Понеделник, 15 Август 2022
19
апр
14
 

Здравната комисия се заема със стандарта за управление на болниците

Четвъртък, 19 Април 2018 | 10:40:54 Полина Тодорова
14

Първото заседание на Комисията по здравеопазване след Великденската ваканция ще започне с изслушване на Министерството на здравеопазването във връзка с предложения финансов стандарт за управление на болниците с държавно и общинско участие. Прип

Първото заседание на Комисията по здравеопазване след Великденската ваканция ще започне с изслушване на Министерството на здравеопазването във връзка с предложения финансов стандарт за управление на болниците с държавно и общинско участие.

Припомняме, единният стандарт за финансовото управление на държавните болници, предложен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, беше обявен в началото на април. В него е разписано, че цел на стандарта е да се стабилизира финансовото състояние на болниците чрез въвеждане на единни правила за управление на финансовите и човешките ресурси.  Основен момент в него е свързан с факта, че държавните болници, които имат просрочени задължения, не могат да дават допълнително материално стимулиране.

Тази норма предизвика и критичната реакция на съсловието. „Така на практика се изземват всички възможности за прилагане на знания, а защо не и на творчество, от болнични мениджъри, а трябва да се движат по някакви схеми. Всеки един ръководител на лечебно заведение би трябвало да има възможност да прилага методи, които да доведат до възможност за ефективно управление. А кой е този мениджър, който няма да стимулира своите служители - лекари, сестри, санитари, защото лечебното заведение било имало задължения?“, коментира в интервю за Zdrave.net председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Другата точка от дневния ред на депутатите от ресорната комисия е посветена на дискусия на тема „Диагностициране на кръвните продукти и съществуващия инфекциозен риск при кръвопреливане“.
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VMzD

homelend sumiti 22.06.2022 15:06:32

Loans For Everyone. Hello, Loan offers at an affordable interest rate of 2 %. Many banks have rejected you. Do you need to finance your debt consolidation? Do you need financing to help your business get back? I provide loans to interested parties at a very reasonable interest rate of 2%. If you are interested (Whats App) number:+917310847059 contact email id : sumitihomelend @ gmail.com Mr. Sumiti

кредитна оферта за спешни случаи за 24 часа : moutiercatherine@gmail.com 23.02.2019 23:31:05

Давам краткосрочни и дългосрочни частни заеми, вариращи от 3000 до 5000.000 лв, за всички сериозни хора, които са в реални потребности, лихвен процент 3%:

бърз финансиране в рамките на 48 часа в случай на проблеми 06.06.2018 03:28:35

Здравейте Ние сме сериозна група от лица, да се оттегли от това, което на краткосрочните и дългосрочните заеми от 10,000 лв до 5 милиона лв на хората всички сериозни желания, надеждни и достоверни, за да изпълнява заем. Лихвеният процент варира от 3% до 5% в зависимост от годишния размер на кредита, а дължината на връщането на средства, че лицата не искат да нарушават закона за лихварство. Можете възстановени над 1-25 години, в зависимост от максималния размер на привлечените средства. Трябва да се получи кредит: Финансиране ипотечни кредити Инвестиционни кредити Лични заеми Ние сме остана забранява банка и не е нужно банки или по-добре да има проект и се нуждаят от финансиране, лоша кредитна или нужда от пари, за да плащат сметките, да инвестират пари в бизнеса. Нашата организация не е банка и ние го правим nécessitons много документи. Само коректен и надежден кредит. Така че, ако имате нужда от заем, не се колебайте да се свържете с нас за повече информация за нашите условия. Забележително: Трябва да получите доказателство за прехвърлянето на парите си преди всяка форма на плащане. Благодаря

чернописец храбър 19.04.2018 17:06:53

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Elf 19.04.2018 13:10:42

Ostanalite da rabotiat v Balgaria moje da ne se plashta-te sa milndili i latentni homoseksualisti.Na Mindilite-Mindilskoto/Pomiata/ !

. 19.04.2018 12:36:28

Финансирането трябва да е за качество, а не за бройка! За качествен резултат, а не за количество, обслужване на конвейер и отчет по КП! Ако се въведе публичен рейтинг в системата, базиран на подходящи критерии за оценка и обективизиран от прозрачна база данни, може да бъдат стимулирани справедливо лекарите и техните екипи морално и финансово. Защото качество не са само качествена апаратура, най-новите технологии и методи, а именно професионалистите, които ги прилагат, но заедно с етичното отношение към пациента. Необходими са обективна база данни, която да ни даде подходящи критерии за оценка. А и приоритетът само на финансовите показатели изместват отговорността и перспективата за развитие. Здравеопазването ни е стигнало до "'point of no return''. Време е за координирани усилия на цялото общество, постигане на консенсус за национална здравна стратегия и изпълнение, независимо от избраната политическата сила. И да не забравяме, че държавата е лош стопанин и нейните основни функции са създаване на правила и условия на свободен пазар от конкуренти, и надзор/контрол за изпълнението им. Свободен пазар, а не държавно-централизиран, силно деформиран от личните и партийни корумпирани интереси със съответните вредни намеси в управлението на отделните конкурентни субекти.

Dark Elf 19.04.2018 12:34:35

За да се компенсира сътвореното до този момент - болниците поне десетилетие трябва да бъдат управлявани от икономисти и професионални мениджъри , които знаят цената на това което правят .

Гост 19.04.2018 14:34:43

Пожелавам ти да те лекуват в болница на която директор е финансист прилагащ тези принципи. По възможност там да се лекуват и хората коио обичаш и на които държиш.

Dark Elf 19.04.2018 17:10:44

Това ще е за предпочитане - другите изобщо няма да ги има .

аз 19.04.2018 14:31:58

На управленците икономисти трябва да им е ясно,че за качество може да се претендира след като се достигне европейско ниво на финансиране на здравеопазването.

Dark Elf 19.04.2018 17:28:22

Не коментираме нивото на финансиране , защото то няма да се промени . Коментираме нещата , които могат да се поправят за да се възстанови чувството за справедливост .

Гост 19.04.2018 23:11:17

Щом нивото на финансиране няма да се промени и качеството ще пада,и лекари ще липсват. Ще се задоволявате с българското здравеопазване с екстрите му-закъснели линейки,умрели деца,родилки и старци поради липса на лекари и на мотивирани такива.Така е справедливо.

Гост 19.04.2018 12:27:48

Какво творчество ще прилагат бордовете , докарали до фалит лечебното си заведение . Стига с тея творчески напъни и прозрения . У затвора има достатъчно време за творчество .

гост 19.04.2018 11:59:06

Ха, Ха , Ха : "Така на практика се изземват всички възможности за прилагане на знания, а защо не и на творчество, от болнични мениджъри, а трябва да се движат по някакви схеми." Знаем го творчеството и уменията на болничните директори - кражби , далавери , кражби и пак далавери . Единствените методи дето владеят е как да си искат и гушат рушвети . От техните методики за болнично управление , не остана читава болница . Разсипаха се да крадат . Къде е НАП , къде е Специализираната прокуратура ,да ги емне всичките разбойници до един . направо да им слагат белезниците и в панделата .


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Марияна Иванова: В нашия имунизационен кабинет всеки е посрещнат с внимание и грижа
14.08.2022 11:14:29 Невена Попова

Д-р Марияна Иванова: В нашия имунизационен кабинет всеки е посрещнат с внимание и грижа

Д-р Мариана Иванова е завършила медицина в МУ - София, има специалност по епидемиология на ин ...

26,2% положителни проби, един починал (Обновена)
14.08.2022 09:52:39

26,2% положителни проби, един починал (Обновена)

818 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 3127 теста, което прави 26,16 ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...