Вторник, 17 Май 2022
18
ноем
4
 

Чертаят плана за обособяване на чисти от COVID oт болници

Здравният министър: Всичко, което виждаме в момента, е резултат от липсата на реформи

Паднаха всички маски и ние видяхме истинските лица на хората и на здравната система, посочи проф. Ангелов

Сряда, 18 Ноември 2020 | 10:07:54
4

До края на седмицата областните управители ще трябва да изготвят предложения, свързани с обособяването на лечебни заведения за пациенти с COVID и на такива без заболяването. Впоследствие част от тях ще залегнат в заповеди на Министерство на здравеопазв

До края на седмицата областните управители ще трябва да изготвят предложения, свързани с обособяването на лечебни заведения за пациенти с COVID и на такива без заболяването. Впоследствие част от тях ще залегнат в заповеди на Министерство на здравеопазването и ще се премине към новата организация на системата, свързана с идеята за създаването на „чисти“ от COVID болници. Това стана ясно от интервю на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред БНТ, по време на което той отговаряше и на зрителски въпроси. Възможно е ненавсякъде това да е възможност или да няма нужда в конкретната област, посочи още той.

Здравният министър поясни, че новите мерки, свързани с организацията в сектора, ще се въведат при достигане на 600 заболели на 100 000 души на 14-дневна база. В момента наблюдаваме какви са числата, имаме ясен план за действие и го следваме стъпка по стъпка, заяви здравният министър. „Не всичко е COVID в страната. Имаме спешност и пациенти, които имат нужда от лечение сега, на момента, които нямат COVID, и ние трябва да им гарантираме грижа, и такива, които са с COVID по всички профили, на които също трябва да гарантираме достъп и навременна помощ“, заяви той.

Здравният министър беше категоричен, че спирането на плановите операции няма да доведе до забавяне на лечението на хора, които имат нужда от неотложна помощ и изтъкна, че не са спрени операциите по спешност, както и онкологичните операции. Той отбеляза, че българските лекари са изключително отговорни към пациентите си.

Според него проблемите в здравния сектор са многогодишни и се дължат на липсата на реформи. „Всичко, което виждаме в момента, е резултат от липсата на реформи много години назад. Или незавършването на реформата такава, каквато беше започната. Сега обаче моментът не е за реформи и за предприемане на резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока“, коментира той. Основната цел по думите му в момента трябва да бъде системата да работи като едно цяло, колкото и да е трудно и каквито и усилия да коства това.

Здравният министър изтъкна, че страната ни разполага с достатъчно болнични легла, но липсват лекари и медицински сестри. Този проблем е в целия свят. В нашата страна тази професия обаче по думите му поради различни причини е загубила своята привлекателност.

Запитан какво ще се направи, за да се задържат медиците, останали у нас, той припомни планираното увеличение на трудовите възнаграждения в системата. Проф. Ангелов припомни и че от 1-ви януари заплатите на лекарите ще бъдат увеличени с 600 лв., на сестрите с 360 лв. и 120 лв. за санитарите.

Според него обаче е налице известно противопоставяне между съсловията. Кризата с коронавируса доведе до там, че паднаха всички маски и ние видяхме истинските лица на хората и на здравната система като такава - и те не са никак добри, коментира той.

Много частни болници в страната помагат в битката с коронавируса, отбеляза още той и благодари на всички лечебни заведения, които са разкрили структури за COVID. Като положителен пример проф. Ангелов даде Пловдив. „В момента системата диша“, заяви той. Натискът върху системата обаче е огромен, подчерта здравният министър. Той разказа и за среща с личните лекари, като обясни, че те се търсят непрекъснато и работят извън предела на човешките възможности.

Проф. Ангелов за пореден път заяви, че няма недостиг на медикаменти в страната и апелира населението да не се презапасява излишно.

Запитан за нуждата от налагане на втори локдаун, той посочи, че това е изключително тежка мярка. В момента имаме призиви тя да се случи, заяви министърът, но обясни, че трябва да се анализира дали подобна стъпка ще намали случаите на заболяването. В страните, в които има наложени подобни мерки, не се наблюдава особен спад в броя на новозаболелите, заяви той, като допълни, че всяка една мярка е възможна, но при такъв сценарий правителството ще трябва да осигури компенсации за всички засегнати сектори.

Според здравния министър подготовката на системата през лятото е била абсолютно адекватна. Считам, че България се справя, посочи той.

Министърът благодари на всички представители на здравната система, но и на хората, които спазват мерките. Всички заедно можем да победим тази инфекция, когато действаме с разум, а не с емоция, завърши проф. Ангелов.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dF8%

Проста сестра 22.11.2020 10:40:42

Недостиг на медикаменти в страната няма, ама лекарства в аптеките нямааа! Голям смях, аз какво да кажа вкъщи като се върна при болните ми роднини - министъра каза, че недостиг на лекарства няма, ама не можах да ви купя лекарствата, щото това в аптеката не го знаят!!!

Спешем медик 21.11.2020 22:21:33

Не е казал министъра, че увеличава заплатите със 600лева,а че ще даде бонуси към заплатата.... веднъж, два.... колко пъти не чух

crocodile 18.11.2020 21:10:35

Липса на реформи, визия и желаие за промяна, както стари к..ви и пе..ли в кочинката рефрома не правят! Това прозрение е май малко закъсняло!? Държавата България си отива, както арменците от Нагорни Карабах и белите в Северна Америка / добрият средно богат бял мъж е на изчезване в Щатите/. Има ли спасение? Има: 1 Вариант - 5000 човека от така наречената политическа класа, включваща и лекари - в Белене! Уау, ми това не е демократично! Тогава: среедноевропейски стандарти за брой персонал на едно легло във всяка болница, съотношението е 1:5 плюс адекватно финансиране на всяко заболяване ! Така с прости неща реформата ще стане и ще останат наистина адекватен брой болници! Но едва дали - дори този сайт брани интересите на цънцаина Тиков и ибрикчиите! Веригата от наши хора, заети в "усвояване" на парите за здравеопазване ни дърпат назад, колкото и да ни се иска със старата Волга на Семашко / демек българко здравеопазване/ да караме по немски аутобан и да искаме да не ни задминават, мерцедеси, аудита и други разни коли! Няма как да стане и затова държавата България ще изчезне като такава до 2050 година! Хубавата новина е, че новите "варвари' ще ни взвмат опинците на нас бедните, но виж от Тиквопитека, Внуците на Генчо Начев и Минетчийски ще ги оберат здраво и ще ги докарат до нашия хал, на който сем сега! Така поне са се развивали нещата при всяко поробване! Не е лошо милиционерите от време на време да четат и по малко история, щото после и вазелина няма да им помогне!

anonimen 18.11.2020 11:58:57

Maskite padnaha i svetat vidja uzasa na Invasijata ,spoletjala cjaloto covecestvo .Pojaviliyat se virus COVID e v nastaplenie ,toy e nevidim zatova e strachen .Okopnata voyna s virusa zadalzava vseki da prekasne komunikaciite mu,dori i s nesaglasieto na taka narecenite mu prijateli ot obchtestvoto na ,,Svobodnite hora,, nepriznavachti nichto i nikogo,tupachti se po gardite kato paziteli na Svobodata ,a predizvikvachti haos v sistemata na Novijat svetoven red...Invasion Front...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...