!
Неделя, 21 Април 2024
20
февр
37
 

Боян Бойчев:

Здравният министър и управителят на НЗОК не биха могли да работят заедно. Един от двамата трябва да си тръгне

При всяко положение нещата щяха да ескалират в този пункт - неплащане на чуждите болници, каза бившия шеф на Касата д-р Румяна Тодорова

Вторник, 20 Февруари 2018 | 17:00:36
37

„Моята позиция е, че МЗ и НЗОК трябва да работят в синергия. Това, което аз наблюдавам е едно излишно противопоставяне на позиции, като крайният резултат не е добър за здравеопазването“, каза пред БНР Боян Бойчев, представител на работодате

„Моята позиция е, че МЗ и НЗОК трябва да работят в синергия. Това, което аз наблюдавам е едно излишно противопоставяне на позиции, като крайният резултат не е добър за здравеопазването“, каза пред БНР Боян Бойчев, представител на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК. „На този етап здравният министър и управителя на НЗОК не биха могли да продължат да работят заедно и е необходимо един от двамата да си тръгне“, допълни той.  

Боян Бойчев подчерта, че не разполага с цялата информация и не може да се ангажира с това кой е прав и кой греши в конфликта между управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. „Това, което мога да кажа е, че с г-н Ананиев в предишното му амплоа като председател на Надзорния съвет, сме работили почти две години и моите лични впечатления са само положителни от него“, каза Бойчев.

Той обясни механизма, по който са натрупани задълженията към чужди здравноосигурителни каси в ЕС. „Основно по две пера. Едното е за лечението на български здравноосигурени лица в чужбина, при условие, че подобни грижи и процедури не се извършват в България. Това е прословутия формуляр S2. И втората част, която е свързана с оказването на спешна помощ на български граждани, пребиваващи в конкретните държави, членове на ЕС. Механизмът е след получаването на информацията за извършена услуга, НЗОК има 18-месечен срок да се разплати, след което тази сума става дължима. За 2017 г. дължимата сума е 90 млн. лв.“, каза Бойчев.  

По думите му източването на Здравната каса с помощта на български лекари в чужбина се случва по схема. „Имам споделена информация, че част от българските лекари, работещи в Германия, например, имат нужните контакти с техни колеги и пациенти да извършват тъй наречената спешна помощ, която в никакъв случай не е спешна. По този начин една процедура, която в България би струвала 100 единици, в Германия същата услуга е многократно по-скъпа“, поясни той.

„Въпросните задължения не само трябва да бъдат наблюдавани, но и управлявани активно. Едно от ограниченията обаче, които ни се налага е, че пълна информация в медицинския си вид, не може да ни бъде предоставяна от другите здравни каси“, завърши Боян Бойчев.

„Не обичам скандалите. Със скандал не се решават никакви проблеми, особено в здравеопазването. Не съм очаквала такъв скандал. Познавам по-добре г-н Ананиев, който е един изключително уравновесен човек, който блестящо познава финансовите процеси в страната и наистина не го очаквах. Но става ясно, че е много трудно да се работи в здравноосигурителните системи. От една страна това не е чиста медицина, а от друга страна не е чиста математика и счетоводство. Много знания трябва да има и много процеси да се извършват. Човекът, който се занимава с това, трябва да познава блестящо системата, да познава всички подводни камъни, които са вътре, да познава психиката на лекарите и пациентите, за да може да се справи“, каза пред БНР и д-р Румяна Тодорова, бивш шеф на НЗОК.

Та беше категорична, че няма политически игри в тази ситуация. „За мен нещата щяха да ескалират в този пункт, неплащане на чуждите болници. През 2009 г., след първия ми мандат, всичко беше разплатено. Когато се върнах през 2013 г. заварих над 100 млн. неразплатени задължения. И се оказа, че в стремежи си да задоволи исканията на българските лекари, НЗОК някак лековато се позовава на 18-месечния срок и по този начин е затънала в дългове към чуждестранните болници.  През 2013 г. не беше възможно да се покрият каквито и да било суми от дължимите. 2014, когато вече и г-н Ананиев беше председател на Надзорния съвет, всички излишни средства след актуализацията на бюджета бяха даден за покриването на тези суми, ако не се лъжа, около 60 млн. лв.“, каза д-р Тодорова.  

Тя допълни, че макар проф. Плочев да не е дал разчет на средствата, най-скъпите услуги са за плановите пациенти, които не могат да получат съответното лечение в България.

„Аз, на мястото на професор Плочев, бих обсъдила този въпрос много остро и настоятелно първо с Надзорния съвет. Нека Надзорният съвет да излезе с това тревожно писмо до парламента, но сега вече е много късно. Тревогата трябваше да бъде вдигната, когато се правеше бюджета на НЗОК, каза д-р Тодорова относно писмото, искащо актуализация на бюджета на НЗОК“, завърши д-р Тодорова.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nCVJ

NZOK 24.02.2018 12:51:19

стига с тази Деса Гайдарова,много й дигате авторитета,та тя дори не може да пише.....какви промени...пенсионерите и тя навън от нзок и всичко по старому...да си подава оставката за това,което сътвори,какво е дала или направи добро за нзок ...НИЩО..само интригите й

RZOK 24.02.2018 12:38:03

Жени Начева и Ананиев остават ,това са подготвените хора в системста с Плочев и главната му секретарка си тръгват.Хора вижте как се говори и държи този Плочев,истината е,че това не му е работата.

Лекар 23.02.2018 13:08:05

Плочев - министър! Трябва ни честен човек. Ананиев и Начева, подайте оставка.

Гост 23.02.2018 13:04:16

Боян Бойчев трябва да си тръгне-ръси само глупости!

Гост 21.02.2018 00:11:53

Този галфон Бойчев има средно образование и от нищо не разбира. Там е за да събира комисионните на шефа си, комсомолският секретар на “работодателите”. Четете стенограмите и ще разберете, че единствените му изказвания са да заклеймява лекарите като крадци и да пледира да не се отделят пари за дейности, защото ги крадат. Но за лекарствата си сваля гащите. Ако ви попадне в кабинета не го туширайте, такъв кеф ще му доставите, който не заслужава.

СУДЖУЦИТЕ 21.02.2018 07:11:01

6+ Точен коментар!

Гост 20.02.2018 23:45:10

Лелеее, и Румяна Тодорова изпълзяла от дупката и дава акъл. Голяма наглост

гост 20.02.2018 22:08:29

Плочев е прав да иска пари за да се разплати с чуждите каси... Досега са 207 млн ,но съм убеден че 2018 ще са много повече от 200 млн лв .Да не забравяме че документ S 1 дава право на пенсионерите да се регистрират в друга държава от ЕС и там да се лекуват безплатно ,а да плаща НЗОК..За 2 месеца са ме питали четири семейства за този документ .Възрастна двойка чиито деца са в Париж ще се регистрират там за да си сменят БЕЗПЛАТНО коленни стави ,после безплатна рехабилитация .и т.н Не знаеха стойността на цялото лечение ,но тук им искали за ставите 5000 лв.Там безплатно +рехабилитация и плаща НЗОК .Е тези хора източват ли НЗОК?Бойко тях ли нарочи за организирана престъпна група???И когато идват пари от Европа и потъват у нас ,ББ казва че ги усвояваме.Когато ние трябва да платим версиите си плачем че "източвали "парите ни чужди лекари и алчни пациенти които с автобуси заминавали да се лекуват в чужди клиники...Май тоя път номера няма да мине????

Плочев, 20.02.2018 21:36:44

Пускай новия устройствен правилник на НЗОК и закривай масово дирекции. В централата на касата трябва да останат не повече от 50-60 почтени и качествени служители. Почтени и качествени, а не интриганти и работещи срещу интересите на НЗОК и техният работодател - българският ЗОЛ! Изривай ги! С която и да започнеш, няма да сбъркаш. Всичките са креатури на Начева. Нея най-много я боли, че не е разбрала първа за писмото. От три петилетки всичката информация минаваше през нея и я филтрираше, но до буквално оня ден.

???????? 20.02.2018 22:25:31

Каква е тази политика в НЗОК да се обявяват конкурси за експертни длъжности, на които се явява само служителят, който заема вече тази длъжност?! И така "състезавайки" се сам със себе си той "печели" конкурса и отново "заема" същата длъжност!???? Назначават го отново на същата длъжност, но вече с много по висока заплата!?

Гост 20.02.2018 22:28:50

Заради това в НЗОК трябва да работят 50-ина човека. Това с конкурсите е прилагано от всички и то в страшно уродливи размери. А пък Кръстева на килограм си ги назначаваше и без конкурси

Гост 20.02.2018 22:53:30

А за какво са тези конкурси, като ги "печелят" техни хора!Пълен цирк, най посредствените най добре се представят на конкурса! Възмутително!

Потърпевш 20.02.2018 21:15:12

Целият, ама целият Надзорен съвет е за е....не! Надзорниците са едни тюмбели, лапащи големи заплати от здравните осигуровки и комисионни от лобитата в чийто интерес злоупотребяват с парите на здравно-осигуряващите се!!! Управителят на НЗОК е просто бушон, който изгаря, ако е честен човек и не е съгласен със злоупотребите или много се размиришат далавери със здравните осигуровки. Къде беше честността на "великия финансист" Ананиев като надзорник, когато Дянков отмъкна в интерес на ГЕРБ 2 000 000 лв. от парите за здраве ????

ПАЦИЕНТ 20.02.2018 20:54:54

".......Боян Бойчев: Здравният министър и управителят на НЗОК не биха могли да работят заедно. Един от двамата трябва да си тръгне....." И ДВАМАТА ТРЯБВА ДА СИ ТРЪГНАТ!!!! И ЩЕ СИ ТРЪГНАТ - ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!!! АНАНИЕВ ПО-НАПРЕД - СЛЕД КАТО СЕ Е ПОДВИЗАВАЛ ТОЛКОВА ВРЕМЕ В НАДЗОРА НА НЗОК НОСИ ГЛАВНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА БАТАЦИТЕ И ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ПАРИТЕ НА ЗДРАВНО-ОСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ !!!

Гост 20.02.2018 20:24:29

Гледах по Нова телевизия репортаж с Плочев.Видно е че този човек не е съвсем наред.Има нещо нередовно в него.Психично болен ли е ,някаква характеропатия ли е , нервите ли не го държат ? Но определено нещо не е наред с него.Направо ми стана жал за този човек . Според мен е психично болен и вече декомпенсира.

лекс 20.02.2018 20:15:41

Да се закрие тая проклета НЗОК, или просто да премахнат монопола... Това не се търпи вече!

НЗОК 20.02.2018 20:09:52

Десислава Гайдарова трябва да остане главен секретар на НЗОК. От години това е единственият човек на този пост, който е наясно с това, което върши. Но на приятелския кръг около Жени Начева това не се харесва. А този приятелски кръг стои там единствено за да пази т.нар. СХЕМА. сХЕМА, която краде най-нагло от парите за здраве, ощетявайки и лекари, и пациенти.

Гост 20.02.2018 20:22:09

Няма как да я държат, защото им обърка плановете. Воят е неистов защото разбърка кошера, а търтеите се оплакаха на пчелата-майка Жени

Гост 20.02.2018 21:14:24

Галя Йорданова и Зоя Вълева всеки ден пищят на Жени Начева срещу Гайдарова, откакто тя им напипа игрите. Няма да ви минат гнусните номерца. Тръгвайте си от касата вкупом с Начева.

Гост 20.02.2018 21:27:53

Не са само те. Има директори на дирекции с постоянно присъствие в кабинета й в МЗ

БЛС-Въоръжено Крило 20.02.2018 20:07:49

Дори да си отиде проф Плочев, Ананиев ще е следващия, ама много тежко вече пострадал обрал пешкира и изхвърлен като мръсна мачка. Боко ще го бие оттук до Банкя по червендалестата кратуна, защото пак лъжите няма да са се реализирали. За N-ти път пак . Просто няма как да се реализрат болшевишките илюзии за здравеопазване без финансиране и крепено само с манипулации, инсинуации и милиционерски сценки. Пък нека си изграждат теории как да караш бензинов автомобил с вода, с трици да ловиш маймуни и да задържаш лекари да ти работят без пари с комунизъм

Гост 20.02.2018 20:01:40

Слушай Финансовият недостиг на НЗОК е около 400 млн. лева Към момента финансовият недостиг на здравната каса за 2018 година е от порядъка на 400 млн. лв. Освен 270 млн. лв., които дължим на болници в чужбина, се оказва, че здравноосигурителната институция дължи и 123 млн. на родни лечебни заведения. Информацията съобщи пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Гост 20.02.2018 19:56:15

Някой да провери, но мисля ,че спешната помош се осигурява на чуждите граждани на реципрочна основа и не се заплаща през фондове. Заплащат се плановите хоспшитализации , лабораторните и образните изследвания там, оперативните интервенции ,химио- лъчетерапия. Спещната помощш в ЕС се осигурява безплатно на всички граждани от общността. Здравната карта (ЕЗК) , която получават излизащите наши граждани важи само за тази спешна помощ. Да не говорим ,че според Боко и компанията му лъжци излиза ,че във всяка германска спешна помощ работи българин, да не говорим ,че дори да има такива единични случаи те не са повече от италианските в германия и далеч, далеч не може да направиш 271 милиона дълг. Изобщо който говори ткива неща трябва да бъде публично як ошибан, ако не може да докаже такива твърения,

Гост 20.02.2018 19:44:34

Има един момент, който поне за мен ОЧЕВАДЕН - дори да приемем, че хора отиват да се лекуват в чужбина те са си в правото съгласно еврозаконите. На същия принцип един германец може да дойде да се лекува у нас и това е напълно законно. А от думите на бибитко излиза, че това е незаконно. Защото източват значи, че всичко това е измама и противозаконно. А то не е. Интересно, че никой не излиза да го каже това.

Компетентен 20.02.2018 19:40:16

Груба дезинформация . Възможно е да има единични случаи , в които многобройните български лекари в чужбина да са приели и обслужили близки , роднини или приятели . Но това не е основната маса . България е член на ЕС и не може да мърда - със сигурност има и чужденци , които попадат в наши болници и за това също се плаща . Процесът е двупосочен. Просто без поне 12 % здравна вноска от всички и реални суми , с които държавата да осигурява своите контингенти нищо никога няма да е както трябва в здравеопазването . Не Ананиев да дойде , а пралеля му - от пръдня боя не става . Това е положението . Илюстрация - болницата в Добрич - областна - няма дългове . Днеска 5 хирурга подадоха оставки . 850 лв за началник на отделение с 30 год. стаж. Ето това е - държавна болница няма дългове , ако с труда си лекари и сестри спонсорират системата . Това искат ГЕРБ и Ананаиев от всички нас .

БЛС невъоръжено крило 20.02.2018 19:37:52

Заедно с Плочев трябва да си тръгне и неговата партийна секретарка - Десислава Гайдарова, която го съветва да прави само глупости, с които той се издънва тотално.

Гост 20.02.2018 19:54:09

Искате да си тръгне, за да продължите с измамите, далаверите и шмекеруването. Щото 10 години в касата останаха само търтеите, пенсионерите, доносниците и тези които са се оплели в далаверите и смучат. А Гайдарова ви пречи да си продължавате по старому

РЗОК 20.02.2018 22:44:51

Ей, ама наистина търтеите, пенсионерите, доносниците са на почит не само в НЗОК, но и в РЗОК. Не стига, че не могат да работят както трябва, защото нищо не разбират, всичко им е трудно, но за сметка на това компенсират с интриги , доноси, клюки пред началници и директори /които прочем не са по различни от тях / . Способни на какви ли не мизерии, натискат столовете и опикават тоалетните, но нямат намерение да си тръгнат.Нагли, не им пука от нищо, пилят нервите на останалите, а пазят техните, така или иначе нищо не губят. Но , защо да си ходят, като никой не ги пенсионира, тъй че не са виновни те, а директорите, които ги държат без да мислят за останалите служители. Всъщност на началниците не им дреме за никого, заети са със собственото си благополучие и оцеляване, а пенсионерите са им пътеводна светлина и пример за това...............

ДоГост 20.02.2018 19:54:09 20.02.2018 20:07:45

Изпий две ракии и се успокой и виж нещата такива каквито са.Стига писа глупости, защото БЛС невъоръжено крило ще се сети кой си.Аман от ДС.

Гост 20.02.2018 20:13:53

Какво БЛС си ти, измисленяк? Айде марш да лижеш задници, като памперсите и телкаджийките на Кричим

БЛС-Въоръжено Крило 20.02.2018 19:22:13

Имам споделена информация, че част от българските лекари, работещи в Германия, например, имат нужните контакти с техни колеги и пациенти да извършват тъй наречената спешна помощ, която в никакъв случай не е спешна Е това са ИНСИНУАЦИИТЕ НА ГОСПОДАРЯ ТИ БОКО В друг словоред .Аз пък имам споделена информация ,че си гей и ти се правят спешни сексуални услуги , а те не са спещни .Ходи доказвай сега мойта споделена информация която на село наричат КЛЮКИ И ЖЪЛТЕВИНИ . Идиотчета забравяте, че лекар в Германия трябва да фактурира тази дейност ,чрез ГЕРМАНСКИ ФОНД, не конгоански или албански. Смешно нали ? Да не говорим ,че лекар там взима 7000 евро месечно ,пази работното си място и НЯМА НУЖДА да се занимава с вас галошите от ориента . Хайде кажете измишльотините си на германската прокуратура като сте такива мъже , да видим те до какви разследвания и заключения ще стигнат .Това там не са ви българските медии и услужливата прокуратура в балканското ви гето, където лесно се хвърлят обвинения бомбастично и след това нищо подобно не се доказава -справка Фонда за лечение на деца, обвиненията на Цецо Физкултурника към лекарите , милионите медикаменти изнсесени през граница и куп други милиционерски активни мероприятия.

Гост 20.02.2018 20:18:20

Браво, колега! Право в очите на комунистите! Идва Видовден.

Гост 20.02.2018 19:17:03

Егати и МЗ-то щом детската учителка от Грудово Янка Кюркчиева е съветник.

Гост 20.02.2018 19:37:57

Пак ли тази Янка???? Тя не беше ли комунистическа активистка? Аман от нагли простакеси

Гост 20.02.2018 19:09:07

Само синдикалните плужеци още не са се изказали. Или съм пропуснал излАзянето им ?

Гост 20.02.2018 17:14:19

В реда на нещата е г- н Плочев да стане министър .

Доктора 20.02.2018 17:29:43

Ха хахахах,а Ананиев зам.министър!;)


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...