!
Вторник, 05 Март 2024
31
ян
52
 

Д-р Николай Брънзалов:

За да няма банкрутирали общопрактикуващи лекари, трябва да се вземат мерки

Размерът на потребителската такса трябва да се обсъжда

Сряда, 31 Януари 2018 | 10:20:44
52

За да нямаме банкрутирали общопрактикуващи лекари, както капят болници в България, трябва да се вземат мерки. Това заяви пред btv д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, който коментира актуалните в последните дни

За да нямаме банкрутирали общопрактикуващи лекари, както капят болници в България, трябва да се вземат мерки. Това заяви пред btv д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, който коментира актуалните в последните дни въпроси, свързани с потребителската такса, заплащана от пациентите.

Д-р Брънзалов припомни, че преди години тя е била един процент от минималната работна заплата, след което е взето политическо решение нейният размер да бъде фиксиран. „След което минималната работна заплата нарасна два пъти и затова може би често се появява тази сума от 5,10 лв., колкото е в момента минималната работна заплата“, обясни той, като подчерта, че точна сума за размера на потребителската такса от страна на ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари не е посочвана.

Д-р Брънзалов беше категоричен, че таксата трябва да се обвърже по някакъв начин с МРЗ, но поясни, че за момента не е решено категорично точно колко трябва да е тя. „Ние сме за разговори, защото проблемите са много, напрежението в съсловието расте“, коментира той. Д-р Брънзалов  изтъкна, че трябва да стане ясно, че ОПЛ не желаят да вземат от всеки пациент потребителската такса, която е „замръзнала“ от 6-7 години, но допълни, че от сдружението настояват за разговори по тази тема.

Когато трябва да се върши някаква социална дейност за сметка на лекарския труд, на това вече не сме съгласни, заяви още той.  Д-р Брънзалов изтъкна, че голяма част от пациентите са освободени от потребителска такса на базата на някакъв нормативен акт. В същото време разликата за таксата на пенсионерите се забавя, като последното такова забавяне на плащанията към медиците е било от четири месеца. Той  бе категоричен, че държавата трябва да изпълни ангажимента си в това отношение. „Ако държавата иска да провежда някаква социална политика, нека я провежда, но не за сметка на лекарския труд. След като има освободени, кой ги е освободил? И след като ги е освободил, нека той да се заеме с тази разлика“, каза той.  

Д-р Брънзалов припомни, че освободени от такса са и децата, като посочи, че това също е за сметка на лекарския труд.  „Колегите с повече дечица в практиките си и преглеждат особено сега нон-стоп, може да си тръгнат след края на работния ден, уморени, с празен джоб и да не и получили нито една такса“, коментира той. По думите му медиците изнемогват. „Лекарският  труд е високоспециализиран труд, но в България е девалвиран“, заяви той, като допълни, че средната възраст на общопрактикуващите лекари в България е 58 години, а 25%  от тях са в пенсионна възраст. В същото време, даде за пример той, заплащането за час труд на личен лекар в Ирландия е 70 евро.  Д-р Брънзалов изтъкна още, че кабинетите на личните лекари са обзаведени от тях самите, както и че плащат наем за помещенията, консумативи и възнаграждения.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xuLk

Гост 07.02.2018 17:36:19

Колкото до "безплатното образование",то беше такова и за инженери, актьори и всички останали. Е, какво сега, всички да работят безплатно или с най-ниското възможно възнаграждение? Ами тези, които вече си "плащат" образованието, може ли да поискат нещо повече?

Един ОПЛ на 33 06.02.2018 23:55:49

И аз мисля, че т.нар. "преподавател" се нуждае от помощ. Като за начало - фиброколоноскопия, ама по Каса, сиреч без упойка!

д-р Николай Брънзалов 06.02.2018 11:46:53

Има нужда от сънотворно!Всичките му писания са писани,почти в полунощ!Сигурно през останалото време "преподава".Съжалявам,че въобще му отговорих.

Преподавател-ВМИ Пловдив. 06.02.2018 14:24:59

От сънотворно май се нуждае вашият адвокат "Гост", който сън го не хваща и на 06.02. се е заровил в интернет още в 06.21.17 часа - преди първи петли. Аз също съжалявам, че взех отношение по повод жалките ви и недостойни претеции към мизерната потребителска такса, част от която ще ви припомня, че пенсионерът плаща от джоба си, а вие, слагате директно в своя без да издавате касов бон. Пак трябва да ви плаща същият пенсионер, с чиито пари, когато е бил в активна възраст, държавата ви е дала безплатно образованието, а сега ви охранва със субсидия под форма на капитация, закрепостила ви е осигурен контингент пациенти, плаща ви прегледите, ваксинациите, имунизациите..... Лакомията ви няма край и мрънкате за още и още! Спрете се! Съобразявайте се как живеят и другите! Не губете време, енергия и нерви да се изявявате в интернет и да ровите кой какво ви е отговорил. Отдайте се на пациентите си, а те ще ви се отблагодаряват, както могат! Бъдете, като лекар, преди всичко хуманист, а не търгаш за жълти стотинки.Смятам, че си казахме достатъчно неща и диалогът ни на моменти затъна в недостойна простотия. Стига толкова! Пожелавам ви дълголетие в добро и физическо и финансово здраве!

Гост 05.02.2018 09:39:42

Мисля, че "Преподавателя" се нуждае от помощ.

Преподавател-ВМИ Пловдив 05.02.2018 23:40:47

Аз пък мисля, че "Гост" е зле с граматиката! И не само с нея! Уморих се, много стар и грохнал човек, да се пререкавам с набедени интелектуалци! Наистина се нуждая от помощ - движа се с три патерици и пет бастуна. Трудно ще ми е и да си сложа памперса, но ще се справя някак си. На всички от долните коментари: "Бъдете здрави"! Лека нощ и да се събудите с ерекция - само тогава денят ви ще бъде хубав! "Вервайте" на издухания "Преподавател"!

Гост 06.02.2018 06:21:17

"Преподавател", не се издавай с това пожелание за "ерекция"! Всички кадесарски хибридни тролове въртите, сучите, и все го докарвате или до "ерекция", или до някои анатомични особености!

д-р Николай Брънзалов 05.02.2018 08:41:34

Съвалявам,че нищо не сте разбрал от предаването.Никъде в него не става въпрос,пенсионер да плаща от джоба си.Проблемът е ,че ,когато не плаща ,разликата да не за сметка на лекаря т.е/ лекаря да поема задължения на Държавата.Верно е ,че на дипломата не са се подписвали изброените от мене увжавани професори , а в студентската ми книжка -за тази си грешка се извнявам.Вие,господине пишете с истинското си име ,а не с псевдоним,след като искате дипломата ми да е обществено достояние.Нека да ви поясня,че притежавам и други дипломи и защитени специалности,одобрени от други хабилитирани лица,които не са от ВМИ-Пловдив,където вие явно не сте преподавател.

Преподавател-ВМИ Пловдив 04.02.2018 23:13:08

"Д-р Николай Брънзалов 04.02.2018 14:03:34 Написаното от този преподавател,наистина ме огорчи,но ме накара да си погледна дипломата от ВМИ И.П.Павлов -1988 г-Там стоят подписите на уважаваните проф.Иван Кирин,Проф.Миленков,Проф.Крум Атанасов,проф.Иван Зънзов,Проф.Тотю Пиперков,нека да не изброявям нататък....." В оригиналните дипломи на ВМИ-Пловдив от онова време има подпис САМО НА РЕКТОРА! Екзаменаторите са се подписвали само в студентските книжки. Интересно защо толкова, неизброимо много професори, са се натиснали да се подпишат и на малкото място в дипломата само и точно на "Д-р Брънзалов"?! Нека я видим в Zdrave.net тази диплома, с толкова съмнително много подписани, не е ли фалшива, като на прославилият се и вече осъден кардиолог с фалшива диплома? Неуважаеми д-р Брънзалов, сам сте си виновен за вулкана от отрицание, който си навлякохте с дребнавото заяждане за мизерната потребителска такса! Сумата е мизерна, но е цяло състояние за хора преживяващи със 150-200 лв. на месец! Бъдете преди всичко хуманист, каквото е призванието на вашата професия! Бъдете здрав и още дълги години отдайте на пациентите си, а те ще ви се отблагодаряват, който както може- някои с пари/здравето цена няма и колкото и да дадат все ще е малко/, а някои и само с едно "благодаря". Нека си помогнем взаимно в трудното време в което живеем!

Д-р Николай Брънзалов 04.02.2018 14:03:34

Написаното от този преподавател,наистина ме огорчи,но ме накара да си погледна дипломата от ВМИ И.П.Павлов -1988 г-Там стоят подписите на уважаваните проф.Иван Кирин,Проф.Миленков,Проф.Крум Атанасов,проф.Иван Зънзов,Проф.Тотю Пиперков,нека да не изброявям нататък.Тази анонимна дребна душица "преподавател",ако въобще е такъв,май е бил преподавал по "Научен комунизъм"-трудно възприемам утопии.Пожелавам му здраве!Злобата ще го разболее!

Преподавател-ВМИ Пловдив 04.02.2018 23:22:15

В оригиналните дипломи на ВМИ-Пловдив от онова време има подпис САМО НА РЕКТОРА! Екзаменаторите са се подписвали само в студентските книжки. Интересно защо толкова, неизброимо много професори, са се натиснали да се подпишат и на малкото място в дипломата само и точно на "Д-р Брънзалов"?! Нека я видим в Zdrave.net тази диплома, с толкова съмнително много подписани, не е ли фалшива, като на прославилият се и вече осъден кардиолог с фалшива диплома? Неуважаеми д-р Брънзалов, сам сте си виновен за вулкана от отрицание, който си навлякохте с дребнавото заяждане за мизерната потребителска такса! Сумата е мизерна, но е цяло състояние за хора преживяващи със 150-200 лв. на месец! Бъдете преди всичко хуманист, каквото е призванието на вашата професия! Бъдете здрав и още дълги години отдайте на пациентите си, а те ще ви се отблагодаряват, който както може- някои с пари/здравето цена няма и колкото и да дадат все ще е малко/, а някои и само с едно "благодаря". Нека си помогнем взаимно в трудното време в което живеем!

Българин 04.02.2018 15:11:37

Д-р Брънзалов, не се огорчавайте от пасквила, драснат от т.нар. "Преподавател - ВМИ Пловдив". И аз залагам, че (ако изобщо е някакъв преподавател) или е по специалността "научен комунизъм", или някакъв полуреализиран чантаджия. бъдете здрав!

Д-р Николай Брънзалов 04.02.2018 13:36:23

Пиша и заставам зад името си.Едва ли Преподавател ВМИ Пловдив е бил мой преподавател,защото щете да знае,че не съм бил,нито слаб студент,нито са ме прехвърляли от курс на курс,защото завърших 1988 г на 23 годишна възраст.Доц.Кръстьо Брънзалов се пенсионира 1983 г.Нека въпросния преподавател,да ми каже по какво ме е изпитвал и аз не съм бил подготвен! Останалото няма да коментирам,въобще!

Преподавател-ВМИ Пловдив 03.02.2018 22:14:07

До "Гост 02.02.2018 11:58:59 Интелектуалец,в случая лекар,не означава работещ на "ползу роду" без да му се плаща. А, този "шопар", когото познавам лично,дори да няма капитации и др.,за които някои коментират,ще има по-висок доход от сега,защото знае и може." Мерзавецо, не скверни свещените думи "на полза роду", с които без да чакат да им се плаща, умираха нашите възрожденци!! А този "провесил гуша шопар" нито е знаещ, нито е можещ! Стар Брънзалов, бе преподавател по физкултура във ВМИ-Пловдив . Брънзалчето /изключително слаб студент/ го пробутваха от курс в курс заради хатъра на дъртия Брънзал, от когото нямаше отърване. Какъв доктор се е пръкнал накрая, и колко знае и може, личи от Hapche.bg, където рейтингът му е 0.00 !!!! Кодът му по Здравна каса, също многозначително, е 00 ! Бог ще прощава пациентите му!!!

Гост 04.02.2018 09:15:27

А относно израза "На ползу роду" и девалвацията на неговия смисъл, се обърнете към един виден висок фехтовач, актьор, кадесар, който тотално го изпразни от съдържание!

Гост 04.02.2018 08:54:43

Хе хе, ти измислените рейтинги по разни сайтове ли даваш за пример?

ЗОЛ 02.02.2018 21:14:21

Точно ОПЛ-тата дето за една нощ от жалки участъкови докторчета, се събудиха милионери след създаването на Здравната каса да реват за още пари е просто брутален цинизъм ! Толкова са се уяли, че са изгубили реална представа за живота в България. Здравната вноска в Ирландия, дали е 10 евро на ЗОЛ бе амиго, че да се сравнявате с тях ?! Хората в БГ нямат пари за храна и елементарни условия, вие виете на умряло, все едно гладни и жадни сте останали. Като сте толкова ларж, отивайте в Ирландия да ви видим. След една седмица ще се върнете с подвита опашка и ще ревете за договор с Касата. С великата си специалност с код "00", най-много да сменяте памперси в някой старчески дом в Ирландия !

Койчо 02.02.2018 20:53:44

Докато има здравна каса, няма да банкрутират - спокойно. Може би обществото не е запознато за сумите , които взимат на пациент само за това, че е записан при личен лекар. Виж, ако почне касата да плаща не капитация, а за реално извършена дейност, то тогава ще има фалирали...

Ментално здрав 02.02.2018 19:19:38

Как се мрази едно цяло съсловие не знам, здравият разум подсказва, че в голяма група от хора индивиди ще да има всякакви. Ако вярвате обаче, че съсловието ви е мразено, хубаво е да си зададете въпроса "Защо?" и да не се изкушавате да се задоволите с елементарен отговор като : "Защото са завистлива и неблагодарна сган".

Българин 02.02.2018 19:27:54

Може би, защото не успяхме да ви дарим с БЕЗСМЪРТИЕ - вас, "Богоизбраните"!

Касиерка 02.02.2018 15:36:55

От повечето коментари тук, написани очевидно / и за съжаление/ от лекари, стават ясни две неща: всички, които не са лекари, са прости и всички, които не подкрепят жалките им хлипания заслужават да мрат / простете, че няма да повторя поне част от живописните начини, по които са ни препоръчали това да се случи - все пак и аз съм от простите - от къде такъв богат речник?/ Наистина ме е срам за вас - когато мярката за заплащане на един лекарски преглед е била стойността на 80 хляба, стойността на човещината на извършващите прегледа е била величина, която вие никога няма не само да доближите, а дори никога няма и да си представите, защото това което разкривате тук е отчайваща оскъдица и нищета - духовна, морална, етическа, интелектуална и емоционална. Вие можете само да вредите на хората, които са имали лошата съдба да попаднат на вас в нуждата си. Пожелавам ви здраве, че иначе горко ви, защото и на вас може да се случи да ви лекуват лекари като вас самите!

Що нямало пари за здраве,а? 02.02.2018 18:25:42

Изля ли си злобата и (не)стаената омраза, другарко? А сега върви на бензиностанцията на Златю Валев, налей си бензин и откажи да платиш - нали трябва да има "човещина"? Отиди в аптеката, свали от рафта лекарството, което е животоспасяващо за родителите ти и опитай да си тръгнеш, без да заплатиш (или без съответните документи), направи същото в магазина за хляб - все пак, гладен човек страда толкова много! Ти ли ще говориш на лекарите за "човещина" ма, гнидо мръсна проклета, ти ли ма? Мразите съсловието от дъното на черните си лукави и лицемерни душички!

Касиерка 02.02.2018 15:03:42

От повечето коментари тук, написани очевидно / и за съжаление/ от лекари, стават ясни две неща: всички, които не са лекари, са прости и всички, които не подкрепят жалките им хлипания заслужават да мрат / простете, че няма да повторя поне част от живописните начини, по които са ни препоръчали това да се случи - все пак и аз съм от простите - от къде такъв богат речник?/ Наистина ме е срам за вас - когато мярката за заплащане на един лекарски преглед е била стойността на 80 хляба, стойността на човещината на извършващите прегледа е била величина, която вие никога няма не само да доближите, а дори никога няма и да си представите, защото това което разкривате тук е отчайваща оскъдица и нищета - духовна, морална, етическа, интелектуална и емоционална. Вие можете само да вредите на хората, които са имали лошата съдба да попаднат на вас в нуждата си. Пожелавам ви здраве, че иначе горко ви, защото и на вас може да се случи да ви лекуват лекари като вас самите!

Що нямало пари за здраве,а? 02.02.2018 15:11:31

Изля ли си злобата и (не)стаената омраза, другарко? А сега върви на бензиностанцията на Златю Валев, налей си бензин и откажи да платиш - нали трябва да има "човещина"? Отиди в аптеката, свали от рафта лекарството, което е животоспасяващо за родителите ти и опитай да си тръгнеш, без да заплатиш (или без съответните документи), направи същото в магазина за хляб - все пак, гладен човек страда толкова много! Ти ли ще говориш на лекарите за "човещина" ма, гнидо мръсна проклета, ти ли ма? Мразите съсловието от дъното на черните си лукави и лицемерни душички!

Касиерка 02.02.2018 14:57:38

От повечето коментари тук, написани очевидно / и за съжаление/ от лекари, стават ясни две неща: всички, които не са лекари, са прости и всички, които не подкрепят жалките им хлипания заслужават да мрат / простете, че няма да повторя поне част от живописните начини, по които са ни препоръчали това да се случи - все пак и аз съм от простите - от къде такъв богат речник?/ Наистина ме е срам за вас - когато мярката за заплащане на един лекарски преглед е била стойността на 80 хляба, стойността на човещината на извършващите прегледа е била величина, която вие никога няма не само да доближите, а дори никога няма и да си представите, защото това което разкривате тук е отчайваща оскъдица и нищета - духовна, морална, етическа, интелектуална и емоционална. Вие можете само да вредите на хората, които са имали лошата съдба да попаднат на вас в нуждата си. Пожелавам ви здраве, че иначе горко ви, защото и на вас може да се случи да ви лекуват лекари като вас самите!

Що нямало пари за здраве,а? 02.02.2018 15:11:53

Изля ли си злобата и (не)стаената омраза, другарко? А сега върви на бензиностанцията на Златю Валев, налей си бензин и откажи да платиш - нали трябва да има "човещина"? Отиди в аптеката, свали от рафта лекарството, което е животоспасяващо за родителите ти и опитай да си тръгнеш, без да заплатиш (или без съответните документи), направи същото в магазина за хляб - все пак, гладен човек страда толкова много! Ти ли ще говориш на лекарите за "човещина" ма, гнидо мръсна проклета, ти ли ма? Мразите съсловието от дъното на черните си лукави и лицемерни душички!

уф от Джи-пи 02.02.2018 10:13:11

Ако няма капитационна сума и други привилегии на ОПЛ,ако всеки може да ходи спокойно на всеки специалист, тогава при "Великите" джи пита ще има по 2,3 баби за рецепти.Всички ще отидат на специалисти ,защото не са малоумни да не знаят къде да отидат и да чакат на опашка и да се унижават и молят , да зависят от бивши селски лекари .Тогава ще се види кой лекар е добър и кой не.За това потъват толкова много пари в здравеопазването .И мислите ,че не го знаят.Трябва всички некадърни селски лекари ,станали модерни Джи Пи Та да имат работа ,но защо цялото здравеопазване да зависи от тях и специалисти и лаборатории и болници.За това има и частни прегледи и плащаме въпреки ,че сме осигурени.И тогава този умник ще чака и ще моли някой на се прегледа при него,а не както е сега не можеш да ги намериш от екскурзии и т.н.

Гост 02.02.2018 12:00:39

Защо не станете прости Джи Пи Та,та да мачкате пари спокойно?Прост въпрос.Дайте ясен отговор.

СУДЖУЦИТЕ 02.02.2018 06:52:08

Таварищ "ПАЦИЕНТ", един специален поЗДРАВ за вас. Едни и същи сте, таварищи! Товарищи фашисты, милости просим. Вместе власть буржуев сбросим. Фашисты и большевики – пролетарии-братья. Крепите над миром красные объятья. Пролетарии, стройтесь в единую линию Сегодня командуют Троцкий и Муссолини. Красное знамя борьбы пролетариев. Сегодня развернуто от России до Италии. Владимир Маяковский в. "Известия", 31 ноември 1922 г.

ПАЦИЕНТ 01.02.2018 23:14:38

Като гледам каква угоена гуша е провесил т.нар. доктор, въобще няма вид на банкрутиращ, а по-скоро на ненаситен шопар!!! В цялото му просмукано с простащина писание въобще не се усеща нищо от хуманизма характерен за призванието на професията, в която явно случайно е попапднал! Този е срам за съсловието и с изявата си наистина нанася вреда на лекарската гилдия! Да се лиши веднага от лекарски права и да се изключи веднага от лекарския съюз! Тъпанар с тъпанар! В коментарите под мен, повечето явно от лекари, наистина прозира простащина неприсъща на интелектуалци, за каквито се имат докторите!

Гост 02.02.2018 11:58:59

Интелектуалец,в случая лекар,не означава работещ на "ползу роду" без да му се плаща. А, този "шопар", когото познавам лично,дори да няма капитации и др.,за които някои коментират,ще има по-висок доход от сега,защото знае и може.

Гост 02.02.2018 05:57:44

СПЕЦИАЛИЗИРАН ЦЕНТЪР ЗА ПСИХОЛОГИЧНА, ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНА, ПСИХИАТРИЧНА ПОМОЩ И ХИПНОЗА, ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ - Център за психология и психотерапия -гр.София Записвания: 0884 638 696 | 08:00ч-21:00ч (всеки ден) С НАС МОЖЕТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ ВСИЧКО. ОСИГУРЯВАМЕ ПЪЛНА ДИСКРЕТНОСТ И КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ. ПРИЛАГАМЕ ИНДИВИДУАЛЕН, ПРОФЕСИОНАЛЕН ПОДХОД КЪМ ВСЕКИ КЛИЕНТ. КОНСУЛТИРАНЕ И ПСИХОТЕРАПИЯ ПРИ: Депресии Стрес и посттравматичен стрес Тревожност, Напрежение, Безпокойство Страхова невроза Фобии Паническо разстройство, Панически атаки Хипохондрия – Тревожност за здравето, Страх от заболявания Натрапливости – Обсесивно компулсивно разстройство – Натрапливи мисли и действия Биполярно афективно разстройство Клептомания Зависимости – наркотична, алкохолна, никотинова, хазартна, компютърна и други. Хранителни разстройства – анорексия нервоза, булимия, хиперфагия, орторексия, пристъпно преяждане

Гост 31.01.2018 13:05:57

Остойностяване на труда и да си завират капитацията тия от Касата където искат. Искам да видя колко ще ми платят при прегледани 30 души в практиката ми днес. Да видим дали ще им излезе по-евтино на болшевиките във властта от актуализиране на потребителската такса.

999 31.01.2018 12:57:25

Брънзалов и Коцето Сотиров, с необмислените си изказвания, ще се окажат по-големи душмани на общопрактикуващите лекари и от най-върлите им врагове. Момчета, мисленето и говоренето не са сред силните ви страни. Не се изказвайте пред медии преди да сте получили мандат за това. С глупостите, които говорите повече пречите, отколкото да помагате.

Стрелчански дядо 31.01.2018 13:13:28

999, ти ли раздаваш мандатите за изказвания? Чантаджия?

Гост 31.01.2018 13:08:16

В смисъл какво предлагаш и откога за да казваш истината трябва мандат ? И изобщо в личен план какво си направил по темата , нека да прочетем ?

999 01.02.2018 08:51:17

Каквото трябва;

Гост 31.01.2018 12:34:31

Всеки личен лекар си заслужава всеки лев. Работата на тези колеги е непрекъсната разправия с каса, ХЕИ, МЗ, данъчни,НАП и т.н. В същото време ангажираност, концентрация и внимание към пациента. За това, за какви пациенти и с какви претенции често става дума, не искам да говоря. Така,че който си мисли,че да си личен лекар е "пей сърце" е дълбоко заблуден. Всеки достоен труд трябва да се заплаща достойно.

Никодимчо 31.01.2018 12:34:25

Стига се фиксирайте върху таксата, капитацията не е мръднала за 18г. - т.е. вдигнала се е с 10%, а минималната заплата с близо 600%,

Гост 31.01.2018 13:14:13

Да, ама потребителската такса беше единственото плащане необвързано с желанията на политическите мутри, а свързана към сравнително обективен показател като МРЗ . И беше изгубено. А капитацията е удобен евтин начин да не се заплаща труда подхвърляйки стотинки без при това никакъв анализ как се получава тази стойност освен някаква сума определена от мутрите във властта разделена на брой записани пациенти по произволен начин без обосновка ,но с идеята ОПЛ да се скапва от работа

Един ОПЛ на 33 31.01.2018 11:57:13

Много си зле! И си го знаеш!

това е истината 31.01.2018 11:52:04

За да нямаме банкрутирали общопрактикуващи лекари, както капят болници в България, трябва да се вземат мерки - да си покажат скъпите коли, няколкото апартамента и вили, които си купиха през последните години и доходите, които надвишават дори министерските. Горките те, щели да банкрутират - сметките им в банките набъбват всеки месец с по над 4 000 - 5 000 хил. лв. Не си знаят парите. "Банкрутирали" - смешници.

БЛС-Въоръжено Крило 31.01.2018 12:52:22

Ти където точиш лиги наясно ли си ,че това е най-високоплатената професия в Света от масовите професии ,не говорим за единични продуценти и филмови звезди. Ти Сульо не може да искаш да извадим имуществото си, защото изкарваме парите си НАПЪЛНО ЗАКОННО СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ДИПЛОМИ И КВАЛИФИКАЦИИ и не ни дреме за поредния сополив пролетарий гледащ завистливо в канчето на способните хора необходими на обществото. И трябва да ти е ясно ,че дори американският президент получава 180 000 долара годишна заплата , а фамилен лекар в САЩ 220 000 US$, кардиохирург към 600 000 долара до 1 000 000 долара годпшна заплата. Същото е и във Великобритания над 600 GP получават повече на годишна база от премиера Тереза Мей. Само червени боклуци тук в комунистическата дупка гледат с алчни и жадни очи разтреперани лекарят колко получавал , макар,че лекарското съсловие е далеч, далеч от посочените числа в нормалния свят, дори от Латинска Америка

Оня с Фанелката 31.01.2018 12:58:11

Изчезвай в Америката, ревльо! Ама не смееш, защото като откраднеш и чичо негър те очаква в килията. Като толкова обичаш парите, стани банкер, какво цивриш по десет пъти на ден из сайта.

БЛС-Въоръжено Крило 31.01.2018 13:20:52

Аз ще отида където си искам по моя преценка бе, киртак. А ти тук ще си плащаш здраво моя труд , ако ли не ще отидеш на майната си без лекарска помощ. Толкова е просто. а като искаш да не плащаш ей го посолоството на КНДР в София- кв. „Дървеница”, ул. „Софийско поле” № 3. Отиди си дай пролетарския г з на другаря Ким Чен Ун

Стрелчански дядо 31.01.2018 12:00:57

Стани и ти лекар бе, Хуйо, и печели по толкова! Какво им "светиш" на сметките на лекарите? А разходите броиш ли ги бе, лайнар? Прост кагебистки милиционер-шестак!

ПАЦИЕНТ 01.02.2018 23:25:00

Боже, какъв речник!!! И това ми било интелектуалец!!! Простак абсолютен!!! Бог да прости пациентите му! Не знаят на какво нищожество са се поверили!

Гост 31.01.2018 11:44:09

Във всяка пазарна икономика, банкрутите са нещо нормално, така както денят се сменя от нощта и обратното.

Гост 31.01.2018 12:27:27

Разбира се ако допуснете лекарите да банкрутират вие отивате на кино с баячки , корени и билки , тогава си расъждавай какво било нормално когато търчиш с дете на ръце да търсиш лекар..Защото здрав и дебелокож си днес, утре ще си на операционната маса....

Истината 31.01.2018 10:53:44

Едно време (преди здравите сили на Партията и милицията да вземат властта в свои ръце" е имало златен стандарт: 1 лекарски преглед = цената на 80 (осемдесет) хляба!

гост 31.01.2018 11:51:52

Само че ние не сме пазарна икономика а мутренска

гост 31.01.2018 11:55:59

Смешник си ти защо не завършиш медицина ине станеш лекар , защото си глупаво комуне


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...