!
Неделя, 14 Април 2024
31
май
1
 

Проф. Сербезова:

За преодоляване недостига на медсестри трябва да повишим привлекателността на професията

Вторник, 31 Май 2022 | 16:12:29
1

Човешките ресурси са не само най-важният елемент на ресурсите в здравеопазването, но и най-бавно осигуряващият се и най-трудният за регулиране и управление – ефектът от мерките, взети сега, може да се види след 7-10 години. Това казва министърът

Човешките ресурси са не само най-важният елемент на ресурсите в здравеопазването, но и най-бавно осигуряващият се и най-трудният за регулиране и управление – ефектът от мерките, взети сега, може да се види след 7-10 години. Това казва министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос от депутата от БСП Мая Димитрова по какъв начин ще се разреши проблемът с недостига на медицински сестри и откъде ще се намерят фелдшери и лекарски асистенти и този недостиг ще доведе ли до закриване на яслени групи. „Не би ли било по-целесъобразно в яслените групи да се намали броят на медицинските специалисти, а да се увеличи броят на учителите?“, пита още народният представител.

Според министърът основният проблем пред човешките ресурси в здравеопазването е недостатъчният брой медицински сестри. „При тази професия основните идентифицирани проблеми са: ниското заплащане; свръхнатоварването на работното място и недобри условия на труд; недооценяване от другите медицински специалисти, медиите и обществото, липса на ефективно партньорство и равнопоставеност с останалите медицински специалисти в екипната работа; липса на реална перспектива за кариерно развитие и разширяване на компетенциите им; наименование на квалификацията в женски род и феминизиране на професията с всички негативни последици от това. За разрешаване на посочените проблеми при професията „медицинска сестра“ е необходим всеобхватен комплекс от мерки“, казва проф. Сербезова.

Министърът припомня, че с решение на Народното събрание от 1 април е създадена междуведомствена работна група, която да предложи конкретни мерки и срокове за тяхната реализация.

„За преодоляване недостига на медицински сестри Министерството на здравеопазването отчита за най-важно повишаване привлекателността на професията, което е свързано с повишаване на основните трудови възнаграждения на медицинските сестри; намаляване на свръхнатоварването им; оценяване от другите медицински специалисти, медиите и обществото. Паралелно с това е необходимо създаване на условия за обучение на по-голям брой студенти по специалността „медицинска сестра“. Министерството на здравеопазването няма преки правомощия за осъществяване на посочените основни мерки, поради което то може и трябва да има  водеща роля в координирането на процеса по изготвяне на комплекса от мерки, в разработването и изпълнението на които обаче е необходимо да участват редица други институции и юридически лица“, допълва проф. Сербезова.

Министърът съобщава и че по данни на НСИ броят на фелдшерите към 31 декември 2020 г. е 1919 и продължава да намалява, тъй като обучението по тази професия е спряно още през 1999 г. Все пак обаче ресурсът на професията „фелдшер“ все още не е изчерпан. Първият випуск лекарски асистенти завърши през 2018 г. и броят на завършилите до момента лекарски асистенти по данни на Министерството на образованието и науката е 124.

„По данни, получени от регионалните здравни инспекции, към 31.03.2022 г. на територията на страната функционират 197 самостоятелни детски ясли, с разкрити 777 групи в тях, като медицинският персонал е 1877 бр.“, казва още проф. Сербезова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7Mrn

Гост 31.05.2022 19:12:37

И как ще я повишите със заплата от 800 лв. бе хаптекарке ?! Единствения вариант е промяна на финансирането и изключване на частните болници от хранилката на НЗОК. Ама това ти никога няма да го сториш.


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...