Понеделник, 27 Януари 2020
01
март
2
 

За първи път в България беше извършена манипулация за преодоляване на ахалазия

Четвъртък, 01 Март 2018 | 14:15:10
2

За първи път в България беше извършена изключително сложната интервенция перорална ендоскопска миотомия (ПОЕМ) при пациент с ахалазия - тежко състояние, при което човек трудно се храни и преглъща. Сложната манипулацията се реализира в Университетска бо

За първи път в България беше извършена изключително сложната интервенция перорална ендоскопска миотомия (ПОЕМ) при пациент с ахалазия - тежко състояние, при което човек трудно се храни и преглъща. Сложната манипулацията се реализира в Университетска болница „Пълмед“ в Пловдив, от екип начело с д-р Никола Боянов – началник на Отделението по гастроентерология.

„Манипулацията е правена два пъти в България от чуждестранни специалисти, които бяха поканени да направят демонстрация на живо в рамките на конгрес на Дружеството по гастроентерология. За реализиране на подобна манипулация е необходима сериозна подготовка както от страна на този, който я изпълнява, така и от страна на здравното заведение, където тя се прави. Това са подготвен екип, техническо оборудване, специализирани звена за проследяване на състоянието на пациента преди и след манипулацията. След предварителна подготовка, отнела ни около две години, в УМБАЛ „Пълмед“ изпълнихме посочените условия и успяхме да реализираме планираната манипулация“, коментира д-р Боянов.

Ахалазията е невъзможност на долния езофагиален сфинктер да се отваря след преглъщане. Това е състояние, при което човек трудно се храни. Първоначално през хранопровода трудно започват да преминават само твърдите храни, впоследствие трудно преминават и течностите. Стига се до повръщане на храната, която се е задържала в хранопровода, хората отслабват на килограми. Това състояние е много опасно, ако се развие в детска възраст, защото може да се получи изоставане в растежа, което трудно се компенсира. Чрез пероралната ендоскопска миотомия проблемът с храненето се преустановява и хората живеят нормален живот.

„Вариантите за лечение на ахалазията до този момент бяха няколко и всеки един от тях има своите рискове и недостатъци. Медикаментозният е с ограничено приложение и почти не се прилага вече. Възможно е и инжектиране на ботокс в областта на долния езофагиален сфинктер, което води до отпускане на мускулатурата и възстановяване на храненето. Друг неоперативен метод е вкарване на специален балон в хранопровода, който чрез раздуване довежда до разширяване и отпускане на мускулите на долния езофагиален сфинктер. В повечето случаи манипулацията има краткотраен ефект.

Най-ефективният до момента метод е оперативната миотомия по Хелер, извършваща се по лапароскопски път. При него освен мускулатурата на хранопровода се разрязват и 2-3 см от мускулатурата на централния сегмент на стомаха. Манипулацията сама по себе си не е животозастрашаваща пациента, но е важно да се изпълнява от хирург с опит. По-малко инвазивните манипулации са по-добрият вариант“, смята д-р Никола Боянов.

Той представи и алгоритъма на извършената операция: „За да се преодолее невъзможността да се отваря сфинктера, се прави разрез на мускулатурата на хранопровода. Инжектира се високомулекулен разтвор под лигавицата, който подува мястото, а посредством специален ток правим надлъжен разрез. През него прокарваме ендоскопа и с ножа се прави дисекция на подлигавичното пространство. Там „копаем“ тунел в стомаха, след което се разрязва мускулатурата, излиза се от тунела и първоначалният разрез се затваря с клипсове. Тази сложна и изключително прецизна интервенция позволява пациентът да се храни като всички хора.”

С манипулацията, която реализират специалистите в „Пълмед“, проблемът с храненето се преустановява и хората започват да водят нормален начин на живот.

Д-р Никола Боянов съобщи, че пациентът му вече е изписан: „Той е добре, изписахме го 6 дни след операцията. По принцип пациентите се изписват 2-3 дни след операцията, ако съдействат и спазват режима, който им се дава. Няколко дни се приемат бистри сокове, след което се преминава към течни храни, твърда храна и обща диета”.

За сложната манипулация се събира екип от специалисти, които наблюдават процеса и са в готовност при необходимост да се включат. Сред тя са началникът на Отделение в Клиниката по хирургия в „Софиямед“ д-р Сергей Сергеев, гръдния хирург д-р Петко Кирилов, началникът и заместник-началникът на Хирургията в „Пълмед“ д-р Васил Горанов и д-р Спас Господинов.

„За съжаление реализирахме перорална ендоскопска миотомия 10 години след като се лансира в световен мащаб. Тя е изпълнена за първи път от японски хирург. Много важно е да има реално функционираща национална програма за ендоскопско обучение, защото в момента, ако един специалист иска да напредва, единственият шанс е да се обучава е извън страната. Това е скъпо, а понякога и трудно осъществимо“, коментира в заключение д-р Никола Боянов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#KZ6

М.Делин 02.03.2018 09:06:34

Крокодил, а можеш ли да направиш Фиброскопско изследване въобще? Или само четеш в интернет какво правят другите. Като "кучето месар-коментатор" Коментарите са с ИМЕ и на научни форуми. Поздрави!

crocodile 01.03.2018 16:01:18

POEM ima svoite predimstva i nedostatyci. Na purvo mjasto e reflux! Mnogo seriozen problem pri pacienti s POEM. Zatova indicaciite za POEM sa pacienti, koito ne sa "fit" za obsta anestezija! Osven tova pacienta trjabva da e minal prez drugite stadii: balonna dilataciq i Botox predi POEM. No kolko struva 200 UI Botox v Bulgaria i koy moze da si go pozvoli e otdelen vupros!


Още новини
Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите
27.01.2020 17:19:47 Надежда Ненова

Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите

Увеличението, което има в СИМП, ПИМП и МДД се вижда в цените, които са договорени. Това каза пред ...

Д-р Николай Болтаджиев: Печалбите от лекарствата са за фирмите, а не за болниците
27.01.2020 16:47:32

Д-р Николай Болтаджиев: Печалбите от лекарствата са за фирмите, а не за болниците

„Болница „Света Богородица“ преди години заведе процедура пред ЕК заради несъот ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...