!
Понеделник, 15 Април 2024
21
ноем
8
 

Проф. Иван Литвиненко:

За починалото дете е било направено всичко, което би направил всеки един лекар

Има пневмонии, които протичат за часове, обясниха двама специалисти

Четвъртък, 21 Ноември 2019 | 10:32:51
8

За починалото дете са били предприети всички необходими и медицински издържани действия от страна на медиците в УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, не е имало забавяне или пропуски от момента, в който то е било регистрирано в приемния кабинет.

За починалото дете са били предприети всички необходими и медицински издържани действия от страна на медиците в УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, не е имало забавяне или пропуски от момента, в който то е било регистрирано в приемния кабинет. Това заяви категорично в ефира на bTV тази сутрин проф. Иван Литвиненко, ръководител на клиника в болницата и член на болничната комисия, която провежда вътрешно разследване по случая. Той подчерта, че тази комисия е съставена от специалисти с над 30-годишен клиничен опит, които единодушно са застанали зад колегите си, ангажирани с приемането и лечението на детето.

Проф. Литвиненко увери, че се е въздържал от публични коментари до момента, в който са станали известни първите резултати от проверката, за да не бъде обвинен в отсъствие на обективност и неверни внушения. Той подчерта, че когато детето е било прието за болнично лечение, са му били направени всички необходими изследвания, а в първата рентгенова снимка не е имало никакви изменения, будещи тревога. Заедно с пълната кръвна картина, е бил назначен и кръвно-газов анализ, който е показал 98% насищане с кислород, което, според специалиста, означава, че няма белодробна недостатъчност. Близо 4 часа след приемането състоянието на детето рязко се влошава, което по думите на проф. Литвиненко, в медицината е известно като злокачествено протичаща пневмония.

 „От това умират деца по цял свят. За съжаление лекарите не сме Господ“, каза проф. Литвиненко. Той призна, че персоналът на болницата работи в изключително напрежение, защото случаят със смъртта на детето  е разстроил много всички, в това число и младите специалисти, които, по думите му, работят със страх, че ще бъдат неправомерно обвинени.

„И лекарят е човек, който преживява“, каза още проф. Литвиненко

„Всяка година има по няколко такива случая на смърт при деца поради драматично протичане на болестния процес “, каза доц. Атанас Мангъров, педиатър-инфекционист, който участва като експерт в изясняването на случая.

Той сподели, че дори съвсем скоро се е явил също като експерт по такова дело.

Доц. Мангъров обаче изрази недоумение от факта, че детето не е било насочено за лечение към Инфекциозна болница, която е само на 200 метра от Педиатрията, а се е озовало в болница „Лозенец“. Специалистът уточни, че според документацията от болница „Лозенец“, в момента на прегледа състоянието му не е било тежко и не е налагало хоспитализация. Доц. Мангъров потвърди казаното от проф. Литвиненко, че има пневмонии, които се развиват изключително бързо и изходът е фатален.

                    Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZjHA

лекар 21.11.2019 16:42:50

защо се крие името на лекаря от Правителствена болница,върнал детето вкъщи с капки за нос и изгубил ценно време за лечение му.Защо родителите не публикуват неговата снимка?Аможе би този човек е недосегаем,името му започва с Ф и по случайност е съпруг на една близка на сърцето на Борисов кметица

БЛС-Въоръжено Крило 22.11.2019 17:47:50

Не го знам кой е ,но и ние всеки ден преглеждаме бебета и изписваме капки за нос и насочваме деца за ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ. Така,че щом е насочил детето за лечение в къщи значи не е имало никакви тревожни симптоми по това време и не е изгубил ценно време . Така, че ако сте лекар, ако обичате не влизайте в изговора на профаните повтарящи глупотевини за да се налива вода в жълтата журналистика.

Абе бате, 25.11.2019 18:54:25

То май истината боли, а?

чукча 21.11.2019 12:13:52

Ще има ли най-накрая търсене на съдебна отговорност от хора, разпространяващи недоказани обвинения, клевети и обиди - това са медии, пациенти, политици, кибици!? В този случай дори се включи с хули и проф. Гайдарски, нарече ги "некомпетентни и квалифицирани лекари". БЛС от чл. внос плащат петцифрени заплати на адвокати - няма ли да си заработят парите все пак!?

Гост 21.11.2019 12:02:30

Да Ви кажа аз как практикувам: Откажат ли родителите на някое дете хоспитализация - с подпис удостоверяват това, и пред (поне двама!) свидетели! Ако имах възможност и го позволяваше Етиката, бих записал отказа им на видео! Трудно се работи с (1)прости, (2)нагли, (3)арогантни, (4)агресивни и от всичко разбиращи (5) "капацитети", особено ако е пет в едно!

Системен проблем?! ДА! 21.11.2019 11:43:43

Но има ли друга държава, където всички Новини в централните медии да са запълнени с дефектите на здравеопазната ни система с акцент единствено върху "калпавите доктори...". Без дискусия, без адекватен анализ се раздават присъди с единствената цел да се настройва обществото срещу медицинското съсловие и най-вече да се засилва натиска върху лекарите... Достигнахме до там - никой да не желае да лекува сериозно болните... да няма достатъчно спешни кабинети/отделения, вкл. и в Националните ни болници да има същите проблеми?!!! Защо е така, кой е отговорен?! Не са лекарите... Доц. Мангъров е прав - за хеморагичната вирусна пневмония. НИКОЙ ЛЕКАР НЕ ЖЕЛАЕ НЕБЛАГОПОЛУЧИЕТО НА ПАЦИЕНТА И ЛЕКАРЯТ УМИРА ПО МАЛКО С ВСЕКИ СВОЙ ИЗГУБЕН ПАЦИЕНТ. Да се поучим от този пореден нещастен случай. На времето в Либия, на Кадафи, приемахме всички, обърнали се за помощ в спешния к-т и биваха изписани след малко от дежурната клиника - също неефективен и много скъп подход...

Гост 21.11.2019 11:12:51

И друго каза Проф. Литвиненко! "В комисията, която направи проверка на обстоятелствата, при които е починало 3-годишното дете, всички бяхме единодушни, че за това дете е направено всичко, което може да направи всеки един от нас. И лекарят е човек, преживяваме всеки такъв казус... Вие се опитвате да настройвате хората срещу нас лекарите. Това заяви в студиото на Би Ти Ви проф. Иван Литвиненко, член на комисията, създадена по казуса в Специализираната болница по детски болести в София." ОПИТВАТЕ СЕ ДА НАСТРОЙВАТЕ ХОРАТА СРЕЩУ ЛЕКАРИТЕ! Здраве.нет, защо пропускате това? Или ОТГОРЕ, от ДС, забраняват такива коментари?

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 21.11.2019 10:59:40

Дано сега СИКаджийската мутра прочете това (или някой от придворните му го обясни(преведе)(направи разбор)! "ДА СЕ МАХАТ!" "ДА СЕ МАХАТ!" "ДА СЕ МАХАТ!" - Присъдата веднага я раздаде!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...