!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
22
март
5
 

Здравният министър: Живеем в безпрецедентна криза

Поръчали сме ваксини за две Българии

Понеделник, 22 Март 2021 | 09:43:14
5

Живеем в една безпрецедентна криза. Такава криза става веднъж на 100 години. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той коментира налагането на новите ограничителни мерки и техния срок от 10 дни с призив &bdqu

Живеем в една безпрецедентна криза. Такава криза става веднъж на 100 години. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той коментира налагането на новите ограничителни мерки и техния срок от 10 дни с призив „всички учени, всички математици, биолози, лекари и политици най-вече да прояват малко смирение“. Нека да се научим на изкуството на малките крачки, както казва Екзюпери. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране или на социално събиране, където има много хора. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим, апелира здравният министър.

Той подчерта, че идеята на затварянето има една-единствена цел, а именно да намали разпространението на вируса, за да може системата на здравеопазването да работи нормално. Ангелов даде пример с Гърция, чиято здравна система е почти пред колапс заради липсата на дихателни апарати и места в реанимациите. „Германия утре се събират, за да обсъждат нови мерки за ново затваряне в Германия. Нещата са много непредсказуеми“, подчерта той и допълни - нашата цел е да постигнем 70% имунитет. И след това може да говорим за липсата на мерки.

Запитан възможно ли е след тези 10 дни локдаунът да бъде увеличен, той отговори - нека да не мислим за след 10 дни. На въпрос дали срокът на мерките е обвързан с изборите, той беше категоричен: Никога отправната ми точка не са били изборите. Изборите са нещо, което идва и си отива. Ако ние сме си мислили само за тях, то нашите действия нямаше да бъдат професионални. Повярвайте ми, аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата.

 „Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и на точност в действията си, в мисленето си, ако щете, в плановете си. Защото не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план стъпка по стъпка. И аз искам да направя това, което мога най-добре – да направя план как да приключи една операция успешно. Само че ситуацията е различна. Преди два дни разбираме, че има вирус във Франция, който не може да бъде доказан с PCR. Аз не ги измислям тези вируси, ние не ги разпространяваме. Единственото нещо, което ние може да направим е да се изправим срещу този вирус, да имаме единен фронт срещу този вирус и той става само с наука, само с разум и само с общи действия“, коментира проф. Ангелов. Той призова „да дръпнем политиката малко настрани“. За каква политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят? Когато казват, че се заразяват малки деца, къде е политиката? Здравето на хората политика ли е? Тези хора, които умират – политика ли е това? Защо говорим за политика бе, хора, емоционално заяви здравният министър.

Той призова да не се търси конспирации там, където я няма. „Няма смисъл от такъв тип конспиративни твърдения. Пак ви казах, ние сме лекари, ние искаме да помогнем на тези хора. И за да го направим, трябва да дадем най-доброто от себе си и ще го дадем. Само че не политизирайте нашите действия. Ние не мислим за политиката. Политиците са нещо преходно. Политиците са хора, които се явяват и печелят от такъв тип кризи. Държавниците са хората, които вземат решенията, които могат да ги отстояват, да ги защитават, да плащат личната цена за тези решения“, апелира той.

Здравният министър беше категоричен, че изборите няма да бъдат отложени и призова хората да отидат и да гласуват. „Нека политиците да не използват COVID-19, за да правят политическа пропаганда или пък да се опитват да ни внушават, че видите ли заради COVID може да се провалят изборите. Не, изборите ще се проведат безопасно“, заяви той.

В България няма затваряне на всичко, категоричен бе здравният министър и допълни, че в у нас няма вечерен час. В България се опитваме винаги да даваме онази глътка въздух, която хората искат. Ако ние можем да подарим един ден свобода на хората, за да живеят добре, ще го направим, каквото и да ни коства, разберете го. Целият свят е изправен пред тази криза, не само в България, не само в Европа, посочи той.

Здравният министър коментира и влизането в болница на имунолога проф. Чорбанов, като потвърди информацията. „Много съжалявам за проф. Чорбанов. Вярна е информацията. Надявам се той да се оправи. Много е тежко заболяването, много е коварно. То става винаги истина тогава, когато ни застигне“, каза той.

Той коментира и проблема с доставките на ваксини. „Всичко онова, което сме направили до момента е да осигурим ваксини достатъчно, за да могат да се ваксинират всички български граждани. Нека да го кажа образно – осигурили сме ваксини за две Българии. Имаме 18 млн. дози“, каза той, но допълни, че от българските власти не зависи кога ще започнат да идват тези ваксини в България. Проф. Ангелов обясни, че е създадена организация в момента, в който има ваксина, тя да стигне до ваксинационния център и до личния лекар. „Ние не задържаме ваксини. Ние имаме много по-голямо желание да се справим с тази криза. И да, единствената възможност е ваксината. Това е надеждата“, каза той.

Ангелов изрази очакване  още през април да бъдат доставени достатъчно количества ваксини. 18 млн. ваксини ще дойдат в страната. В същото време Ангелов заяви, че няма гаранция, че тези ваксини ще започнат да идват навреме. „Просто ваксините, техният начин на пристигане в страната не е този, който е разписан в тези договори. Няма я тази гаранция. Ето това е големият проблем, подчерта той. Всяка една ваксина, която до момента получи разрешение за употреба в ЕС, в България пристига по определен ред и с определени бройки, които не се спазват за нито една от ваксините. Ето това е ситуацията“, изтъкна още здравният министър.

Той обясни още, че на европейско ниво е договорено  14 млн. дози ваксини над всички поръчани до момента дози от ЕС да бъдат предоставени на държавите, които изостават с ваксинирането. „Започваме с предимство от държавите, които имат изоставане във ваксинацията. Тъй като имаме неразпределение пропорционално на броя на населението. България е една от тези държави. Именно затова премиерът написа това писмо до ЕК и то ще даде резултат“, посочи проф. Ангелов.

За ваксината на „АстраЗенека“ здравният министър каза, че няма никакви данни за неблагоприятни събития. „Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата. Именно затова ние възстановихме ваксинацията с АстраЗенека“, посочи той. Запитан дали у нас може да се вземе решение да се ваксинират само хората под 55 години, каквото мнение изказа наскоро проф. Илко Гетов, той заяви: Проф. Гетов е член на една комисия, която отговаря за безопасност на лекарствата в Европейската агенция по лекарствата. Там той има възможността да го внесе това предложение, да се разгледа и съответно да излезе ЕМА с такова становище. Последното становище на ЕМА е различно. То не е такова“, каза той. 

Проф. Ангелов даде пример с лидерите на водещи европейски държави, които ще се ваксинират с АстраЗенека.

„Реакциите, които са регистрирани в нас са стандартните, които са в кратката характеристика на продукта. Те са болка в мястото на убождането, някои може да има температура, втрисане. Съвсем нормални реакции, които са след ваксинация. Те са очаквани“, каза той.

Запитан дали у нас ще започнат да се произвеждат ваксини, той посочи, че  на ниво ЕС се обсъжда създаване на механизъм, т.нар. инкубатор Хера. Той включва усилията на всички държави на ниво наука, законодателство, регулация с идеята да могат да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини на територията на ЕС от регистрираните ваксини на територията на съюза и от тези, които предстои да бъдат ваксинирани. “България ще участва и ще подаде заявка за участие“, съобщи здравният министър, като разясни, че представителят на България от страна на Министерство на здравеопазването е директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Здравният министър обаче изтъкна, че процесът по производство на ваксини е много сериозен. В тази връзка не може да се каже и кога ще заработи българският завод за създаване на ваксини.

„Имаме вече хора, които се заразяват повторно, които веднъж са боледували и втори път се заразяват и боледуват отново с този вирус. За пореден път ще кажа – този вирус опроверга много твърдения във времето. Хората се притесняват. Единственото нещо, което може да ги предпази е носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекция. До момента, в който не ваксинираме 70% от гражданите, ситуацията ще е такава“, обобщи министърът на здравеопазването.

Запитан за клетъчния имунитет, проф. Ангелов посочи, че по тази тема ще трябва да говорят имунолозите. „Клетъчен имунитет се изгражда след всяка ваксина. При тази ваксина той все още не е изследван във времето. В България стартираме едно проучване заедно с Експертния съвет по имунология за изследване на хуморалния и клетъчния имунитет. За хуморалния имунитет се казва, че е 9-10 месеца и такива данни имаме до момента. За клетъчния имунитет нямаме данни. По принцип един човек, който е изкарал това заболяване би следвало да има т.нар. бели инфоцити на паметта, които да могат веднага да атакуват вируса, ако повторно той влезе в човешкото тяло. Но не мога да изкажа такова твърдение уверено, тъй като науката все още не го е доказала“, обясни проф. Ангелов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Cu$Q

Гост 22.03.2021 12:54:13

Коце,койще назначаваш скоро за подуправител на НЗОК?

Гост 22.03.2021 11:02:12

В събота и неделя СПА-центровете, фитнесите и моловете бяха препълнени. Очаквайте резултата след 14 дни.

Да да 22.03.2021 10:52:38

Нагъл и арогантен човек! Пълен некадърник и като лекар и като управленец! Надявам се след 14 дни да си обирате крушите, а и в един момент да сте в затвора!

Гост 22.03.2021 10:10:22

Абсолютно непоследователни и объркани действия. Меко казано. По този начин няма как да се постигне 70% колективен имунитет. Не и в обозримо бъдеще.

Гост 22.03.2021 09:57:10

Ако идеята на затварянето имаше за цел да намали разпространението на вируса, затварянето щеше да влезе в сила веднага - още от петък. Фактът, че всички бяха активирани да посетят всичко възможно през уикенда показва, че вероятно има и друга цел.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата
28.02.2024 17:28:06

Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата

Изследователи от Университета в Глазгоу и Университета Queen Mary в Лондон са разработили нов био ...

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания
28.02.2024 17:07:19

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания

Министерският съвет призна Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс за социална отгов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...