!
Неделя, 19 Май 2024
19
апр
14
 

Здравната комисия се заема със стандарта за управление на болниците

Четвъртък, 19 Април 2018 | 10:40:54 Полина Тодорова
14

Първото заседание на Комисията по здравеопазване след Великденската ваканция ще започне с изслушване на Министерството на здравеопазването във връзка с предложения финансов стандарт за управление на болниците с държавно и общинско участие. Прип

Първото заседание на Комисията по здравеопазване след Великденската ваканция ще започне с изслушване на Министерството на здравеопазването във връзка с предложения финансов стандарт за управление на болниците с държавно и общинско участие.

Припомняме, единният стандарт за финансовото управление на държавните болници, предложен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, беше обявен в началото на април. В него е разписано, че цел на стандарта е да се стабилизира финансовото състояние на болниците чрез въвеждане на единни правила за управление на финансовите и човешките ресурси.  Основен момент в него е свързан с факта, че държавните болници, които имат просрочени задължения, не могат да дават допълнително материално стимулиране.

Тази норма предизвика и критичната реакция на съсловието. „Така на практика се изземват всички възможности за прилагане на знания, а защо не и на творчество, от болнични мениджъри, а трябва да се движат по някакви схеми. Всеки един ръководител на лечебно заведение би трябвало да има възможност да прилага методи, които да доведат до възможност за ефективно управление. А кой е този мениджър, който няма да стимулира своите служители - лекари, сестри, санитари, защото лечебното заведение било имало задължения?“, коментира в интервю за Zdrave.net председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Другата точка от дневния ред на депутатите от ресорната комисия е посветена на дискусия на тема „Диагностициране на кръвните продукти и съществуващия инфекциозен риск при кръвопреливане“.
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@gvd

homelend sumiti 22.06.2022 15:06:32

Loans For Everyone. Hello, Loan offers at an affordable interest rate of 2 %. Many banks have rejected you. Do you need to finance your debt consolidation? Do you need financing to help your business get back? I provide loans to interested parties at a very reasonable interest rate of 2%. If you are interested (Whats App) number:+917310847059 contact email id : sumitihomelend @ gmail.com Mr. Sumiti

кредитна оферта за спешни случаи за 24 часа : moutiercatherine@gmail.com 23.02.2019 23:31:05

Давам краткосрочни и дългосрочни частни заеми, вариращи от 3000 до 5000.000 лв, за всички сериозни хора, които са в реални потребности, лихвен процент 3%:

бърз финансиране в рамките на 48 часа в случай на проблеми 06.06.2018 03:28:35

Здравейте Ние сме сериозна група от лица, да се оттегли от това, което на краткосрочните и дългосрочните заеми от 10,000 лв до 5 милиона лв на хората всички сериозни желания, надеждни и достоверни, за да изпълнява заем. Лихвеният процент варира от 3% до 5% в зависимост от годишния размер на кредита, а дължината на връщането на средства, че лицата не искат да нарушават закона за лихварство. Можете възстановени над 1-25 години, в зависимост от максималния размер на привлечените средства. Трябва да се получи кредит: Финансиране ипотечни кредити Инвестиционни кредити Лични заеми Ние сме остана забранява банка и не е нужно банки или по-добре да има проект и се нуждаят от финансиране, лоша кредитна или нужда от пари, за да плащат сметките, да инвестират пари в бизнеса. Нашата организация не е банка и ние го правим nécessitons много документи. Само коректен и надежден кредит. Така че, ако имате нужда от заем, не се колебайте да се свържете с нас за повече информация за нашите условия. Забележително: Трябва да получите доказателство за прехвърлянето на парите си преди всяка форма на плащане. Благодаря

чернописец храбър 19.04.2018 17:06:53

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Elf 19.04.2018 13:10:42

Ostanalite da rabotiat v Balgaria moje da ne se plashta-te sa milndili i latentni homoseksualisti.Na Mindilite-Mindilskoto/Pomiata/ !

. 19.04.2018 12:36:28

Финансирането трябва да е за качество, а не за бройка! За качествен резултат, а не за количество, обслужване на конвейер и отчет по КП! Ако се въведе публичен рейтинг в системата, базиран на подходящи критерии за оценка и обективизиран от прозрачна база данни, може да бъдат стимулирани справедливо лекарите и техните екипи морално и финансово. Защото качество не са само качествена апаратура, най-новите технологии и методи, а именно професионалистите, които ги прилагат, но заедно с етичното отношение към пациента. Необходими са обективна база данни, която да ни даде подходящи критерии за оценка. А и приоритетът само на финансовите показатели изместват отговорността и перспективата за развитие. Здравеопазването ни е стигнало до "point of no return. Време е за координирани усилия на цялото общество, постигане на консенсус за национална здравна стратегия и изпълнение, независимо от избраната политическата сила. И да не забравяме, че държавата е лош стопанин и нейните основни функции са създаване на правила и условия на свободен пазар от конкуренти, и надзор/контрол за изпълнението им. Свободен пазар, а не държавно-централизиран, силно деформиран от личните и партийни корумпирани интереси със съответните вредни намеси в управлението на отделните конкурентни субекти.

Dark Elf 19.04.2018 12:34:35

За да се компенсира сътвореното до този момент - болниците поне десетилетие трябва да бъдат управлявани от икономисти и професионални мениджъри , които знаят цената на това което правят .

Гост 19.04.2018 14:34:43

Пожелавам ти да те лекуват в болница на която директор е финансист прилагащ тези принципи. По възможност там да се лекуват и хората коио обичаш и на които държиш.

Dark Elf 19.04.2018 17:10:44

Това ще е за предпочитане - другите изобщо няма да ги има .

аз 19.04.2018 14:31:58

На управленците икономисти трябва да им е ясно,че за качество може да се претендира след като се достигне европейско ниво на финансиране на здравеопазването.

Dark Elf 19.04.2018 17:28:22

Не коментираме нивото на финансиране , защото то няма да се промени . Коментираме нещата , които могат да се поправят за да се възстанови чувството за справедливост .

Гост 19.04.2018 23:11:17

Щом нивото на финансиране няма да се промени и качеството ще пада,и лекари ще липсват. Ще се задоволявате с българското здравеопазване с екстрите му-закъснели линейки,умрели деца,родилки и старци поради липса на лекари и на мотивирани такива.Така е справедливо.

Гост 19.04.2018 12:27:48

Какво творчество ще прилагат бордовете , докарали до фалит лечебното си заведение . Стига с тея творчески напъни и прозрения . У затвора има достатъчно време за творчество .

гост 19.04.2018 11:59:06

Ха, Ха , Ха : "Така на практика се изземват всички възможности за прилагане на знания, а защо не и на творчество, от болнични мениджъри, а трябва да се движат по някакви схеми." Знаем го творчеството и уменията на болничните директори - кражби , далавери , кражби и пак далавери . Единствените методи дето владеят е как да си искат и гушат рушвети . От техните методики за болнично управление , не остана читава болница . Разсипаха се да крадат . Къде е НАП , къде е Специализираната прокуратура ,да ги емне всичките разбойници до един . направо да им слагат белезниците и в панделата .


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...