!
Събота, 27 Юли 2024
12
февр
5
 

Здравната комисия отхвърли предложението за енергийни компенсации на болниците

Събота, 12 Февруари 2022 | 11:27:09 Надежда Ненова
5

Парламентарната здравна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването с 8 гла

Парламентарната здравна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването с 8 гласа „за“ и 10 „въздържали се“.

По време на дебатите вносителят – депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов припомни, че Болничните сдружения настояха с отворено писмо за спешна помощ за високите цени за отопление. Припомняме, че в писмото си Болничните асоциации заявиха, че са необходими  незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки.

„Настояваме да бъдат преразгледани възможностите за отделна компенсация за болничните заведения, за да не се допуска влошаване на финансовата им състояние, особено по време на пандемия“, се посочва в становището на болниците.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК и началник на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов заяви, че Министерството подкрепя всички механизми, които биха подпомогнали лечебните заведения, но не може да бъде пренебрегнато становището на ЕС по отношение на държавната помощ.

Пред здравната комисия зам.-председателят на Българска болнична асоциация (ББА) д-р Цветелина Спиридонова каза, че при липса на възможност да бъдат увеличени приходите, болниците трябва да намалят разходите. „Всеки допълнителен разход в момента, ще доведе до влошаване на качеството. Ние разчитаме на здравната комисия да намери решението всеки разход над 150 лв. на мегаватчас да бъде компенсиран от държавата. В момента разходите ни минават 500 лв. на мегаватчас“, каза тя и допълни, че разходите на едно празно болнично легло са почти толкова високи, колкото и на едно заето.

Според председателя на комисията доц. Антон Тонев цените на енергийните услуги ще слязат рязко надолу през пролетните и летните месеци и освен това вървят преговори с ЕРП да продават електроенергия чрез дългосрочни договори. „Това ще е една от предпоставките да включим този разход в планираните разходи за следващия отоплителен сезон“, каза той.

Доц. Тонев допълни, че правителството е реализирало вече Програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия и която е насочена към всички небитови крайни клиенти, а освен това може да се търси възможност за увеличаване на приходите на лечебните заведения чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Припомняме, че от правителството заявиха, че компенсацията за първите два месеца на годината ще бъде отразена във фактурите, които започват да излизат през февруари 2022 г. Компенсаторният механизъм е на база количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена „задължение към обществото“, с фиксирана сума за подпомагане за месец декември 2021 г. е от 128,98 лева на един мегаватчас без ДДС, а за компенсация за януари 2022 г. - 141,21 лева на един MWh мегаватчас без ДДС.

„Всички искаме да помогнем максимално бързо на лечебните заведения, но така както е предложен законопроекта, че доведе автоматично до санкции от ЕК, защото влизаме в ракурса на държавна помощ“, каза още доц. Тонев. 

 


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZaYE

Гост 12.02.2022 14:02:35

Пълна трагедия е ръководството на министерство на здравеопазването този път

Гост 12.02.2022 13:07:26

Тази министърка като отсъства няма ли заместници, та на заседания на комисията я представлява началник кабинет. Съвсем през просото я подкараха, а уж началник кабинета е юрист от СУ. И председателят на комисията следваше да изиска да дойде заместник.

Burs 12.02.2022 12:13:17

Значи досега можеше да се дават пари за кво ли не, вкл. за първа линия, но сега за тока щяло да е държавна помощ!? Ами тогава има два пътя - доплащане от всеки пациент или затваряне на болниците.

Гост 12.02.2022 13:21:03

Ами за държавните болници- държавна помощ!

Гост 14.02.2022 14:16:27

Ами цената на изборът на екип ще нарасне с още избор на електроенергия- промишлена или комунална. Значи промишлен ток отгоре.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...