Сряда, 12 Август 2020
24
апр
8
 

Английски експерт:

Здравната система на Великобритания страда от хроничен недостиг на финансиране и това се отразява в кризата

Петък, 24 Април 2020 | 10:51:16
8

"НЗС страда от хроничен недостиг на финансиране, който е установен от 2010 г." и "възпрепятства отговора й на коронавируса", смята Елиас Мосиалос, преподавател по здравна политика в Лондонското училище по икономика и политически науки, цитиран от dnevn

"НЗС страда от хроничен недостиг на финансиране, който е установен от 2010 г." и "възпрепятства отговора й на коронавируса", смята Елиас Мосиалос, преподавател по здравна политика в Лондонското училище по икономика и политически науки, цитиран от dnevnik.bg и БТА..

Подготвеността за здравна криза с мащабите на тази на COVID-19 беше "очевидно недостатъчна в повечето индустриализирани държави, включително във Великобритания", каза Франко Саси, преподавател по международна здравна политика в Имперския колеж на Лондон.

Бюджетът на НЗС "възлиза на 7.6 процента от БВП, или горе-долу колкото през 2012 г., въпреки че населението и стойността на леченията са се увеличили", посочи Мосиалос. В исторически план, уточни той, този бюджет нарастваше с по около 4 процента годишно, но след финансовата криза от 2008-2009 г., която доведе до драстични бюджетни съкращения в обществените услуги, той се увеличаваше само с по около 1.5 процента в продължение на години. В крайна сметка бюджетът на здравеопазването се увеличи след голям санитарен скандал, аферата "Мид Стаф", когато смъртта на стотици души беше приписана на лошо лечение в болница на НЗС.

Тази хронична липса на финанси води до недостатъчен брой болнични легла: 2.5 на 1000 души във Великобритания при 6 на 1000 във Франция и 8 на 1000 в Германия по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Разликата е още по-голяма при леглата в интензивните отделения, където се води борба за живота на най-тежко засегнатите от коронавируса болни: във Великобритания те са наполовина по-малко, отколкото във Франция и пет пъти по-малко, отколкото в Германия според Мосиалос.

Друго последствие от тези години на бюджетни съкращения е тежкият недостиг на персонал. "В момента в НЗС остават незаети около 100 000 щатни длъжности, или около една от 12", главно при медицинските сестри и лекарите и най-вече в интензивните отделения, които днес са претоварени, отбеляза Мосиалос.

Великобритания, която структурно вече наброяваше по-малко санитари и медицински сестри от Франция или Германия, е една от малкото страни в ОИСР, където броят им е спаднал през последните години, каза Франко Саси.

Една от причините за това положение са трудностите за назначаване поради все по-напрегнати или дори непоносими условия на работа и ниски заплати. Много здравни работници напускат или отиват в частния сектор.

Великобритания реагира на кризата с COVID-19 като повика обратно на работа пенсионираните лекари и медицински сестри, но тъй като тези хора са в напреднала възраст, самите те са уязвими и възможностите им за действие са ограничени.

"Не сме завършили анализите си, но има ясни признаци, че където има по-добър капацитет за прием в интензивни отделения, смъртността е по-ниска", изтъква Франко Саси.

Фиона Джонсън от специализирания в здравеопазването аналитичен център "Нюфилд тръст" също посочва, че с пандемията "бяха отложени много операции", които не са свързани с COVID-19, което може да коства много на общественото здравеопазване на по-късен етап. Освен това "ще имаме изтощени здравни работници и това ще е отделен проблем. Засега сме насред бойното поле", добави тяКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Js%#

Команданте Че Говада 26.04.2020 12:50:25

голем нещастник

стар доктор 24.04.2020 12:36:14

През 2017 г. неправителственият фонд за общност от САЩ публикува своята оценка за ефективността на системите за здравеопазване в единадесет държави с високи доходи (Русия не е сред тях). САЩ заеха последно място в тази класация, а Великобритания - първо.

Dr_Doolittle 24.04.2020 13:37:27

Ефективността на здравните системи е тази на страните в които няма доктори с куфари на летищата, другарю . В които тъпанарите изгонили докторите си сега чакат да имат доктори и ангажират студенти 4 и 5ти курс за борба с пандемията. Ето това е липсата на ефективност осен идиотщината. Дрънкайте си комунетата за империалистите в САЩ , защото не сте видели графиките коя страна има най много реанимационни легла и вентилатори на 1 милион население. Да, не е матушаката ти , а САЩ ....

crocodile 24.04.2020 11:42:29

Две малки уточненя: първо - правителството на БоДжо опрости всички дългове на NHS в условията на епидемия / над 23 млд паунда/. Второ: програмата за рестрикции в сферата на NHS, приета още преди 8 години след катастрофалното управление на Тони Блеър и компания на сектора здравеопазване имаше за цел модернизиране на здравната система чрез въвеждане на иновативни методи на лечение! Включващи и плащане на здравните услуги от всички, които не си плащат данъците редовно! Нека да не плачем на чужд гроб, а да си гледаме собствената кочинка! Здравна система като тази в България няма никъде в Европа! Българският пациент плаща повече за лечение и операция официално, отколкот английският пациент доплаща за същото в частна болница в Англия при налични здравни застраховки!

Гост 24.04.2020 13:30:26

A какво плаща българскиятт пациент .бе скъпи ? Нима смятате внсоки по 30 евро за достатъчни една система д се води солидарна здрвна система . Да не говорим,че никой не плаща за децата,пенсионерите и т.н . Българската солидарна уж здравна система е FAKE .Тя не събира вноски ,които да позволяват адекватно заплащане на българския медициснкис персонал дори ,а всякакви тъпанри кряскат по форумите как си плащали и били осигурени и как нямали здравно обслужване ,а трябвало да си плащат. Айде стига с лицемерието. Не може да направиш тунинг на Семашко и да се водят всички ' осигурени'

Гост 24.04.2020 11:08:35

"Бюджетът на НЗС възлиза на 7.6 процента от БВП" А колко е у нас, в проценти? Извинявайте за политнекоректното питане! За бюджет в цифри изобщо не смея.

Гост 24.04.2020 11:08:14

Тези статии за проблеми на западните здравни системи са толкова гротескови на фона на жалката Бочкова кочина , отделяща с дестилетия финансови средства за здравеопазване ,колкото средната африканска държава за същото.....И тепърва предстоят шамарите тук за глупавото население с наглите управници

Гост 24.04.2020 11:27:20

Aфрикански средства,ама ламтежи да се лекуват по английски.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.
11.08.2020 17:14:55

18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.

19 903,6 млн. лв. са отчетените в Европейска система за интегрирана статистика на социалната ...

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината
11.08.2020 16:51:33

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината

51% спад на плащанията от началото на годината е регистрирала РЗОК-Плевен, съобщи БТА. Причината ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...