!
Сряда, 19 Юни 2024
24
юни
5
 

Милка Василева:

За 10 години 15 000 сестри напуснаха България и още толкова - професията

Събота, 24 Юни 2017 | 11:54:26 Надежда Ненова
5

Създаването на медицински стандарт за професионалистите по здравни грижи, с което се ангажира Министерството на здравеопазването е едно от исканията, поставени от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) на първата среща с ми

Създаването на медицински стандарт за професионалистите по здравни грижи, с което се ангажира Министерството на здравеопазването е едно от исканията, поставени от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) на първата среща с министър проф. Николай Петров. „Той прие нашата идея като много разумна и вече е сформирана работна група към министерството, която да започне работа. Нашето настояване е да има стандарти по здравни грижи като приложение към медицинските стандарти по специалности, тъй като нашата работа е изключително многопластова и различна и не може един стандарт да обхване дейността на всички“, поясни пред Zdrave.net председателят на БАПЗГ Милка Василева. По думите й в момента съществуват длъжностни характеристики, които са доста унифицирани и в общи линии служат като приложение към трудовия договор, колкото да се изпълни трудовото законодателство.

Съществува и Наредба 1 за компетенциите на медицинските сестри и акушерките, която регламентира техните задължения при извършване на дейности по назначение на лекар, в присъствие на лекар или като самостоятелни дейности. Стандартите обаче ще регламентират дейностите. „Ще е ясно кой какво прави, защото в момента има донякъде превишаване на правата, поради липса на персонал“, допълни тя.

Милка Василева коментира решението на професионалистите по здравни грижи да запишат в декларация, че достойно заплащане би било възнаграждение за труда им от три минимални работни заплати. „За 10 години 15 000 сестри напуснаха България и още толкова напуснаха професията. Основните мотиви на колегите, които заминаха на Запад, бяха парите. Сега основният мотив вече е отношението, а парите са на второ място. Поради липса на персонал, една сестра трябва да извърши дейностите, които нормално трябва да извършват три или четири. Тя няма време дори да се усмихне на пациента, да не говорим за нейния автономен труд с пациента по отношение на комуникация, разясняване, успокояване. Без нормална заплата не можем и да си помислим, че ще има мотивирани млади хора, които да дойдат в професията. Без възможности за професионално израстване и кариерно развитие, също не можем да си говорим“, каза Василева.

По думите й в момента няма медицинска сестра, акушерка или фелдшер в България, които да работят само на едно место. „Минимум на две, а често и на три. След нощна смяна отиват в следващото лечебно заведение и „синдрома на изпепеляването“ е факт. Няма как хората да бъдат доволни дори и на една по-висока заплата в лечебното заведение, но вършейки работата на няколко души персонал“, допълни още Василева.

Огромен е проблемът и с високата средна възраст на професионалистите по здравни грижи. В детското и училищното здравеопазване тя е 58 години, а общо – 53 години. „От момента, в който имахме изградена асоциация, която вече е институция, ние информираме всички управляващи како се случва. Ние се явяваме и регулаторен орган на професиите. При нас е националния професионален регистър. Само ние знаем движението, всеки наш член има досие с курсове, продължаващо обучение, дори с наложени наказания. Ние съхраняваме информацията, анализираме я и изпращаме доклади, но никой не ни обръща внимание. Имахме много добри контакти с министър Москов и оттам започнахме някакви стъпки за промяна и донякъде успяхме, но за съжаление не достатъчно“, каза Милка Василева.

„Сега ще следим процесите. Много е лесно да кажем утре излизаме на протест, но трябва да видим нещо случва ли се или не. Поне до Нова година, защото сега се прави бюджета на държавата. И ако видим, че там отново сме пренебрегнати, нещата много за кратко ще се случат“, завърши председателят на БАПЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eDSR

следващият 21.08.2017 03:19:00

сестрите взимат реално минималната заплата от 460лв.нищо че по стандарт ги осигуряват на по- голям праг.това е гавра ,принизени до минимума и търпят ,защо ли

Гост 25.06.2017 13:33:44

От МБАЛ гр.Шумен само за 1мес. от ОАИЛ напускат три мед.сестри

Нърс 24.06.2017 21:07:51

Представете си в Психиатриите какви кадри "изпепелени" лудуват!

жели 24.06.2017 15:45:04

Когато нещата станаха необратими, някой взе, че се сети! Браво, Милке! Но твоята заплата гони може би на министъра? Какво те вълнуваха сестрите!!!

24.06.2017 12:35:59

За 10 години 15 000 сестри напуснаха България...и нито един митничар!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция
18.06.2024 17:44:23 Надежда Ненова

Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция

При индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 до 26 препоръката е физическа активност и редукция на х ...

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове
18.06.2024 17:10:04

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването е обещало да осигури средства за уве ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...