!
Събота, 27 Юли 2024
03
апр
4
 

Засега надзорниците отказаха да интегрират НЗОК с останалите електронни системи

Понеделник, 03 Април 2023 | 14:25:25
4

С четири гласа „за“ и четирима „въздържали се“ Надзорът на Здравната каса е отказал на „Информационно обслужване“ (ИО) да включи засега НЗОК към системния интегратор. Това означава, че до изтичане на договора на Каса

С четири гласа „за“ и четирима „въздържали се“ Надзорът на Здравната каса е отказал на „Информационно обслужване“ (ИО) да включи засега НЗОК към системния интегратор. Това означава, че до изтичане на договора на Касата през 2024 г. нейната система няма да е част от НЗИС и ще е автономна. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет, проведено на 27 март.

И. д. управителят на Касата д-р Йорданка Пенкова уточнява, че през януари 2021 г. Надзорният съвет е взел решение за включване на НЗОК в системния интегратор, но след това с Постановление на Министерския съвет по внесено предложение от министъра на здравеопазването, на 1 юни 2021 г. НЗОК е изключена от системния интегратор. Сега се предлага отново Надзорът да вземе решение дали НЗОК да бъде включена.

„Това, което се задава като въпрос, е дали по този начин е по-сигурно за нас като институция, за работа и поддържане на системите. Към този момент мисля, че нямаме проблеми. Ние създадохме и резервен център, който е на друго място и там се съхраняват данните. И всичко друго, което е необходимо във времето за изграждане и обслужване на нашата система. Знаете, че преди години, то и сега е на този етап, но в по-малък мащаб, поддръжката и системите са ни много накъсани като видове, като изпълнители. Една голяма част в момента се поддържат от ИО и целта на включването и ползването на тази опция е във връзка с електронното здравеопазване и възможността да работят нашите системи със системите на министерство на здравеопазването и на НЗИС. Лично аз съм на мнение, че винаги трябва да използваме възможности, които по някакъв начин оптимизират разходите от нашия бюджет, защото това са парите на здравноосигурените. Това е, когато една система може да предложи нещо, което е икономически целесъобразно и надеждно“, казва тя.

„Съгласно Закона за здравното осигуряване и Правилника за устройството и дейността на НЗОК има текст, в който се казва, че Надзорният съвет взима решения за всеки отделен случай за обществени поръчки над 100 хил. лв. Всички тези дейности, които касаят интеграцията, доставката на машини, сървъри и т.н., са поръчки над 100 хил. лв., т.е. от компетентността на Надзорния съвет. Да не забравяме, че Касата е публична институция с трипартитен орган на управление с участието на различни страни. Това нещо е взето предвид, защото първоначално Касата и НОИ бяха включени в това решение на Министерския съвет, но отчитайки този факт, впоследствие с решение от юни месец 2021 г. Касата е извадена. Договорът, който имаме с „Информационно обслужване“, е сключен 2019 г. на база на обществена поръчка. Този договор изтича на 22 март 2024 г. Странно е за мен това бързане и самият Надзорен съвет да вземе такова решение да се самоограничи във възможността да избира изпълнители на база обществени поръчки“, опонира представителят на КТ „Подкрепа“ Теодор Василев.

По думите му Касата е заинтересована да има и да търси най-добрия изпълнител на база цена, качество, гаранция за успеваемост, срокове и т.н. „Обвързването с един монополист ни води до това, че ще бъдем под диктовката на техните възможности, срокове и т.н. Не виждам, пак казвам, какво налага това нещо. НОИ не е обвързан с „Информационно обслужване“. Така че за мен тази точка е доста странна и да се внася една година преди изтичане на договора“, добавя още Василев.

Според представителя на Министерството на финансите Людмила Петкова Министерството на електронното управление и „Информационно обслужване“ имат цялостна стратегия за развитие, която включва всички структури, които са част от нея в обща платформа за оказване на всички електронни услуги и те да се разработват от „Информационно обслужване“.

„Тук всичко е насочено за след 2024 г. Това, което се иска от нас, е да се откажем от тази наша автономност и след 2024 г. да си продължи „Информационно обслужване“ да си поддържа Касата. Това е подтекста на писмото от ИО. Имаме една година. Кой ни кара да решаваме сега, една година преди това да го решаваме? Най-нормалното е, когато дойде времето, три-четири месеца преди изтичането на този договор да се пусне обществена поръчка, да дойде „Информационно обслужване“, да дойде който иска, да спечели най-добрият. Те искат сега да предопределим хоризонта 2024 г. – 2034 г. какво ще става“, категоричен е обаче Теодор Василев.

В крайна сметка надзорниците отхвърлят предложението на ИО.

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MPh2

Гостенка 18.04.2023 13:46:44

Гергана ненчовска със или без решение на надзора пак ще вземе комисионните си. Най- голямата вреда в касата е тя

Dost 04.04.2023 19:46:53

Василев беше човекът - бушон, който преди години беше назначен за управител на НЗОК, за да сключи безпроблемно договора с информационната фирма и да пробута софтуера...сега пак ще я играе тази игра!

Гост 04.04.2023 20:27:42

Василев никога не е бил управител

Гост 04.04.2023 11:08:15

Браво на Теодор Василев. ИО едно нещо не са направили да работи както трябва и навреме. Фирма за централизация на комисионните. Като Автомагистрали...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...