акции на териториите на лаборатории Синево в София и Пловдив, за които ще бъде необходимо предварително записване на следния линк в сайта на лаборатории Синево. По време скрининговите прегледи, пациентите ще получат безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог. В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване или пакет от диагностични изследвания на преференциални цени, които могат да бъдат направени на място. По този начин, по време на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, пациентите ще получат възможност да изпълнят целия цикъл на профилактика и ранна диагностика – в удобно за тях време, в рамките само на едно посещение.

Като допълнителен елемент на кампанията е провеждането на безплатни скринингови акции в ендемичните райони на България. Повече информация за графика и начина на провеждане на акциите още бъде предоставена допълнително.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
24$E


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...