Вторник, 21 Март 2023
25
юли
 

Здравната комисия прие компромисно промените в Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите

Четвъртък, 25 Юли 2019 | 18:16:58 Надежда Ненова


Представителността на конгресите и общите събрания на Българския фармацевтичен съюз (БФС) се превърна в ябълката на раздора при гласуването на второ четене на Закон за съсловната организация на магистър-фармацевтите в парламентарната здравна комисия дн

Представителността на конгресите и общите събрания на Българския фармацевтичен съюз (БФС) се превърна в ябълката на раздора при гласуването на второ четене на Закон за съсловната организация на магистър-фармацевтите в парламентарната здравна комисия днес.

В първоначалния вариант на законопроекта, предложен от МЗ, делегатите за конгреса на БФС трябваше да бъдат излъчвани по един на 20 души, а в сега действащия Закон за съсловната организация на магистър-фармацевтите - по един на 10. БСП се обяви изобщо против приемането на изменението и предложи да остане действащия към момента принцип. „Бъркайки се в работата на на БФС, по принцип нарушаваме тяхната автономия. Тъй като обаче има направени предложения от МЗ, ще направя нашето предложение да остане стария вариант“, каза депутатът от БСП д-р Иван Ибришимов.

Според него изборът на един делегат на 20 човека ще намали представителността на малките колегии. „Съгласен съм, че броят на членовете на БФС се увеличава и вече е близо 6600. Съответно трудно се събира кворум при 660 делегата на конгрес, но това нарастване става само в големите колегии от порядъка на София, Пловдив, Варна и не касае малките“.

Здравната комисия прие компромисно решение, предложено от председателя на комисията д-р Даниела Дариткова на конгресите

делегатите да се излъчват по един на 15 души

В мотивите си за предложението д-р Дариткова поясни, че  това ще гарантира представителност и няма да затрудни работата на конгреса. Като пример тя даде останалите съсловни организации като в БЛС се избира един делегат на 75 души в колегиите, в БЗС - един на 25, а в БАПЗГ - един на 20.

По отношение на делегатите, избиране за общите събрание, д-р Ибришимов предложи общото събрание на регионалните фармацевтични колегии с до 200 членове да се състои от всички членове на колегията, а за регионалните фармацевтични колегии с над 200 членове общото събрание се формира на делегатски принцип, при норма на представителство един делегат на двама членове. „Това е пак в посока консенсус, затова предлагам да има норма, но да е в защита на малките колегии. Цифрата 200 е на базата на броя на фармацевтите от списъчния състав на националния електронен регистър на БФС“, каза той.

„Всички депутати настояваме да бъдат разкрити аптеки и в по-малките населени общини. Ние създаваме система, в която решенията ще се взимат само от фармацевтите в големите градове, а в малките, в които реално трябва да се осъществят, се оказва, че фармацевтите нямат глас“, каза и доц. Йорданов.

От своя страна председателят на БФС проф. Илко Гетов коментира, че трябва да се помисли не само за малките, но и за големите колегии и събирането на кворум. „Ако в Пловдив членовете на БФС са 770 и трябва да се съберат над 350 човека на едно място, това би оголило доста общини да нямат обслужване в рамките на провеждането на общото събрание. Смятаме, че въведения делегатски принцип трябва да бъде запазен и съотношението 1:3 е най-целесъобразно.  В София към днешната дата числеността на колегията е 2230, което означава, че при настоящото положение делегатите трябва да са 750 човека, а ако се въведе 1:2 са 1100 човека“, изрази становището си той.

„Опитали сме

да намерим баланс на принципа, на който той е постигнат при останалите съсловни организации“,

каза д-р Дариткова.

Комисията прие текста, според който общото събрание на регионалната фармацевтична колегия се формира на делегатски принцип при норма на представителство един делегат на трима членове. По предложение на д-р Дариткова отпадна и предложението на МЗ решенията на органите на БФС на национално равнище са задължителни за регионалните колегии и за членовете на БФС.

„Всичко, което беше заявено при гласуването на първо четете, че ще се промени цялата конструкция на закона и че не бива да се бърза преди конгреса, за да не създават съмнения, че този закон се гласува с конкретна цел, се оказа илюзия. Това са козметични промени. Реално решенията ще бъдат взети от големите градове, а няма да се чуе мнението на най-проблематичните райони в страната. Неравномерността на разпределението на аптеките е очевидно. Ние създаваме условия за централизиране на решенията“, каза проф. Георги Михайлов.

Припомняме, че при дебатите за измененията на закона на първо четене против промените се обявиха председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов и маг.-фармацевт Аделина Любенова.

„Искам да изразя притеснението си от предложените промени като е видно от всички текстове, че духа на закона се променя. Променя се от децентрализираност към централизираност и авторитарност. На практика от пет човека ще зависи съдбата на всички магистър-фармацевти и се обезсмисля ролята на РФК. Най-притеснително е, че решенията на централните органи не могат да бъдат обжалвани никъде“, каза тогава Костов.

„От името на инициативен комитет, който е подкрепен от 1840 маг.-фармацевти, не подкрепям измененията в закона. Изказвам се като зам.-председател на тази организация в първите шест години от нейното учредяване. Не трябва да се променя този закон три месеца преди изтичането на мандата  на това ръководство“,  каза Любенова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uVvc


Всичко за коронавируса
Още новини
Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от
21.03.2023 14:21:07

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от "Шейново"

Към АГ „Шейново” по съдебен ред има заявена само една претенция до момента. Това заяв ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...