Сряда, 25 Ноември 2020
19
окт
6
 

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Понеделник, 19 Октомври 2020 | 17:11:09 Невена Попова
6

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обаче изглежда не ни е отредено да празнуваме. Само за последните дни загубихме четирима лекари, които станаха жертва на COVID-19. В края на миналата седмица с

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обаче изглежда не ни е отредено да празнуваме. Само за последните дни загубихме четирима лекари, които станаха жертва на COVID-19. В края на миналата седмица си отиде от този свят онкологът д-р Петранка Лишанска, след нея затвори очи акушер-гинекологът проф. Георги Хубчев, днешното студено утро ни донесе вестта за кончината на две лекарки - от Хасково и Добрич.

Междувременно броят на заразените медици у нас достигна 1551.

На фона на този злокобен факт, в момент, в който информацията на здравното министерство сочи драматичен ръст на заразените с коронавирус, директорът на спешната болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви, че лечебното заведение изчерпва капацитета си и вероятно ще се наложи разкриването на нови отделения. Без да бъде интерпретирана с паника, тази новина доказва, че ситуацията в страната действително е притеснителна.

За да бъде картината на деня пълна обаче е редно да обърнем поглед към един друг феномен, за който трудно може да бъде намерено рационално обяснение, също както е трудно той да бъде охарактеризиран накратко. И така, след поредния ден с рекорден брой заразени и починали от COVID-19, една социологическа агенция измери, че половината българи не смятат за необходимо затягането на мерките за предпазване от инфекцията. С други думи – нашенецът продължава да живее с няколко представи, които са тотално нереалистични, но затова пък той си ги харесва и се стреми да подчини битието си на идеята да бъде в синхрон с тях. Така философията на нацията се оказа подвластна на няколко интерпретации на коронакризата, синтезирана в следните умозаключения:

Защо трябва да се носи маска, като може и да не се носи?

Защо трябва да носим маската върху носа и устата, като може да ни виси под брадата?

Защо трябва да спазваме дистанция в метрото, в мола или в кварталния магазин, като можем и да се блъскаме един до друг?

Защо трябва да отложим кръщенето и да обясним на родата, че ще го направим след време, като можем и да не го отлагаме?

Защо трябва да се лишаваме от съботното парти, като можем и да си го направим?

И т.н., и т.н.

Едновременно обаче тези хедонистични разбирания, пропити с любов към живота, неусетно се превърнаха в отправна точка за недотам безобидни упреци към медиците и здравните власти:

Искат да ни преметнат, ама ние не им се даваме.

Те ли ще на кажат да носим маски и да не се събираме, говорят ни глупости, но ние не им се връзваме.

Тези ли „лигавници“ ще ме спасят, животът се живее веднъж!

Като не могат да ни лекуват, защото са некадърни, ни залъгват с разни маски и шлемове.

За някои хора ситуацията е сериозна, но за много други си остава един весел карнавал. И тук е мястото да попитаме – достатъчно добре ли е организиран контролът, достатъчно адекватни ли са санкциите за онези, които не спазват мерките, достатъчно твърдо ли се прилагат те? Само като пример ще цитираме Франция – в момента една от най-засегнатите страни в Европа. Там бе въведен вечерен час и глоба от 135 евро за онези, които не го спазват. Правителството изпрати 13 000 полицаи в помощ на местната власт в градовете с най-голям брой заразени и починали.

А междувременно в публичното пространство у нас все по-упорито започна да си проправя път идеята за умората като фактор, водещ до липса на дисциплина. На пръв поглед безобидна, тя се оказа най-удобния параван за безотговорно поведение.

Да, уморени сме, вече дълги месеци вирусът тегне над нас, но дали ако се озовем – ние лично или наш близък, в интензивно отделение, ще се сетим, че сме могли да положим малко усилие, за да превъзмогнем умората и да не стигаме дотук?

Така посрещаме днес Деня на българския лекар. Последните слънчеви лъчи греят в есенното небе, сякаш да ни напомнят, че животът продължава и след всеки мрак изгрява светлина, въпреки всичко. За да дойде обаче този миг, сме длъжни – не само за себе си, но и за хората, които обичаме, да бъдем силни, търпеливи и отговорни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j51A

Лекар 22.11.2020 02:05:50

Достатъчно добре ли е организиран контролът, достатъчно адекватни ли са санкциите за онези, които не спазват мерките, достатъчно твърдо ли се прилагат те? Не, не и не и тука е заровено кучето. А на конспираторите по-долу пожелавам да се заразят с този "несъществуващ" вирус.

възмутен 09.11.2020 23:22:03

излагате се с написаните нискокачествени лирични слова.... По тази твърде сериозна тема.

Иван 22.10.2020 10:21:56

Ха ха!В интензивнотоно отделение ще се озове всеки нещастник,потърсил болнична помощ независимо от какво е болен!Моя приятелка катастрофира и се озова в ковид отделение!!Не знаете какво ни костваше да я измъкнем!Дори и при лекар да идеш за документ,или да питаш за работното му време,те пишат болен!Не минавайте дори покрай болниците!Пазете се от тези тирани!!

Велина 22.10.2020 10:15:51

И как да нося маска на носа,като не мога да дишам?Да не говорим че вдишваме обратно ,това,което издишваме,да не говорим,че тези маски не предпазват,напротив,след това ми пресъхва гърлото и почвам да кашлям!!Това си е направо терор!Разболяват ни с тези маски,с тестовете също,които изобщо не са за откриване на такива вируси!Фалшиви са от всякъде,и тормозят хората да се тестват,че да ги изкарват болни!Какви са тези безсимптомни болни?Пълно безумие!Ами маските навън?Да не дишаме значи,така ли,той , вируса хвърчи из въздуха!Който иска да им вярва!Аз,не!!Искат да ни убедят колко сме болни!Знаем накъде отива това!Молете се Тръмп да спечели изборите,а ако не спечели,недай боже,онзи по-скоро да го гръмнат!!

Прогноза 28.10.2020 12:50:16

На Сламения човек, избран с подкрепата на руските хакери, му е изпята песента! Още малко остана...седмица - две!

Гост 20.10.2020 22:20:27

Дано парите дето взехте за да участвате в манипулацията похарчите безрезултатно за... айде няма да ви кълна. Вие си знаете..


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката
25.11.2020 12:47:40

Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката

"Във времена, в които едни вярват, а други не, в които едни слагат маски, а други не, когато няко ...

COVID погуби още двама български лекари
25.11.2020 12:24:43

COVID погуби още двама български лекари

Почина д-р Ботьо Ботев, управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла, съобщи регионалният сайт briag.b ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...