!
Сряда, 17 Юли 2024
15
март
 

Затварят клиники в Турция заради случаи на ботулизъм след интрагастрално инжектиране на токсин

Манипулацията е прилагана на пациенти с цел отслабване

Сряда, 15 Март 2023 | 09:36:29


В няколко европейски страни са регистрирани случаи на ботулизъм, свързан с интрагастрално инжектиране на ботулинов невротоксин, алармира Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC). От края на февруари до 10 март т. г. са докладвани 67 случа

В няколко европейски страни са регистрирани случаи на ботулизъм, свързан с интрагастрално инжектиране на ботулинов невротоксин, алармира Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC). От края на февруари до 10 март т. г. са докладвани 67 случая, от които 53 в Турция, 12 в Германия и по един – в Австрия и Швейцария. Наличната към момента информация показва, че всички пациенти са преминали тези медицински интервенции с цел отслабване.

Според информацията по-голямата част от случаите в Турция са свързани с една частна клиника в Истанбул, а три – с частна болница в Измир, които вече са затворени от властите. 

Симптомите на пациентите след интервенцията варират от леки до тежки, като при няколко се е наложила хоспитализация. Те са били приети в отделения за интензивно лечение (ICU) и са получили лечение с ботулинов антитоксин.

Препоръката на ECDC e при наличие на симптоматика да се потърси медицински съвет, особено ако оплакванията са от слабост, затруднено дишане или преглъщане.

ECDC препоръчва на гражданите на ЕС и европейското икономическо пространство ЕИП да избягват интрагастрално лечение с ботулинов невротоксин за затлъстяване в Турция, тъй като това в момента е свързано със значителен риск от развитие на ботулизъм.

Понастоящем не е ясно дали това събитие представлява терапевтичен или процедурен проблем в засегнатите болници, или има проблем с прилагания продукт.

Разследванията, проведени от турските власти, разкриват, че лицензираните продукти с ботулинов токсин, които са били прилагани при лечението, всъщност не са били одобрени за лечение на затлъстяване чрез интрагастрална инжекция.

В Турция са взети незабавни мерки, като дейността на съответните отделения на двете болници е спряна и са започнали разследвания.

От ECDC припомнят, че ботулизмът е сериозно заболяване, причинено от невропаралитични токсини, произвеждани главно от бактерията Clostridium botulinum. То се среща в различни форми – хранителен ботулизъм, причинен от консумация на контаминирана храна, съдържаща ботулинови токсини, чревен ботулизъм при възрастни, ботулизъм при кърмачета и раневи ботулизъм, когато в раната се развият ботулинови спори.

Има две други форми на ботулизъм, които не се срещат естествено – инхалаторен ботулизъм и ятрогенен ботулизъм, който може да възникне като нежелано събитие след прилагането на ботулинов токсин по терапевтични или козметични причини. Въпреки че се счита за рядко усложнение, хората, на които е приложена инжекция с козметична цел – например за опъване на бръчки по лицето, или като терапевтична мярка, например за овладяване на мускулна спастичност, могат да развият ботулизъм, ако са получили по-висока доза токсин.

Симптомите на ятрогенния ботулизъм включват слабост и умора. Токсичността след козметично лечение може да включва замъглено зрение, увиснали клепачи, затруднено преглъщане и сухота в устата, докато токсичността след лечебно приложение включва затруднено дишане, което е признак за предозиране. Симптомите на ботулизъм могат да бъдат много тежки и да наложат интензивно лечение с прилагане на ботулинов антитоксин, предупреждават от ECDC. Дори и след провеждането на такова лечение обаче пълното възстановяване обикновено отнема от няколко седмици до месеци. При 5% до 10% от случаите на хранителен ботулизъм изходът е фатален.

Засега е налична е ограничена информация за количествено определяне на смъртността при случаи на ботулизъм, причинени от медицински интервенции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C*7r


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...