Сряда, 30 Септември 2020
13
дек
1
 

Надзорният съвет реши:

Здравната каса ще покрие всички дългове към чуждестранни партньори

Намаляват обемите, за да се ограничат хоспитализациите

Петък, 13 Декември 2019 | 16:34:11 Невена Попова
1

На този етап не се очертават сериозни спорни моменти между Националната здравноосигурителна каса, БЛС и БЗС по отношение на Националния рамков договор за следващата година, проектите и на двата рамкови договора с двете съсловни организации ще бъдат кач

На този етап не се очертават сериозни спорни моменти между Националната здравноосигурителна каса, БЛС и БЗС по отношение на Националния рамков договор за следващата година, проектите и на двата рамкови договора с двете съсловни организации ще бъдат качени на сайта на НЗОК, след като бъде обнародвана Наредбата за основния пакет, защото рамковият договор се изготвя на базата на тази наредба. Това заяви днес след приключването на заседанието на Надзорния съвет председателката му Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването. По нейните думи допирните точки са много и че след допълнително обсъждане и коментари, вероятно на 23 декември ще бъде постигнато пълно съгласие и договорите ще бъдат подписани.

Ще бъдат увеличени цените на някои клинични пътеки, при други ще бъде увеличен престоят. Предвижда се намаляване на обемите, не за да бъдат лишени реално нуждаещи се от болнично лечение, а за да се намалят свръххоспитализациите.Всяко здравноосигурено лице ще има право на профилактичен преглед, а в някои случаи той ще може да бъде извършван и едновременно с посещението при личния лекар по повод на остро заболяване. Няма да бъде допуснат недостиг на направления и за специалист. Допълнителни средства от оперативния резерв ще бъдат разпределени както следва: 6 млн.лв. за първичната помощ, 3 млн.лв. за специализираната и 3 млн.лв. за медико-диагностични дейности. В Националния рамков договор ще бъде включен и текст, който регламентира процент от общите приходи на лечебните заведения ще бъдат насочвани за заплати на медицинския персонал.

Жени Начева каза, че са били проведени над 100 срещи с представителите на БЗС и БЛС и по различните текстове на НРД и напрежението, което е възникнало е било необосновано от гледна точка на факта, че надзорните съвети не са решавали подобни сериозни неща в посоката, която опасения изразиха някои лекари, каза Жени Начева, визирайки тревогата на джипитата по повод ограничения в изписването на лекарства за домашно лечение. Запазва се старият ред, увери тя и допълни, че това се отнася както за монотерапията, така и за комбинираната терапия.

Жени Начева бе категорична, че до края на годината НЗОК ще покрие всички стари задължения към чуждестранни каси в размер на 80 млн. лв. и по този начин вече ще се разплаща с партньорите си само в оперативен порядък.    

НЗОК е разплатила и дължимите суми на болниците, които са осъдили институцията за неизплатена надлимитна дейност, добави Начева.

 

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JgVZ

Кронева нач.отдел НЗОК 14.12.2019 07:18:14

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е по темата.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Във Вътрешното отделение на МБАЛ-Айтос ще се лекуват само COVID-пациенти
30.09.2020 09:39:10

Във Вътрешното отделение на МБАЛ-Айтос ще се лекуват само COVID-пациенти

Болницата в Айтос спира приема на пациенти в отделението за вътрешни болести, защото там ще бъдат ...

Проучване сочи: Над 90% от оздравелите от COVID-19 се оплакват от странични ефекти
30.09.2020 08:59:31

Проучване сочи: Над 90% от оздравелите от COVID-19 се оплакват от странични ефекти

Девет от десет пациенти с коронавирус съобщават, че изпитват странични ефекти като умора, психоло ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...