Понеделник, 14 Юни 2021
29
юни
6
 

Д-р Венцислав Грозев:

Защо при преразход в лекарства отново се въвежда лимит за дейност?

Централизирано заплащаните дейности няма да имат лимит, категоричен бе д-р Димитър Петров

Четвъртък, 29 Юни 2017 | 13:33:30
6

„Няма такъв идиот в тази държава, който да въведе лимит за ражданията“. Това заяви пред bTV подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров във връзка с предложения от касата анекс към НРД 2017, който лекарският съюз отказа да подпише. Пр

„Няма такъв идиот в тази държава, който да въведе лимит за ражданията“. Това заяви пред bTV подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров във връзка с предложения от касата анекс към НРД 2017, който лекарският съюз отказа да подпише.

Припомняме, причината за отказа са въведените с анекса индикативни стойности на дейности като онкология, интензивни грижи, раждания и хемодиализа, които до момента се плащаха централизирано от касата в пълния си обем, без лимит.

По думите на д-р Петров текстът в анекса не означава лимит, а „наблюдение“ на разходите по тези дейности. „Това са дейности, които се наблюдават и когато имат тенденция към надвишаване, касата пише в самите правила, че просто уведомява изпълнителите, че има тенденция към надвишаване на стойностите. Къде тук пише, че няма да се платят тези дейности?“, попита той.

Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев обаче това не е така. „Нашите опасения са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане в лимит на дейност в областта на онколечение, раждания, хемодиализа, интензивни грижи и т.н.“, каза той, като припомни, че до този момент в НРД не е фигурирало понятието „индикативна стойност“ за тези дейности.

Д-р Грозев изрази възмущението си от факта, че при основен преразход в перото за лекарства в бюджета на касата се въвежда лимит на дейността, а не на лекарствата. Той посочи, че по данни на БЛС няма особено завишение в обема на дейностите. „Цялата разлика идва в лекарствата и в техните цени, които ние ще трябва да платим. И друго – има лимити в дейности, там се следи стриктно, а относно лекарствата нещата се плащат окей“, отбеляза председателят на съсловната организация.

От думите на д-р Петров пък стана ясно, че тъкмо в това е проблемът. Той призна, че индикативните стойности се налагат именно заради онкологията и по-точно заради онколекарствата. „Промяната се налага, защото някои от тези дейности и най-вече химиотерапията се увеличава прогресивно и миналата година от тези дейности от Приложение 1 главно за сметка на химиотерапията се качиха от 29-30 млн. лв. вече на около 33-4 млн. лв. (месечен разход, б. р.) Завишаването на дейността в онкологията, това, което ние плащаме по пътеки и процедури, примерно с 1 млн. лв., води след себе си лекарства за 4 млн. лв.“, посочи той и заяви, че има съмнения за злоупотреба с онкомедикаменти. „Не е нормално от 20 на 27 млн. лв. да се повишат разходите за лекарства (месечен разход за онколекарства в болничната помощ, б.р.), съответно те са част от отчетените дейности. Изписват се по-скъпи терапии и по-високи стойности количества, които, както установихме, част от тях се изхвърлят. По-скъпата терапия не означава автоматично, че е по-добра. Има си линии на терапии, които трябва да се спазват. Става въпрос за по-добро планиране на лекарствата, тъй като остават голямо количество остатъчни количества във флаконите след дозировките, тъй като голяма част от тези медикаменти се дозират на килограм тегло, поради което остават“, обясни още подуправителят на НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bxWU

един 29.06.2017 23:48:55

горкия Венци, толкова несвързана мисъл, никакви аргументи, ненужно изкуствено нахъсан, пък нищо не казва....трагедия.

а стига де 29.06.2017 19:34:25

Защо след като има само съмнения за злоупотреби в онколекарствата, се налагат индикативни стойности и за медицинските изделия, раждания, хемодиализа и интензивни грижи, и то на всички изпълняващи тези дейности?! То и Ананиев заяви, че има само съмнения за злоупотреби с разпределението на бюджетите, но не чувам да се въвеждат индикативни заплати и то за всички разпределители! О, да, те не са злоупотребили, а само спали, бляли, не разбрали, пообъркали се къде без да искат, къде нарочно!

гост 29.06.2017 16:12:30

А бе Петров, защо не питаш Дечев какво да правите, та нали само той знае как да се стигне от А до Б!

Един ОПЛ на 33 29.06.2017 15:15:46

То и регулативните стандарти не се предполагаше че са лимити, но колко милиони от глоби на колегите събра касата през годините - само тя си знае! Пътят към ада винаги е бил и ще бъде и за в бъдеще постлан с добри намерения.

Един ОПЛ на 33 29.06.2017 14:42:58

То и регулативните стандарти не се предполагаше че са лимити, но колко милиони от глоби на колегите събра касата през годините - само тя си знае! Пътят към ада винаги е бил и ще бъде и за в бъдеще постлан с добри намерения.

Запознат 29.06.2017 14:00:17

Разговорът течеше напрегнато, също като на последния надзорен съвет


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни
13.06.2021 10:23:59 Невена Попова

Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни

Д-р Тодор Бургуджиев започва кариерата си като анестезиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина&ldqu ...

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)
13.06.2021 09:31:59

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)

81 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 8339 теста, което прави под 1% положителни проби. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...